مردم افغانستان از امنیت در معنای وسیع آن برخوردار نیستند
کارشناس سیاسی افغانستانی با اشاره به جنبههای گوناگون مقوله امنیت گفت در افغانستان امنیت در معنای گسترده آن هنوز برقرار نیست و این شاخص تنها با نگاه جامع و تشکیل حکومت همه شمول تأمین خواهد شد.
رمضانعلی فصاحت آگاه مسایل سیاسی و استاد دانشگاه در گفتوگو با خبرنگار رادیو دری در کابل درباره امنیت و شاخص های آن گفت: بحث امنیت هم به لحاظ گستره و هم به لحاظ عمق، یک موضوع بسیار مهم است و باید گفت این پدیده تاکنون تحولات زیادی را به خود دیده و با توجه به تعاریف مدرن و سنتی از آن، شاخصهای بسیار متفاوت و مختلفی در سنجش این پدیده وجود دارد.
فصاحت درباره سخنان اخیر حمدالله فطرت معاون سخنگوی حکومت طالبان که گفته بود در افغانستان امنیت مطلوب وجود دارد اظهار کرد: امنیت هم جنبه فیزیکی، هم جنبه ذهنی و هم جنبه های اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و حتی محیط زیستی را در بر می گیرد و در موضوع امنیت افغانستان باید گفت که نگرانی هایی وجود دارد.
وی ادامه داد: اگر امنیت را صرفا عدم تهدید جان مقامات و چهرههای دولتی در نظر بگیریم سخنان آقای فطرت به واقعیت نزدیک است اما اگر معنای ذهنی و گسترده موضوع را در نظر بگیریم بسیاری از مردم افغانستان اکنون امنیت ندارند. از طرف دیگر، اگر این موضوع را در کوتاه مدت مد نظر قرار دهیم شاید مشکلی به وجود نیاید اما اگر در درازمدت طالبان به سمت یک حکومت همه شمول پیش نروند، مشکلات به وجود خواهد آمد به خصوص اینکه در شرایط افزایش تنش ها با پاکستان ممکن است این کشور از شکاف موجود در زمینه های سیاسی مذهبی و قومیتی در افغانستان به نفع خود استفاده کند.
فصاحت با تقسیم بحث امنیت به دو مقوله داخلی و جهانی نیز گفت: برخی امنیت افغانستان را کم نظیر و تا جایی بی نظیر می دانند که تا حدی با واقعیت نزدیک است و این نوع امنیت را ما در دوره اول طالبان در بیست و اندی سال پیش هم دیدیم که تا دو سه سال اول جمهوریت هم ادامه داشت اما تعریفی که جامعه جهانی از امنیت دارد بحث تامین حقوق بشر و حقوق زنان را نیز شامل می شود که اگر طالبان آن را رعایت نکند می تواند برای حکومت آنها و مردم افغانستان چالش برانگیز باشد.
این کارشناس سیاسی تأکید کرد: زمانی می توان با اطمینان در مورد امنیت افغانستان صحبت کرد که حاکمان کنونی کابل با نگاهی جامع و استراتژیک به سمت یک حکومت همه شمول و در برگیرنده همه اقوام در تمام جغرافیای افغانستان حرکت کنند.
رمضانعلی فصاحت کارشناس سیاسی و استاد دانشگاه با اشاره به نقش اقتصاد در ایجاد امنیت پایدار، در مورد اهمیت بندر چابهار ایران به عنوان یک مقوله امنیت ساز در افغانستان هم گفت: اقتصاد قطعا پشتوانه استمرار هر سیاستی و هر حکومتی در عرصه های مختلف است و حکومت طالبان زمانی می تواند به پشتوانه مطلوب اقتصادی دست پیدا کند که در مسیرها و گلوگاه های اقتصادی و بنادر که افغانستان را به بازارهای جهانی وصل می کند و ترانزیت دوطرفه کالا را رونق می دهد اقدامات اساسی انجام دهد و از جمله بندر چابهار می تواند به عنوان یک بدیل خوب در برابر بندر کراچی، جلو یک جانبه گرایی دولت پاکستان را در برابر حکومت طالبان بگیرد.