تحلیل- اتهام‌زنی‌ اسلام آباد به کابل همزمان با تلاش برای کاهش تنش‌ها
(last modified 1402-10-23T06:12:29+00:00 )
جدی 23, 1402 10:42 Asia/Kabul
  • تحلیل- اتهام‌زنی‌ اسلام آباد به کابل همزمان با تلاش برای کاهش تنش‌ها
    تحلیل- اتهام‌زنی‌ اسلام آباد به کابل همزمان با تلاش برای کاهش تنش‌ها

همزمان با سفر رئیس حزب جمعیت علمای پاکستان و دیدار با مقامات ارشد طالبان افغانستان با هدف کاهش تنش‌ها، نخست‌وزیر دولت موقت پاکستان بار دیگر مدعی شدکه از خاک افغانستان علیه پاکستان استفاده می‌شود.

به گزارش رادیو دری؛ «انوارالحق کاکر» نخست‌وزیر دولت موقت پاکستان در اظهاراتی با بیان اینکه نباید خاک افغانستان تهدیدی برای پاکستان و کشورهای منطقه باشد، گفت که حکومت مستقر در کابل در این زمینه باید توجه جدی داشته باشد.

از اوت 2021 که طالبان دوباره قدرت را در افغانستان به دست گرفته، مناطق مرزی افغانستان با کشورهای همسایه بویژه پاکستان دهها بار شاهد حملات تروریستی مرگبار بوده است. در تازه ترین حمله تروریستی، دوشنبه گذشته نیروهای امنیتی پاکستان در ایالت خیبرپختونخوا در شمال این کشور هدف حمله قرار گرفتند که بر اثر آن 5 نفر کشته و 10 نفر دیگر زخمی شدند. پاکستان ادعا می کند حمایت طالبان افغانستان از گروه تحریک طالبان پاکستانی در آن سوی مرزها، عامل تشدید این حملات است اما طالبان با رد این ادعا می گوید، پاکستان با بهانه قرار دادن حمایت کابل از گروه تحریک طالبان پاکستانی، طرح اخراج گسترده مهاجران افغانستانی و سیاست فشار حداکثری به حکومت طالبان را به اجرا گذاشته است.

نخست‌وزیر پاکستان در اظهارات خود همچنین درباره اخراج پناهجویان افغان از آن کشور تأکید کرد که این تصمیم، تصمیم اکثریت مردم پاکستان بوده و اتباع غیرقانونی و بدون مدرک، طبق قوانین بین المللی حقی برای اقامت در کشور دیگر ندارند.

اظهارات نخست وزیر پاکستان درباره تهدید آمیز بودن خاک افغانستان برای آن کشور و موضوع اخراج پناهجویان افغان در حالی مطرح می شود که «فضل‌الرحمان» رئیس حزب جمعیت علمای پاکستان اوایل هفته با سفر به کابل و دیدار با مقامات ارشد طالبان، هدف از سفرش به کابل را کاهش تنش‌ها بین کابل و اسلام‌آباد دانست. با توجه به مخالفت رهبر طالبان برای دیدار با "فضل الرحمن" و تاکید دوباره نخست وزیر پاکستان بر تهدید آمیز بودن خاک افغانستان برای آن کشور نشان می دهد که این سفر نتوانسته چالش های جدی میان دوکشور را کاهش دهد.

Image Caption

سرویس امنیتی پاکستان هفته گذشته با اعلام این که در سال گذشته میلادی بیش از ۱۸ هزار عملیات اطلاعاتی از سوی این کشور انجام شده‌است  تاکید کرد که بیشتر تهدیدهای امنیتی از خاک افغانستان بوده و این حملات به کشته‌شدن دستکم 566 تروریست و صدها نیروی امنیتی و غیرنظامی آن کشور منجر شده است. این درحالی است که مسئولان ارشد طالبان بارها با رد اتهامات اسلام‌آباد، تاکید کرده اند که گروه تحریک طالبان پاکستانی «تی‌تی‌پی» مسئله داخلی اسلام آباد است و پاکستان خود باید آن را حل کند.

Image Caption

البته موضوع حضور گروههای تروریستی در خاک افغانستان تنها از سوی پاکستان مطرح نیست بلکه کشورهای دیگر ازجمله هند، ایران ،تاجیکستان و شورای امنیت سازمان ملل هم بارها درباره حضور گروه های تروریستی در افغانستان ابراز نگرانی کرده اند. هر چند طالبان مدعی است که از خاک افغانستان تهدیدی متوجه کشورهای همسایه نیست اما از دیدگاه پاکستان و سایر همسایگان افغانستان حاکمیت این کشور در چارچوب مسئولیت بین المللی خود برای تامین امنیت بایستی ضمن برخورد قاطع با تروریستها به طور عملی ادعای خود را در مورد تحکیم ثبات و امنیت در افغانستان نشان دهد. به همین دلیل به نظر می رسد، میان دیدگاه طالبان و دیدگاه پاکستان در مورد تحریک طالبان‌ اختلاف نظر وجود دارد. احتمالا نگاه طالبان به تحریک طالبان در صورت حضور در افغانستان مبتنی بر مهمان نوازی است که رسمی دیرین قبایلی است اما نگاه پاکستان به تحریک طالبان مبتنی بر یک گروه تروریستی است که همچنان با حضور در افغانستان اقدام به حملات تروریستی در خاک پاکستان می کند.

کلیدواژه