عراقچی:
سند جامع راهبردی بهمعنی حمایت کامل ایران از افغانستان است
معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران گفت:طالبان با آمریکا صراحتاً مذاکره میکند و آمریکا در غیاب دولت افغانستان با طالبان معامله میکند. دیگر در آن صورت مطرحکردن این موارد چه معنی میدهد؟
به گزارش خبرگزاری فارس، «سید عباس عراقچی» معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که هفته گذشته بهمنظور دیدار و گفتوگو با مقامات افغانستان به کابل سفر کرده بود، در مصاحبه با شبکه خبری «طلوعنیوز» به بیان مواضع تهران در خصوص تحولات در روابط با جمهوری اسلامی افغانستان پرداخت.
همسایه غربی افغانستان یعنی ایران 40 سال است که با افغانستان رابطه نزدیک و برادری دارد. ایران در جنگ و در اشغال شوروی از افغانستان حمایت کرد. ایران در جنگهای داخلی، از افغانستان حمایت کرد. همسایه غربی شما از دولت فعلی افغانستان و قانون اساسی افغانستان حمایت میکند. همسایه غربی شما 2 میلیون فرصت شغلی متعلق به جوانان ایرانی را در اختیار جوانان افغانستانی قرار داده، 500 هزار دانشآموز افغانی را بصورت مجانی در مدارس خود وارد تحصیل کرده، همان میزان سوبسیدها و خدمات درمانی که به ایرانیها داده میشود به این 4 مییلون هم داده میشود. در دام دشمنان ایران و افغانستان گرفتار نشوید. دشمنان با اشاره به جزئیات کوچک و حوادث متفرقه، میخواهند یک رابطه عمیق و صمیمی را از بین ببرند.
عراقچی ادامه داد: آمریکاییها از افغانستان میروند زودتر یا دیرتر؛ ولی ایران و افغانستان دو همسایه تاریخی هستند و برای آینده همیشه با هم خواهند بود. ما در یک منطقه باید با هم زندگی کنیم بهتر است که نکات مثبت روابط را ببینیم و ارزشهای مشترک را ببینیم و براساس آنها یک رابطه مناسب را بسازیم. ایران صراحتاً گفته پشتیبان دولت افغانستان است و در این شرایط داریم سند جامع راهبردی رو تنظیم میکنیم این بدان معناست که این سند حمایت کامل ایران از افغانستان در مقابل همه رقباست.
عراقچی درباره استفاده از مهاجرین افغان بهعنوان اهرم فشار نیز گفت: سیاست ایران در مقابل افغانستان یک سیاست کاملاً روشن است. یک مرور بر 40 سال گذشته کاملاً نشان میدهد که از زمان اشغال شوروی تا امروز ما چگونه از افغانستان در همه مراتب حمایت کردیم. چرا میگویید ایران از مهاجرین افغان بهعنوان ابزار فشار استفاده میکند؟ آیا تا الان شده بخواهیم این افراد را برگردانیم؟ شده مرزها را ببندیم؟ البته ممکن است در بعضی از مقاطع، برای اینکه دولت افغانستان همکاری کند یک نظمی داده شود این اتفاق افتاده باشد.
وی همچنین افزود: ما میخواهیم اتباع در ایران بصورت قانونی و با گذرنامه حضور داشته باشند. در یک مقطعی بود که دولت افغانستان حتی حاضر نبود به آنها گذرنامه بدهد ما فشار آوردیم و برای اینها گذرنامه گرفتیم. ما خواهان این هستیم که برادران و خواهران افغان ما که در ایران هستند یک زندگی قانونی معمولی معقول داشته باشند و دولت افغانستان هم باید همکاری کند.
معاون سیاسی وزیر خارجه ایران تأکید کرد: سیاست ما نسبت به مهاجران و آب، کاملاً روشن است. ما در مذاکراتی که در رابطه با سند جامع داشتیم که بخشی از آن مربوط به آب بود توافق کردیم. نه ما قصد داریم از آب به عنوان اهرم استفاده کنیم نه افغانستان چنین قصدی دارد. موضوع آب و موضوع مهاجرین و پناهندگان، میتواند یک موضوع همکاری میان ایران و افغانستان باشد. اینها موضوعات رابطه با افغانستان هستند و باید به شیوه معقولی بین دو کشور مورد مذاکره قرار بگیرند و مسیر قانونی خود را طی کنند.