ضرورت مسؤولیتپذیری حکومت و مردم افغانستان برای رفع خشونت علیه زنان
25 نوامبر روز جهانی محو خشونت علیه زنان در حالی فرارسیده که حکومت طالبان در سه سال اخیر دهها فرمان محدود کننده علیه زنان وضع کرده است.
نجیب الرحمان شمال استاد دانشگاه و تحلیلگر مسائل افغانستان با توجه به بحث ادامهدار خشونت در جامعه افغانستان خصوصا علیه زنان گفت: با وجود اینکه خشونت خصوصا علیه زنان درجوامع سنتی بسیار بیشتر از سایر جوامع مشاهده می شود، اما این بدان معنا نیست که خشونت تنها به کشورهای عقب مانده و سنتی و درگیر جنگ ارتباط داشته باشد بلکه در بسیاری از کشورهای مدرن اتحادیه اروپا و امریکا نیز شاهد انواع خشونت در خانواده از جمله خشونت علیه زنان و کودکان هستیم و حتی در اروپا شاهدیم که خشونتهای خانوادگی افزایش یافته و سران این کشورها به دنبال راههای پیشگیری از رواج خشونت به خصوص خشونت در خانواده ها هستند.
وی افزود: افغانستان با توجه به بیش از چهار دهه جنگ و ناامنی که خود نوعی خشونت علیه اتباع این کشور تلقی میشود، خوشبختانه طی سه سال گذشته از خشونت ناشی از جنگ رهایی یافته و صلح نسبی در کشور تامین شده اما همچنان شاهد رواج خشونت علیه زنان، دختران، سیاسیون و ایدههای فرهنگی و متمدن در افغانستان هستیم.
شمال در ادامه در خصوص علل ظهور و بروز خشونت علیه زنان در افغانستان هم گفت: جنگهای چندین سالهی نیابتی در افغانستان باعث عقب ماندگی افراد جامعه از فرهنگ و تمدن و به دنبال آن بیسوادی شده است. نبود زمینه تحصیل و کار و... به علاوه محدودیتهایی که طالبان علیه آزادی های زنان وضع کردند سبب شده تا حتی خانواده ها هم دچار آسیبهای روحی روانی شوند و برخی دست به خشونت بزنند که متاسفانه آمار خشونتها علیه زنان در افغانستان طبق آمارهای جهانی در حال افزایش است.
وی با اشاره به ضرورت مسؤولیتپذیری مردم و دولت در قبال زنان و پرهیز از خشونت گفت: مبارزه با خشونت علیه زنان مستلزم یک مجموعه اقدامات عملی حکومتی کارا و قوی با برنامههای بسیار وسیع در سطح کشور است.
نجیب الرحمان شمال استاد دانشگاه و تحلیلگر مسائل افغانستان ابراز امیدواری کرد که خود خانواده خصوصا مردان نسبت به احقاق حقوق زنان اقدام کنند و حکومت افغانستان هم اقدامات عملی را برای جلوگیری از خشونت علیه زنان روی دست بگیرد.
اعمال محدودیت های گسترده طالبان برای زنان در افغانستان از مصادیق خشونت علیه زنان است