ادعای رویترز درباره توسعه سانتریفیوژهای پیشرفته در نطنز
خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه در گزارشی به نقل از آژانس بین المللی انرژی اتمی ادعا کرد که ایران کار نصب سانتریفیوژهای پیشرفته IR-6 را در یک کارخانه غنی سازی زیرزمینی در نطنز آغاز کرده است.
به گزارش رادیو دری، آژانس بین المللی انرژی اتمی در گزارش محرمانهای برای کشورهای عضو شورای حکام که به رویت خبرگزاری رویترز رسیده اعلام کرده که ایران قصد دارد دو آبشار از سانتریفیوژهای جدید را در سایت نطنز نصب کند.
در این گزارش ادعایی آمده است: «در 6 ژوئن 2022(16جوزا)، آژانس راستیآزمایی کرد که ایران شروع به نصب سانتریفیوژهای IR-6 در آبشار واحد فوقالذکر کرده بود که قبلاً توسط ایران به آژانس اعلام شده بود».
رویترز پیشتر به نقل از آژانس بینالمللی انرژی اتمی گزارش داد که ایران تمام ماشینآلات تولید قطعات سانتریفیوژ را از تاسیسات کرج به مجتمع نطنز منتقل کرده است. این اقدام طبق گزارش یادشده، 6 هفته پس از ساخت سایت دیگری در اصفهان برای ساخت همان قطعات انجام شده است.
بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران در این باره گفته بود: برای توسعه و تولید ماشینهای سانتریفیوژ، تامین و امنیت برنامههای کلی داریم از همین رو متاسفانه به دلیل عملیات تروریستی که علیه تسای کرج صورت گرفت مجبور به تشدید تدابیر امنیتی شدیم که بخش مهمی از این ماشینها را جابه جا کردیم و باقیمانده را نیز به نطنز و اصفهان منتقل کردیم.
وی ادامه داد: به عبارت دیگر ماشینهای تولید قطعات سانتریفیوژ به دلیل اهمیت بالایی که دارد به مکانی امنتر جابه جا شدند و اکنون نیز در حال کار هستند.
کمالوندی با بیان اینکه اقدامات صورت گرفته در چارچوب توافقات است، تصریح کرد، تا زمانی که توافقی (در وین) صورت نگیرد، اطلاعات نزد ما میماند و احتمالا حذف میشود.
ادعای رویترز درباره توسعه سانتریفیوژهای پیشرفته در نطنز در حالی است که قطعنامه پیشنهادی آمریکا و تروئیکای اروپا علیه ایران، روز چهارشنبه بهرغم مخالفت جدی چین و روسیه در نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تصویب رسید.
ایران قویاً این ادعاها را رد و تأکید کرده است که به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی (انپیتی) و عضوی از آژانس بینالمللی انرژی اتمی، از حق دستیابی به فناوری هستهای برای مقاصد صلح آمیز برخوردار است.
علاوه بر این، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون بارها از تاسیسات هستهای ایران بازدید کردهاند؛ اما هرگز مدرکی که نشان دهد برنامه صلح آمیز انرژی هستهای این کشور به سمت مقاصد نظامی انحراف داشته باشد، پیدا نکردهاند.