علائم کمبود پروتئین در بدن
(last modified Thu, 11 Jul 2019 05:02:14 GMT )
سرطان 20, 1398 09:32 Asia/Kabul
  • علائم کمبود پروتئین در بدن

پروتئین یکی از مهم‌ترین منابع تولید انرژی در بدن است که کمبود آن با نشانه‌هایی همراه است که در ادامه به آنها اشاره می‌شود.

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از آرمان، شما باید حداقل 10 درصد کالری مورد نیاز خود در طول روز را از پروتئین دریافت کنید و این پروتئین را از منابع مختلفی دریافت می‌کنید؛ به‌عنوان مثال یک ظرف ماست یونانی کم چرب که برای صبحانه انتخاب می‌کنید، حاوی 20 گرم پروتئین است، یک وعده سینه مرغ بدون پوست در وعده نهار 25 گرم پروتئین دارد و یک فنجان لوبیا سیاه در وعده شام دارای 15 گرم پروتئین است. بدن پروتئین را شکسته و به شکل‌های مختلف مجددا از آن استفاده می‌کند. کمبود پروتئین در بدن با نشانه‌هایی همراه است که در ادامه به آنها اشاره می‌شود.

التهاب

یکی از مهم‌ترین علائمی ‌که نشان می‌دهد پروتئین کافی دریافت نکرده‌اید، التهاب است. این التهاب به‌ویژه در قسمت‌های پایین بدن از جمله شکم، پاها و دست‌ها بروز می‌کند. علت بروز این التهاب از این قرار است: پروتئینی که در خون گردش دارد – به‌ویژه آلبومین – از تجمع مایعات در بافت‌ها جلوگیری می‌کند. اما عوامل مختلفی باعث بروز تورم می‌شوند، بنابراین حتما با پزشک در مورد مشکل به‌وجود آمده مشورت کنید چرا که ممکن است تورم ناشی از یک مشکل خیلی جدی‌تر باشد.

تغییرات خلق و خو

مغز از مواد شیمیایی به‌نام انتقال‌دهنده‌های عصبی استفاده می‌کند تا اطلاعات را بین سلول‌ها جابه‌جا کند. بسیاری از این انتقال دهنده‌های عصبی از آمینو اسید تشکیل شده‌اند که رشته‌های ساخته شده از پروتئین است. بنابراین کمبود پروتئین در رژیم غذایی باعث می‌شود بدن نتواند به اندازه کافی انتقال دهنده عصبی تولید کند. به‌عنوان مثال پایین بودن سطح دوپامین و سروتونین باعث افسردگی یا خشونت در شما می‌شود.

مشکلات مو، ناخن و پوست

مو، ناخن و پوست از پروتئین‌هایی مانند الاستین، کلاژن و کراتین ساخته شده‌اند. زمانی که بدن نمی‌تواند این پروتئین‌ها را تولید کند، ممکن است موهای‌تان شکننده و نازک شوند، دچار خشکی پوست شوید یا بدن‌تان پوست پوسته شود و شیارهای عمیقی روی ناخن‌هایتان نمایان شود. البته رژیم غذایی‌تان تنها مقصر بروز این مشکلات نیست، اما به هرحال باید مورد توجه قرار گیرد.

ضعف و خستگی

تحقیقات نشان داده‌اند تنها یک هفته عدم دریافت پروتئین کافی بر روی عضلاتی تاثیر می‌گذارد که مسئول وضعیت بدن و حرکت کردن هستند، به‌ویژه اگر بالاتر از 55 سال سن داشته باشید. کمبود پروتئین به مرور زمان باعث می‌شود توده عضلانی خود را از دست بدهید که این مساله باعث کم شدن قدرت بدنی شده و عدم تعادل و کاهش سوخت و ساز بدن را در پی دارد. به‌علاوه کاهش توده عضلانی باعث کم‌خونی می‌شود و زمانی کهه سلول‌ها اکسیژن کافی دریافت نکنند، احساس خستگی خواهید کرد.

گرسنگی

گرسنگی براثر کمبود پروتئین کاملا طبیعی است. پروتئین سوخت بدن است و یکی از سه منبع کالری محسوب می‌شود (در کنار کربوهیدرات و چربی). اگر می‌خواهید زمان طولانی تری سیر بمانید به پروتئین بیشتری نیاز خواهید داشت. بررسی‌ها نشان داده‌اند خوردن غذاهای حاوی پروتئین به سیر ماندن در طول روز کمک می‌کنند.

کاهش سرعت بهبود زخم‌ها

افرادی که دچار کمبود پروتئین هستند، اغلب متوجه می‌شوند که بریدگی‌ها و زخم‌های روی بدن‌شان خیلی طول می‌کشد تا بهبود پیدا کند. این مساله در مورد سایر آسیب‌ها و صدمات ورزشی نیز صدق می‌کند. این مشکل نیز ممکن است ناشی از این مساله باشد که بدن نمی‌تواند کلاژن کافی تولید کند. کلاژن علاوه بر پوست در بافت‌های همبند نیز وجود دارد. به‌علاوه برای لخته‌شدن خون هم به پروتئین احتیاج دارید.

بیمارشدن یا بیمار ماندن

آمینو اسید موجود در خون به سیستم ایمنی کمک می‌کند تا آنتی‌بادی‌هایی تولید کند، این آنتی‌بادی‌ها سلول‌های سفید خون را فعال می‌کنند تا با ویروس‌ها، باکتری‌ها و سموم مبارزه کنند. به‌علاوه برای هضم و جذب مواد مغذی که به سلامت بدن کمک می‌کنند، به پروتئین نیاز دارید. همچنین شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهند پروتئین می‌تواند سطح باکتری‌های خوب روده را تغییر دهد.

چه کسانی کمبود پروتئین دارند؟

کسانی که پروتئین کافی در رژیم غذایی خود دریافت نمی‌کنند، معمولا دچار کمبود پروتئین می‌شوند. افراد سالمند و مبتلایان به بیماری سرطان ممکن است در خوردن پروتئین کافی دچار مشکل باشند. سوء تغذیه شدید ناشی از کمبود پروتئین کواشیورکور نامیده می‌شود. این بیماری بیشتر در کشورهای در حال توسعه، به‌ویژه در کودکان و یا بعد از یک رویداد ناخوشایند، شایع است.

پروتئین برای ورزشکاران

اگر به‌طور منظم ورزش می‌کنید و یک رژیم غذایی ایده‌آل دارید، احتمالا دچار کمبود پروتئین نخواهید بود. اما ورزشکاران حرفه‌ای که سخت و منظم ورزش می‌کنند، بیش از دیگران به پروتئین نیاز دارند – حدود دو برابر دیگران یا به بیان دیگر به ازای هر نیم کیلو از وزن خود بین 0.5 تا یک گرم پروتئین در روز نیاز دارند. به هرحال در مصرف پروتئین زیاده‌روی نکنید، مصرف زیاد پروتئین مشکلاتی در پی خواهد داشت.