والدینِ هلیکوپتری باعث شکست فرزندان خود می شوند!
والدینی که بیش از حد مراقب کودکان خود هستند به والدین هلیکوپتری معروف هستند.
به گزارش رادیو دری، والدین هلیکوپتری مانند هلیکوپتر به طور مداوم بالای سر کودک خود هستند و کوچک ترین حرکات و فعالیت های او را مورد بررسی دقیق خود قرار می دهند.
نمونه هایی از رفتار های شاخص والدین هلیکوپتری عبارت است از:
1. این والدین همواره تلاش می کنند تا اطلاعات بیشتری از کوچک ترین فعالیت های شخصی فرزندان خود کسب کنند؛ مثلا تلاش می کنند تا از موقعیت مکانی دقیق فرزند خود در هر ساعتی از روز باخبر باشند و یا در دوران مدرسه تمام ریزنمرات کودک را مورد بررسی قرار می دهند.
2. دخالت مستقیم و همیشگی در هر گونه فعالیت های انفرادی کودک از دیگر ویژگی های والدین هلیکوپتری است؛ مانند: دخالت کردن در اختلاف های فرزندشان با دوستانش، با هم اتاقی هایش و در سن های بالاتر حتی با همسرش.
3. محدود کردن استقلال کودکان، این امر به معنی تصمیم گرفتن به جای کودک است. والدین هلیکوپتری قدرت و حق تصمیم گیری را از فرزندان خود می گیرد.
والدین هلیکوپتری، پدر و مادر هایی هستند که بیش از حد درگیر زندگی فرزندان خود هستند و بیش از حد به هرگونه فعالیت های فردی کودک خود توجه می کنند. این نوع والدین تلاش می کنند تا از کودک خود در برابر هرگونه درد و خطر محافظت کرده و به آنها کمک کنند تا مسیر موفقیت را طی کنند.
با خواندن این ویژگی ها، اگر هلیکوپتری هستید؛ بهتر است بدانید که رفتار اشتباهی دارید و این روش تربیت و پرورش کودک، باعث آسیب های جدی به روحیه او می شود و سلامت روانی فرزندانتان را به خاطر می اندازد که در ادامه این مقاله بعضی از آن ها را بررسی می کنیم.
توجه بیش از حد به کودک چه تاثیراتی بر روی او دارد؟
این نوع از سرپرست ها ممکن است حتی زمانی که فرزندانشان به بیش از سی سالگی می رسند نیز هنوز نگران آن ها باشند. چرا؟ به دلیل اینکه گمان می کنند وظیفه ی والدین نگرانی برای فرزندانشان است. روانشناسان این نوع پدر مادر ها را که بیش از حد از کودکان خود مراقبت می کنند، والدین هلیکوپتری خطاب می کنند اما از نظر خود والدین، آنها فقط مراقب فرزندان خود هستند. بنابراین بهتر است بعضی از زیان های رفتار و روش تربیتی هلیکوپتری والدین را با یکدیگر مورد بررسی قرار دهیم.
بروز اختلالات متفاوتی در دوران کودکی
نتایج تحقیقات بسیاری نشان می دهد که پدر و مادر هایی به طور مداوم فعالیت های کودک خود را کنترل می کنند و یا نسبت به اشتباهات آن ها واکنش بیش از حد نشان می دهند، به مرور زمان باعث بروز اختلال اضطراب و افسردگی در فرزندان خود می شود.
این کودکان به دلیل دخالت بیش از حد والدین، مشکلات و اشتباهات خود را بزرگ تر از چیزی که هست، می بینند و این اتفاق باعث بروز ترس و اضطراب در آنها می شود و اکثر اوقات نمی توانند بدون والدین خود کاری را انجام دهند. در نتیجه دچار افسردگی می شود.
همچنین این کودکان قدرت تصمیم گیری بالایی نخواهند داشت؛ چرا که والدین به طور مداوم به جای آنها درحال تصمیم گیری هستند. کودکانی که با روش تربیتی هلیکوپتری رشد می کنند، احساس می کنند که باید برای هر تصمیم با پدر یا مادر خود تماس بگیرند و نظر او را بپرسند. این امر نشان می دهد که کودک از اشتباه کردن می ترسد و اعتماد به نفس کافی را برای تصمیم گیری ندارد.
بروز مشکلات متفاوت در بزرگسالی
همچنین بهتر است بدانید که روش اشتباه تربیتی و کنترل بیش از حد کودک، نه تنها باعث بروز مشکلات متفاوت در دوران کودکی او می شود؛ بلکه اثرات این رفتار مخرب، تا بزرگسالی نیز همراه او است. کودکانی که به طور مداوم تحت تعقیب والدین خود هستند، در بزرگسالی نسبت به انجام کار های جدید و قرار گرفتن در موقعیت های جدید مقاومت نشان می دهند و از تغییر کردن می ترسند.
برای ترک این روش تربیتی اشتباه سعی کنید تا استقلال و آزادی بیشتری به کودک خود دهید و به حریم شخصی او احترام بگذارید. علایق و سلایق خود را به فرزندانتان تحمیل نکنید و در مواقع لازم اجازه دهید تا کودک به تنهایی برای فعالیت های خودش تصمیم بگیرد.