تحلیل -هشدار سازمان ملل متحد درباره وضعیت هزاره ها در افغانستان
گزارشگر ویژه حقوقبشر سازمان ملل متحد اعلام کرد هزارهها در افغانستان با حملات خشونتآمیز گروه تروریستی داعش و تبعیضهای طالبان مواجه هستند.
به گزارش رادیو دری، ریچارد بنت در سخنانی در کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل متحد تاکید کرد که عمیقاً نگران وضعیت اقلیتهای قومی و مذهبی در افغانستان بهویژه وضعیت هزارهها است.
نخستین بار نیست که سازمان ملل متحد در مورد وضعیت اقلیت ها به خصوص هزاره ها در افغانستان ابراز نگرانی می کند اما نکته نگران کننده این است که نه تنها اقدامی در جهت بهبود وضعیت هزارهها و سایر اقلیت ها در افغانستان صورت نمی گیرد، بلکه آنان با حملات تروریستها و همچنین برخی از پشتونهای متعصب برای تصاحب زمین هایشان روبهرو هستند.
در این حال به گفته گزارشگر حقوق بشر سازمان ملل متحد، بسیاری از هزارهها که شیعه مذهب هستند به صورت ناعادلانه در انجام اعمال مذهبی خود به ویژه در ماه محرم، محدود شدهاند. از این رو وی بر نیاز فوری به پاسخگویی و اتخاذ اقدامات حفاظتی مؤثر در برابر خشونت و تبعیض علیه هزارهها و سایر اقلیتهای قومی و مذهبی تأکید کرد.
در سالهای اخیر حملات تروریستی هدفمندی ضد هزاره ها در مناطق مختلف افغانستان صورت می گیرد که چند هدف را پی گیری می کند: اول اینکه شیعیان و هزاره ها را از مناطق مسکونیشان کوچ دهند؛ به عبارت دیگر سیاست خالص سازی افغانستان برای پشتون ها با جدیت پی گیری می شود. دوم اینکه با حذف شخصیت ها، دانش آموختگان و علمای شیعه و هزاره ها، این قوم را از متفکران تهی و خالی کنند.
ریچارد بنت در گزارش جدید خود از وضعیت حقوقبشر در افغانستان همچنین موارد دیگری از جمله خشونت علیه اقلیتهای قومی و مذهبی و مواردی از تجاوز و تعرض جنسی زنان در زندانهای طالبان را مستندسازی کرده است که انتشار آن در مورد بد رفتاری ها در گزارش رسمی گزارشگر سازمان ملل، می تواند عملکرد طالبان را در حکمرانی زیر سوال ببرد.
بنت در گزارش خود همچنین از رویکرد جامعه جهانی نسبت به افغانستان انتقاد و تاکید کرده است که افغانستان در هیاهوی تحولات جهانی نباید فراموش شود. واقعیت نیز این است که آمریکا و اروپا که عامل اصلی بحران در افغانستان هستند نه تنها این کشور را به حال خود رها کرده اند بلکه آمریکا با مصادره بیش از 10 میلیارد دلار از داراییهای افغانستان، عملا این کشور را در بحران اقتصادی قرار داده است.
به همین دلیل، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد برای بهبود وضعیت حقوقبشر در افغانستان خواستار رویکرد یکپارچه جامعهی بینالمللی شده و تاکید کرده است که برای افغانستان باید یک برنامه جامع، هماهنگ و مبتنی بر رعایت حقوق همه مردم افغانستان تصویب و اجرا شود.
عفو بین الملل: عاملان حمله اخیر بر شیعیان هزاره در دایکندی به دست قانون سپرده شوند
داعش در سه سال اخیر مسوولیت ۱۷ حمله تروریستی علیه هزارهها را پذیرفته است