قزاقستان: ادامه ساخت کانال قوش تپه در افغانستان تهدیدکننده است
(last modified Sat, 17 May 2025 06:07:30 GMT )
ثور 27, 1404 10:37 Asia/Kabul
  • قزاقستان: ادامه ساخت کانال قوش تپه در افغانستان تهدیدکننده است
    قزاقستان: ادامه ساخت کانال قوش تپه در افغانستان تهدیدکننده است

معاون وزیر منابع آب و آبیاری قزاقستان با ابراز نگرانی از ساخت کانال قوش تپه در افغانستان گفت: ساخت این کانال در بلندمدت بر دریاچه اورال پیامدهای منفی مستقیم خواهد گذاشت.

اصلان عبدریموف در آستانه در نشست بین‌المللی «امنیت آب و استفاده از آب فرامرزی: چلش‌ها و راه‌حل‌ها» افزود: ساخت کانال قوش‌تپه در افغانستان تهدیدی برای امنیت آب قزاقستان است.

معاون وزیر آب و آبیاری قزاقستان اضافه کرد: در کوتاه مدت نوسان‌های شدیدی در منابع آبی پیش‌بینی نمی‌شود، اما در بلندمدت کاهش سطح آب سیردریا اجتناب‌ناپذیر است که  این موضوع  توازن آب شکننده در حوزه دریای اورال را نیز بر هم خواهد زد.

کانال قوش‌تپه که در شمال افغانستان به طول ۲۸۵ کیلومتر و عرض حدود ۱۰۰ متر، روی سرشاخه رودخانه فرامرزی آمودریا در حوضه آبریز آرال ساخته می‌شود، بزرگترین کانال آبرسانی افغانستان است.

پیش‌بینی می‌شود که این کانال پس از بهره‌برداری، بیش از ۵۰۰ هزار هکتار از زمین‌های کشاورزی افغانستان را آبیاری کند.

این در حالی است که ساخت این کانال، نگرانی‌های جدی را برای کشورهای آسیای مرکزی ایجاد کرده است.

مقام‌های کشورهای آسیای مرکزی گفته‌اند که این کانال سالانه ۱۰ کیلومتر مکعب آب آمودریا را منحرف خواهد کرد که این موضوع می‌تواند خشک شدن دریای اورال را تسریع کند. 

افغانستان و همسایگان آن در آسیای مرکزی، هیچ توافقنامه‌ای درباره نحوه استفاده از آب ندارند.

در دوران شوروی، آب آمو دریا بدون مشورت با افغانستان منحرف و استفاده می‌شد.

درگیر بودن افغانستان در یک جنگ تقریبا چهل ساله، مانع از آن شده است تا این کشور تاکنون بتواند از آب آمو دریا بهره برداری مناسبی کند.

 با این حال، طالبان پس از تصرف دوباره قدرت در افغانستان، ساخت کانال قوش تپه را به منظور بهره برداری از آب آمو به طور جدی در دستور کار قرار دادند.

 طرح استفاده معقول از کانال قوش تپه ارائه شد

پیشرفت 58 درصدی مرحله دوم کانال قوش تپه