واکسن آنفلوآنزا از ویروس کرونا پیشگیری می کند؟
(last modified Sat, 06 Jun 2020 10:06:50 GMT )
جوزا 17, 1399 14:36 Asia/Kabul
  • واکسن آنفلوآنزا از ویروس کرونا پیشگیری می کند؟
    واکسن آنفلوآنزا از ویروس کرونا پیشگیری می کند؟

رئیس اداره مراقبت بیماری های واگیر وزارت بهداشت با بیان اینکه موج دوم کرونا فرا نرسیده است، گفت: 2 میلیون و 500 هزار صنف شب عید به خاطر کنترل بیماری کرونا تعطیل شدند.

به گزارش بهداشت نیوز، حسین عرفانی رئیس اداره مراقبت بیماری های واگیر وزارت بهداشت،در کنفرانس اینترنتی که با حضور تعدادی از خبرنگاران برگزار شد اظهار داشت: در شرایط همه گیری بیماری کرونا در کشور، نکات سه گانه مهم باید مورد توجه قرار بگیرد تا از این طریق بتوانیم با هم گیری کووید ۱۹ در کشور مقابله کنیم.

وی ادامه داد: اولین جزء این سه گانه، فاصله‌گذاری اجتماعی است و همچنان همه ملت ایران باید به شعار در خانه بمانیم پایبند باشند و فقط در دو مورد می توانیم از منازل خودمان خارج شویم. اول برای فعالیت‌های اقتصادی و اجتماعی و دوم رفع مایحتاج مورد نیاز، که اگر برای این دو منظر هم بخواهیم از منزل خارج شویم باید توصیه بهداشتی رعایت شود.

عرفانی اظهار داشت: انجام تست غربالگری برای افرادی که با افراد مشکوک در ارتباط بودند باید انجام شود تا بتوان این بیماری را در مرحله کمون کشف کرد و بیماری را در مدت زمان کوتاه تری تشخیص دهیم و فرصت انتقال بیماری به دیگران گرفته شود.

رئیس اداره مراقبت بیماری های واگیر وزارت بهداشت افزود: فایده دوم غربالگری این است که بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده می‌شود و از قرار گرفتن فرد در موارد شدید و نیاز به بستری کاهش می یابد و با کاهش بستری احتمال عوارض ماندگار بیماری کاهش پیدا می‌کند.

وی افزود: در هفته‌های گذشته با بالارفتن موارد تست های آزمایشگاهی و موارد بیشتر بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده می‌شود. سومین جزء این سه گانه این است که افراد بیمار در قرنطینه بمانند تا از ابتلای موارد بیشتر پیشگیری به عمل آید.

عرفانی ادامه داد: مردم در صورت نیاز به آگاهی درباره این بیماری به سامانه وزارت بهداشت مراجعه کرده و اطلاعات خود را ثبت کنند و همکاران ما از سامانه 4030 با آنها تماس خواهند گرفت و در صورت نیاز به خانه‌های بهداشت ارجاع داده می‌شوند، در کشور ما از نظر جغرافیایی اقلیم‌های مختلفی داریم موجی که در کشور ما وجود دارد، موج اول بیماری است و هنوز موج اول را پشت سر نگذاشته‌ایم که ببنیم موج دوم اتفاق می‌افتد یا خیر، در زوهای گذشته شاهد این هستیم که نایج تست‌های آزمایشگاهی افزایش پیدا کرده است و تعداد موارد شناسایی شده بیشتر شده است.

رئیس اداره مراقبت بیماری های واگیر وزارت بهداشت ادامه داد: بین معیشت و سلامت باید یک تعادل برقرار شد، دو میلیون و پانصدهزار صنف شب عید به خاطر کنترل بیماری تعطیل شدند، یعنی حدود هفت میلیون و پانصدهزار خانوار ایرانی تحت تاثیر ضررات اقتصادی کرونا بودند. یعنی به طور کلی سی میلیون نفر از جمعیت کشور ما تحت تاثیر این بیماری قرار گرفتند، لذا فعالیت اقتصادی و اجتماعی باید به صورت حداقلی در جامعه وجود داشته باشد که این موضوع با فاصله گذاری هوشمند دنبال شد و اجرای فاصله گذاری هوشمند به این معنا نبود که مشکل و تهدید کرونا کم شده است به این دلیل بود که با توجه به فرهنگ بالای مردم مسائل بهداشتی از سوی مردم در کنار انجام فعالیت اقتصادی انجام می‌شود.

عرفانی درباره گلایه مردم از تاخیر اعلام نتیجه تست کرونا گفت: روند گرفتن نمونه و ارسال آن به آزمایشگاه چندین ساعت زمان می‌برد و قاعدتا نتایج باید ظرف مدت 24 ساعت اعلام شود، اگر «کلین روم» یا اتاق پاک مرکز بنا به عللی شرایط لازم را نداشته باشد ممکن است 24 ساعت طول بکشد تا به شرایط عادی برگردد، تاخیرهای 10 الی 12 روزه قابل قبول نیست و مصداق این موضوع قابل پیگیری است.

عرفانی بیان کرد: در برخی فعالیت‌های اقتصادی و اجتماعی صحبت می‌شود که با تدوین پروتکل‌ها می‌توان فعالیت را برگرداند. جنس و اصل فعالیت مشخص می‌کند که آیا با کنترل بیماری می‌توان فعالیت را انجام داد یا خیر. امروز سوال شد که آیا استخرهای شنا و تالارها بازگشایی می‌شوند یا خیر. عنوان تجمع انسانی با ظرفیت کم و متوسط و زیاد وجود دارد. ماهیت استخر شنا و تالار پذیرایی، جمع شدن مردم در کنار هم و ارتباط تنگاتنگ و مواجهه نزدیک است. حالا آیا در این مواجهه نزدیک می‌توان پروتکل جداسازی را اجرا کرد؟ نه. صرف تدوین پروتکل که الزامی بر اجرای آن وجود ندارد، نمی‌تواند تضمینی بر کنترل بیماری در جامعه باشد.

*واکسن آنفلوآنزا از ویروس کرونا پیشگیری نمی‌کند

وی درباره احتمال پیشگیری از کرونا با واکسن آنفلوآنزا اظهار کرد: واکسن آنفلوآنزا از ویروس کرونا پیشگیری نمی‌کند، اما با کم کردن احتمال ابتلا به آنفلوآنزا، بدن فرد در مورد کرونا بهتر عمل می‌کند.

عرفانی درباره جهش ویروس آنفلوآنزا بیان کرد: ویروس آنفلوآنزا مایل به جهش ویروسی است. اگر جهش کوچک داشته باشد، منجر به طغیان‌ها و همه گیری فصلی می‌شود که سال گذشته شاهد آن بودیم. اگر جهش اساسی و ریشه‌ای باشد و ویروس جدیدی متولد شود، شیفت آنتی ژنی اتفاق افتاده که می‌تواند عامل ایجاد پاندمی آنفلوآنزا باشد و در سال ۱۳۸۸ با آن مواجه شدیم. حدود هر ده سال، یک بار با پاندمی آنفلوآنزا مواجه می‌شویم.

وی افزود: همواره باید بدترین شرایط را در نظر بگیریم. امسال ممکن است جهش‌هایی در ویروس آنفلوآنزا اتفاق بیفتد و باید در برابر آن آمادگی داشته باشیم. تنها راه حل در دسترس آنفلوآنزا باید به درستی استفاده شود و نباید مانند سایر آنتی بیوتیک‌ها، بدون ضابطه از آن استفاده کرده و خودمان را خلع سلاح کنیم. دارو به اندازه کافی در کشور امکان تولید دارد و امکان واردات هم داریم. در مورد داروی آنفلوآنزا کمبودی در کشور نداریم.

رئیس اداره مراقبت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت در مورد واکسن آنفلوآنزا گفت: در مورد واکسن آنفلوآنزا هم پیش بینی مقدماتی انجام شده تا واکسن به صورت ۴ ظرفیتی و ۳ ظرفیتی که مورد تایید سازمان جهانی بهداشت است، وارد کشور شود. هر سال واکسنی که در اختیار مردم قرار می‌گیرد، ممکن است با واکسن سال قبل تفاوت داشته باشد. از زمان تزریق واکسن حدود دو هفته طول می‌کشد تا بدن آنتی بادی بسازد و در مقابل ابتلا به ویروس مقاوم شود. بنابراین گفته می‌شود هرچه سریع‌تر این واکسن تزریق شود، فرد ایمن می‌شود. اگر در شهریور یا مهر یا آبان این واکسن تزریق شود، بدن زودتر مقاوم می‌شود. 

عرفانی گفت: اگر سفرها به سفرهای ضروری برای رفع مشکلات کاهش پیدا کند با این‌که خانواده را سوار ماشین کرده و بی جهت به سفر برویم و نکات بهداشتی را رعایت نکنیم، متفاوت است. همه ما در معرض خطر ابتلا قرار داریم. خطر ابتلا ممکن است با عوارضی مثل کم شدن ظرفیت تنفسی و احتمال فوت همراه باشد.

وی افزود: این قدر باید در زندگی خود محدودیت ایجاد کنیم که بیماری تحت کنترل قرار بگیرد. این رفتار معتدل را باید از طریق رسانه‌ها ایجاد کرد.

وی اظهار کرد: آخرین تجربه‌ها و یافته‌های علمی در کمیته‌های تخصصی و با حضور برجسته‌ترین دانشمندان از رشته‌های مختلف بررسی و بومی سازی می‌شود. این موارد در قالب پروتکل‌های ملی ابلاغ می‌شود. به هر حال امکان اشتباه در این پروتکل‌ها وجود دارد. اگر کسی نظر منطقی دیگری دارد یا به یافته علمی دست یافته که ما از آن غفلت کردیم، باید مکتوب کند و به ما انعکاس بدهد. در صورت نیاز، تغییرات اعمال می‌شود.

عرفانی در پاسخ به سوالی درباره واکسیناسیون در شرایط شیوع کرونا گفت: از ابتدای همه گیری ویروس کرونا در کشور تاکید کردیم که فعالیت‌های اساسی بهداشتی و به خصوص واکسیناسیون نباید تحت الشعاع قرار بگیرد. هیچ جای کشور نبوده که فرد برای واکسن مراجعه کرده باشد و بگوییم به خاطر کرونا، واکسیناسیون انجام نمی‌شود.