تحلیل-تشدید حملات تروریستی در افغانستان؛ افزایش نگرانیهای منطقهای
تشدید حملات تروریستی درافغانستان موجب افزایش نگرانیها درباره بیثباتی در منطقه شده است.
گروه تروریستی موسوم به داعش خراسان روز شنبه مسؤولیت حمله مرگبار به یک زیارتگاه صوفیان در ولایت بغلان را برعهده گرفت. به گفته عبدالمتین قانع سخنگوی وزارت داخله حکومت طالبان دستکم ۱۰ نفر در این حمله تروریستی جان باختند.
پس از حمله تروریستی اخیر به شیعیان پاراچنار پاکستان که بیش از چهل کشته برجای گذاشت حمله تروریستی به صوفیان در افغانستان بیش از پیش به نگرانیها درباره وضعیت امنیتی و فرقه گرایی در پاکستان، افغانستان و منطقه دامن می زند. گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر در افغانستان نیز اعلام کرد که اقلیتهای مذهبی در این کشور هنوز هم با تهدید شدید روبه رو هستند که لازم است حفاظت و عدالت بیشتری در قبال آنها اجرا شود.
آنچه که در این میان بیشتر نگران کننده است قدرت نمایی گروه تروریستی داعش خراسان است که با حمایت های برخی محافل منطقه ای و فرامنطقه ای درصدد تصرف سرزمین برای به اصطلاح ایجاد خلافت مد نظر خود است. این گروه تروریستی خیز بلندی را برای اجرای برنامه های خود در سوریه و عراق برداشت اما پس از شکست، با حمایت های محافل غربی به خصوص آمریکا در حال سازمان دهی مجدد در افغانستان است.
اگرچه حکومت طالبان بارها از نابودی گروه تروریستی داعش در افغانستان سخن گفته است اما ادامه حملات این گروه به خصوص ضد اقلیتها پیام نگران کننده ای در مورد سامان دهی و رشد گروه های تروریستی در افغانستان است. به همین دلیل وزیر دفاع پاکستان، کشور افغانستان را منشاء تروریسم در منطقه دانسته است.
همزمان با تشدید حملات تروریستی ضد غیرنظامیان و نیروهای امنیتی در پاکستان، خواجه محمد آصف وزیر دفاع این کشور با سرزنش استفاده عناصر تروریستی از قلمرو افغانستان تاکید کرد که حوادث امنیتی پاکستان از افغانستان سرچشمه میگیرد. وی که در یک کنفرانس خبری در اسلامآباد سخن میگفت تشدید حملات اخیر تروریستی در مناطق مختلف پاکستان را ناشی از شدت یافتن تهدیدات فرامرزی علیه کشور خود دانست.
در هر حال، با نگاهی به حملات تروریستی مرزی اخیر در جمهوری اسلامی ایران، پاکستان و در داخل افغانستان، کاملا قابل درک است که گروه های تروریستی همچون داعش خراسان درصدد افزایش اقدامات و تحرکات ضد امنیتی خود هستند که در صورت جدی نگرفتن تحرکات آنان، به امنیت منطقه به شدت لطمه وارد خواهد شد.
به همین دلیل لزوم همکاری جامع امنیتی و اطلاعاتی کشورهای منطقه برای ریشه کنی تروریسم بیش از پیش ضروری است که جمهوری اسلامی ایران همواره در این خصوص پیشتاز بوده است. ایران تاکید کرده است که از هیچ تلاشی برای تقویت هماهنگی و همکاری دوجانبه و چندجانبه برای ریشه کن کردن بلای تروریسم دریغ نخواهد کرد.
طالبان افرادی را به اتهام حمله تروریستی در زیارتگاه «سید پادشاه» بازداشت کرد