هوای سرد می‌تواند کرونا را برگرداند؟
(last modified Wed, 11 Mar 2020 12:50:41 GMT )
حوت 21, 1398 17:20 Asia/Kabul
  • هوای سرد می‌تواند کرونا را برگرداند؟
    هوای سرد می‌تواند کرونا را برگرداند؟

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره ارتباط هوای سرد و انتشار ویروس کرونا توضیح داد.

به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، طبق تحقیقات و شواهد موجود تاکنون ویروس کرونای جدید از خانواده مرس و سارس شناخته شده که بین انسان و حیوان قابل انتشار است و ایجاد آلودگی می‌کند.

همچنین از دیگر ویژگی‌های کرونای جدید سرعت بالا در انتشار و انتقال ویروس است که افراد دارای بیماری‌های زمینه‌ای و سالمندان را با مشکلات حاد تنفسی روبه رو می‌کند.

از دیگر ویژگی‌های این ویروس نوپدید می‌توان به درصد مرگ و میر آن اشاره کرد که نسبت به سارس و مرس حدود ۲ درصد از آمار فوت را به خود اختصاص می‌دهد.

مریم واعظ جلالی عضو هیئت علمی گروه میکروبیولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی می گوید: یکی از مهم‌ترین راه‌های انتشار و انتقال ویروس کرونا از طریق ترشحات تنفسی فرد آلوده است که می‌تواند خود را به سطح سلول‌های تنفسی فرد جدید برساند وچرخه انتشار ویروس را افزایش دهد.

او بیان می‌کند: از ویژگی‌های ویروس کرونای جدید این است که در اولین مرحله دستگاه تنفسی فرد آلوده را تحت تاثیر قرار می‌دهد و با فعالیت در ریه‌ها، منجر به ایجاد تنگی نفس و مشکلات حاد تنفسی می‌شود.

واعظ جلالی دلیل انتخاب دستگاه تنفسی توسط ویروس کرونا را سرمادوست بودن این ویروس می‌داند، بنابراین از بین سایر نقاط بدن، دستگاه تنفسی که دمای آن به جای ۳۷ درجه، ۳۳ درجه است انتخاب می‌کند.

او درخصوص افراد آسیب پذیر در این زمینه نقل می‌کند: افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیف، بیماری زمینه‌ای مثل قلب و دیابت، سالمندان، مصرف کنندگان دارو‌های پایین آورنده سطح ایمنی مثل کرتون، افرادی که پیوند داشته اند و یا افرادی که دوره شیمی درمانی می‌گذرانند نسبت به این ویروس آسیب پذیر‌تر هستند و باید مراقبت‌های بیشتری را در پیشگیری و درمان انجام دهند.

عضو هیئت علمی گروه میکروبیولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مطرح می‌کند: ویروس‌ها قاعده، حساب کتاب و نظم مشخص دارند و در یک دوره ۲۰ روزه و کوتاه مدت نمی‌توانند دچار تغییرات خاصی مانند تغییر ژنتیکی شوند، بنابراین کد‌های ژنتیکی این ویروس منتشر شده در ایران بر پایه کد‌های ژنتیکی ویروس ووهان ۲۰۱۹ بوده است؛ البته این ویروس مستعد جهش بوده، که همین امر باعث انتقال و رشد آن از حیوانات به سمت انسان شده است.

او معتقد است هر سرماخوردگی مربوط به ویروس کرونا نیست و اکثر مبتلایان نیاز به بستری شدن در بیمارستان ندارند، به همین دلیل با استراحت در منزل و مصرف مایعات گرم می‌توانند به درمان خود کمک کنند؛ بنابراین مراجعه به مراکز درمانی با وجود علائم خفیف سرماخوردگی هیچ کمکی به درمان شما نمی‌کند و فقط خود افراد هستند که با ماندن در خانه و مراقبت و بهداشت‌های فردی می‌توانند به سیر تکاملی درمان خود کمک کنند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از موثرترین اقدامات در پیشگیری از شیوع ویروس کرونا به تعطیلی مراکز پردد، شلوغ و جلوگیری از تجمعات اشاره کرد و همچنین توصیه تعطیلی مراکز پرتردد مانند دانشگاه‌ها و مدارس را متذکر شد که با انجام این کار تماس افراد با یکدیگر و سطوح آلوده و مشترک مانند آسانسورها، دستگیره در و سطوح کلاس کاهش می‌یابد و در نتیجه انتقال بیماری محدود می‌شود و شرایط تعطیلی و کاهش تردد‌ها باید تا زمان فروکش کردن پیک شیوع ویروس و به حداقل رسیدن آمار ابتلا، ادامه پیدا کند.

واعظ جلالی بهترین راهکار‌ها برای مقابله با شیوع کرونا بهداشت فردی و عمومی را برشمرد و زیرساخت‌های آموزشی و فرهنگی، جهت ارتقای سطح سواد سلامت و بهداشت جامعه را ضروری دانست.

همچنین به درصدی از جامعه که متاسفانه هنوز شرایط را جدی نگرفته و تردد‌های غیرضروری خود را در سطح شهر ادامه می‌دهند، اپیدمی وسیع این ویروس و اهمیت سلامت خود و دیگران را متذکر شد.

او در خصوص شیوع و انتشار ویروس کرونای جدید در سال‌های آینده بر این باور است هر ساله شاهد بروز ویروس‌های جدیدی هستیم، به عنوان مثال همین ویروس کرونای جدید اگر امسال دوره آن تمام شود سال آینده مانند سایر ویروس‌های فصلی باز می‌گردد و تنها راه مقابله با آن‌ها رعایت اصول بهداشت شخصی و عمومی است.

همچنین پوشش چربی ویروس از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که از این پوشش برای اتصال به دیگر سلول‌ها استفاده می‌کند به همین منظور توصیه شدید می‌شود با استفاده از حلال چربی مانند صابون و الکل به راحتی از بین می‌رود و همانطور که گفتیم با توجه به سرما دوست بودن این ویروس انتظار می‌رود که به تدریج با گرم شدن هوا شیوع و انتشار آن کاهش پیدا کند؛ البته به معنای کامل از بین رفتن ویروس کرونا نیست، زیرا ممکن است با سرد شدن هوا مجدد به چرخه طبیعت برگردد.

عضو هیئت علمی گروه میکروبیولوژی دانشگاه شهید بهشتی در رابطه با سیر درمان این بیماری از فعالیت محققان کشور‌های مختلف بر روی این ویروس می‌گوید و با اینکه هنوز درمان قطعی پیدا نشده است؛ اما در حال حاضر درمان‌های حمایتی و علامتی مانند دارو‌های ضد درد، تب بر و دستگاه‌های اکسیژن رسان تنها راه کمک به درمان هستند و هنوز تاثیر داروی ضد مالاریا و اچ آی وی برای درمان این بیماری تایید نشده است.

 مریم واعظ جلالی در پایان مهمترین راهکار برای پیشگیری و درمان این بیماری را تقویت سیستم ایمنی بدن برشمرد و متذکر شد استرس و نگرانی باعث تضعیف سیستم ایمنی می‌شوند؛ بنابراین بهترین کار رعایت اصول بهداشت فردی، کنترل استرس، اعتماد به نظام سلامت و کادر درمان کشور و دوری از شایعه‌ها و اخبار منفی دانست تا بتوانیم در تحقق شعار کرونا را شکست می‌دهیم به نتیجه برسیم.