قدرت نمایی طالبان با اخطار به هند
(last modified Wed, 07 Sep 2016 12:42:10 GMT )
سنبله 17, 1395 17:12 Asia/Kabul
  • قدرت نمایی طالبان با اخطار به هند

مصاحبه با آقای دلجو حسینی؛کارشناس مسائل سیاسی

سوال:آقای دلجو حسینی!برای اولین بار است که گروه طالبان به کشوری مثل هند در زمینه کمک به افغانستان اخطار میدهد،از نظر شما عامل این مسئله چیست؟

جواب:حرکت طالبان نشان دهنده اطمینان آنها به پیشرفت و تسلط کامل شان بر افغانستان است.طالبان در این اواخر حرکات عظیمی انجام دادند ،بطوریکه سفیر سابق پاکستان در افغانستان یادآوری کرد که دیگر گفتگوهای صلح چهارجانبه بین چین،پاکستان ،هند و افغانستان تمام شده است.

طالبان هم در شمال و هم در جنوب به حملات شان شدت بخشیدند.از طرف دیگر دولت ضعف شدیدی در اینباره از خود نشان داده است و دچار اختلافات داخلی بسیار شدید است که افغانستان را با مشکلات بسیاری مواجه کرده است.

دولت افغانستان طی پانزده سال گذشته حتی نتوانسته امنیت چند خیابان یا ساختمان مهم و بنیادی در مرکز کابل را تأمین کند.در حالیکه فرصت آنرا داشتند که چهارطرف شهر کابل را یک دیوار امنیتی قوی و نیرومند چه مرئی و چه نامرئی بکشند که قابل نفوذ نباشد.متأسفانه ضعفها و مشکلاتی که ما در داخل دولت افغانستان داریم به طالبان قوت و انگیزه بیشتری داده و باعث شده که آنها به فکر برقراری ارتباط با کشورهایی شوند که با افغانستان رابطه دوستانه و نزدیک دارند.هند یکی از کشورهای بزرگی است که همیشه در کنار افغانستان بوده و هست و حالا طالبان تلاش میکند هند را توجیح کند که دولت افغانستان در حال سقوط است و آنها باید با طالبان ارتباط داشته باشند،که این حرکت از سوی دولت نظامی و اطلاعاتی پاکستان برنامه ریزی شده است.طالبان میخواهد ثابت کند که با ویرانی و کشتار مردم اعتماد به نفس پیدا کرده است.

بنده فکر نمیکنم که هند به دولت افغانستان پشت کند و به دولت طالبان رو بیاورد چراکه هنوز بسیار دور است که طالبان بتواند در افغانستان قدرت پیدا کند،مردم افغانستان همواره نشان داده که با آنها مخالف هستند و دیگر نمیخواهند ناامنی و وحشت بار دیگر در افغانستان حاکم شود.

س:استاد دلجو!چقدر امکان دارد که این درخواست طالبان از هند باعث بی اعتمادی بین مردم دو کشور شود و روابط خوب و حسنه شان را تیره بسازد؟

ج:قبلا هم اشاره کردم که هند برای افغانستان یک کشور بسیار مهم است که کمکها و کارهای زیادی برای این کشور انجام داده است،مانند بنای ساختمان پارلمان و سنای افغانستان،دادن هواپیما و تجهیزات نظامی به افغانستان و در این اواخر هم وقتی مرزهای چمن و خیبر توسط پاکستان بسته شد این هند بود که کالاهای تجارتی را باخود برد و به سایر کشورها صادر کرد.

 طالبان به دنبال این هستند که بگویند ما قوت یافتیم و حالا میتوانیم خارج از مرزهای خود با کشورهایی که با افغانستان روابط عمیق و استراتژیک دارند وارد گفتگو شویم.در حالیکه این اتفاق ممکن است هیچگاه نیافتد و آنها فقط میخواهند این موضوع را به دیگران القاء کنند. همه طالبان را یک حرکت تروریستی میدانند که عامل دست بیگانگان است و هند هیچگاه با طالبان وارد گفتگو نخواهد شد.تا زمانیکه نیروهای خارجی درافغانستان حضور دارند و از دولت حمایت میکنند امکان تسلط طالبان بر افغانستان بسیار ضعیف است و اگر هم بر جایی تسلط پیدا کردند آنها جاهای مهم و استراتژیکی نیستند که دیگران را ملزم به مذاکره با طالبان بسازد.طالبان فقط میخواهد یک جنگ روانی را برای آینده و حضور شان درافغانستان به راه بیندازند.

س:آیا کمکهای هند در زمینه های مختلف به افغانستان،میتواند در راستای رقابت با سیاستهای مداخله جویانه پاکستان با افغانستان باشد و این دو کشور که رقبای سنتی و دیرینه هستند را در تقابل قرار دهد؟

ج:هند از ابتدا در مقابل تجاوزاتی که پاکستان به افغانستان داشت به خواست دولت افغانستان حاضر شده بود که به مردم افغانستان کمک کند.هند خودش هم دچار تنش و درگیری با پاکستان و موج تروریزم بوده است.لشکر طیبه را پاکستانی ها فقط برای مبارزه با هند ترتیب داده است همانطور که طالبان را فقط برای افغانستان ترتیب داده است.

البته منازعات طولانی ای بین هند و پاکستان بر سر مسایل کشمیر وجود دارد اما چون هند کشور قوی و نیرومندی است نمیتوانند کاری از پیش ببرند.طالبان مراکز هند در داخل افغانستان را مورد هجوم قرار دادند  و به دنبال این هستند که القاء کنند در افغانستان یک نوع جنگ بین هند و پاکستان جریان دارد.

بهرحال،پاکستان اعلام کرده است که افغانستان عمق استراتژیک ماست و این حرف بسیار مهمی است برای سیاست خارجه هند.چون افغانستان در منطقه یک کشور مهم و استراتژک است و مرز طولانی با پاکستان دارد و نظر به اینکه پاکستان سابقه بسیار مخالفت آمیز سیاسی و نظامی و اقتصادی با هند داشته و دارد مسئله افغانستان برای هردو کشور بسیار مهم است.

هند به هیچ عنوان اجازه نخواهد داد که افغانستان بعنوان عمق استراتژیک پاکستان قرار بگیرد.پاکستان هم در سوی دیگر با ساختن گروههای تروریستی سعی میکند در داخل کشورها رعب و وحشت ایجاد کند و امنیت کشورها را برهم بزند و این امر در افغانستان که سالهای سال  است دچار جنگ و درگیری بوده  بیشتر از هر جای دیگری برای پاکستان مهیاست.