پیامدهای زیانبار محدودیتهای تحصیلی دختران برای جامعه افغانستان
کارشناسان می گویند تصمیمات اخیر حکومت افغانستان مبنی بر بستن مراکز آموزشی صحی به روی دختران، آخرین امیدها برای تحصیل دختران افغانستان را از بین میبرد و برای جامعه پیامدهای زیانباری خواهد داشت.
به گزارش فیض احمد محمدی خبرنگار رادیو دری، حق آموزش برای هر انسان از جمله برای دختران و زنان یکی از اساسیترین حقوق بشری است که میتواند پایهگذار توسعه فردی، اجتماعی و اقتصادی یک جامعه باشد.
در افغانستان، کشوری با تاریخ پر از جنگ، بحران و تغییرات سیاسی، آموزش دختران همیشه با چالشها و موانع زیادی روبهرو بوده و در سالهای اخیر نیز با توجه به تصمیمات اخیر حکومت طالبان مبنی بر بستن مراکز آموزشی به ویژه مراکز آموزش صحی برای دختران، این چالشها دو چندان شده است.
کارشناسان امور در افغانستان با تاکید بر اینکه تحصیل دختران در رشتههای طبی و صحی میتواند به بهبود وضعیت سلامت جامعه کمک کند، می گویند: بستن این مراکز به کاهش تعداد پرستاران، دکترها و متخصصان زن منجر خواهد شد که در نهایت به کاهش کیفیت خدمات بهداشتی در جامعه میانجامد.
سید اشرف سادات آگاه مسائل افغانستان در این زمینه به رادیو دری گفت: دخترانی که تحصیلات خود را در این رشتهها به پایان رسانده بودند، اکنون با آیندهای مبهم روبهرو هستند و این مسأله میتواند منجر به افزایش فقر در خانوادهها شود.
سادات گفت این تصمیم نهتنها به حقوق زنان آسیب میزند، بلکه موجب افزایش نابرابریهای اجتماعی خواهد شد.
وی اظهارداشت: با این تصمیم دختران از تحصیل محروم میشوند و این مسأله ممکن است به نسلهای آینده نیز منتقل شود.
این آگاه امور افغانستان ضمن بیان اینکه تحصیل دختران نهتنها برای خود آنان بلکه برای جامعه بهویژه در زمینههای اقتصادی و اجتماعی اهمیت دارد، گفت: زنان تحصیلکرده میتوانند در مشاغل مختلف بهویژه در زمینههای پزشکی، تعلیم و تربیت و حقوق مشغول شوند و این مسأله به تقویت اقتصاد کشور کمک خواهد کرد.
سادات هم چنین بر لزوم فوری بازگشایی مراکز آموزشی برای دختران و تغییر وضعیت کنونی تاکید کرد و افزود: سازمانهای بینالمللی مانند یونیسف، سازمان ملل متحد و عفو بینالملل میتوانند در این خصوص نقش خوبی داشته باشند.
وی تصریح کرد: سازمانهای غیردولتی و فعالان حقوق بشر باید از طریق کمپینهای اجتماعی و اعتراضات مسالمتآمیز در داخل افغانستان از حقوق دختران دفاع کنند.
این کارشناس افغان همچنین گفت: برنامههای آموزشی برای تغییر نگرشها در خصوص تحصیل دختران باید در سطح جامعه اجرا شود تا این مسأله به یک اولویت اجتماعی تبدیل گردد.
وی خاطرنشان کرد که روحانیون و رهبران مذهبی میتوانند با تأکید بر اهمیت تحصیل دختران در دین اسلام، نگرشهای جامعه را تغییر دهند.
گفتنی است بسته شدن مراکز آموزشی بهویژه انستیتوتهای تعلیمات طبی و بهداشتی در هرات باعث اعتراض گسترده دختران شده است.
آنها روز پنج شنبه با تجمع در مقابل دفتر کار والی هرات از مقامهای محلی درخواست کردند که این مراکز هرچه زودتر بازگشایی شوند.
این دختران تأکید دارند که آموزش، بهویژه در حوزههای بهداشت و درمان، برای جامعه ضروری است و محرومیت از آن آینده بسیاری از جوانان را با خطر روبه رو خواهد کرد.
یک رهبر پیشین طالبان: برای حل بحران تحصیل جرگه آموزشی تشکیل شود