هشدار درباره شیوع بیماری شکر در جلال آباد/ نیشکر؛ متهم ردیف اول
پژوهشگر مرکز کنترل بیماری شکر/دیابت در شهر جلال آباد میگوید این بیماری در شهروندان به دلیل سبک زندگی و مصرف بالای نیشکر، بسیار شایع است.
به گزارش محمد آصف شینواری خبرنگار رادیو دری، مراسم تجلیل از 14 نوامبر روز جهانی مبارزه با بیماری شکر/دیابت در درمانگاه خاتم الانبیای شهر جلال آباد که مرکز تخصصی شناسایی و کنترل این بیماری در افغانستان است برگزارشد.
مرکز کنترل بیماری شکر خاتم الانبیا که جمهوری اسلامی ایران آن را تمویل و تجهیز کرده است در سال 1402 افتتاح شد و کار خود را به طور رسمی از هفت ماه پیش آغاز کرد.
خانم خورشاهی کارشناس برنامه دیابت معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد که در ولایت ننگرهار افغانستان درباره وضعیت بیماری شکر در افغانستان به تحقیق و پژوهش مشغول است در حاشیه مراسم روز دیابت در درمانگاه خاتم الانبیای شهر جلال آباد در گفتوگو با رادیو دری درباره شیوع این بیماری در این شهر هشدار داد.
به گفته وی، با توجه به فعالیتهای هفت ماهه مرکز کنترل دیابت خاتم الانبیا و آمار ثبت شده از مراجعان که با همکاری پزشکان و متخصصان این مرکز گردآوری شده است، می توان گفت سبک زندگی و مصرف بالای نیشکر در جلال آباد سبب شیوع بالای بیماری شکر در این شهر است.
خورشاهی افزود: در هفت ماهی که از فعالیت مرکز کنترل دیابت جلال آباد می گذرد بیش از 11 هزار بیمار دیابتی را ثبت کرده ایم و تقریبا هفت هزار بیمار نیز مبتلا به فشار بالای خون هستند.
وی عوامل خطر دیابت به خصوص دیابت نوع دو را در کنار سوابق خانوادگی و ارثی، وزن زیاد، فعالیت بدنی کم، تغذیه نامناسب و رژیم غذایی شامل چربی و قند زیاد خواند.
کارشناس برنامه دیابت معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد از شهروندان افغانستان خواست برای شناسایی زودهنگام بیماری مراجعه کنند و مراجعه به پزشکان را تا پس از آنکه عوارض بیماری در آنها ظاهر شد به تعویق نیندازند.
وی از مسؤولان صحت عامه افغانستان نیز خواست تا در معرفی درمانگاه خاتم الانبیای ننگرهار به عنوان مرکز تخصصی کنترل بیماری شکر در افغانستان همکاری کنند.
کمک های طبی ایران به مرکز تشخیص و کنترل دیابت در ولایت ننگرهار