مخالفت «عبدالله عبدالله» با موضع آمریکا درباره دولت موازی در افغانستان
عبدالله عبدالله رئیس تیم «ثبات و همگرایی» افغانستان در واکنش به اظهارات مقامات آمریکایی مبنی بر توقف تلاشها برای ایجاد دولت موازی در آن کشور، گفت: این تیم از آرای پاک مردم دفاع خواهد کرد.
عبدالله عبدالله پس از اعلام پیروزی محمد اشرف غنی در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان با نپذیرفتن نتیجه انتخابات افزود، براساس آرای پاک مردم، تیم «ثبات و همگرایی» پیروز انتخابات است و براساس آن دولتی فراگیر را تشکیل خواهد داد.
رئیس اجرایی دولت وحدت ملی افغانستان همچنین با اشاره به عملی شدن تفاهم کاهش خشونتها گفت: ادامه موفق این روند منجربه امضای توافقنامه صلح خواهد شد و این گام مهم در جهت زمینه سازی برای مذاکرات بینالافغانی و آتشبس سراسری است.
موضع عبدالله درمخالفت با مداخله آمریکا درباره توقف تلاش ها برای تشکیل دولت موازی در افغانستان،نشان می دهد که وی قصد ندارد از تصمیم خود عقب نشینی کند.
برخلاف دوره قبلی انتخابات ریاست جمهوری افغانستان که جنجال در نتایج دور دوم انتخابات بین عبدالله و غنی با وساطت وزیر خارجه آمریکا و تشکیل دولت وحدت ملی در این کشور فروکش کرد، اما در این دوره رفتار عبدالله از عدم پذیرش تشکیل هرگونه دولت ائتلافی با غنی حکایت دارد.
عبدالله که ساعتی پس از اعلام نتیجه انتخابات ریاست جمهوری افغانستان مبنی بر پیروزی غنی، وعده تشکیل دولت فراگیر یا موازی را مطرح کرد، در روزهای گذشته،اولین گام را با معرفی استانداران جدید برای برخی ولایات شمالی این کشور برداشت.
با وجود آنکه عبدالله استانداران جدیدی برای برخی ولایات افغانستان معرفی کرده است، اما تاکنون محمد اشرف غنی در جایگاه نامزد معرفی شده به عنوان پیروز انتخابات ریاست جمهوری این کشور واکنشی به برنامه عبدالله برای تشکیل دولت موازی نشان نداده است.
روز گذشته بیانیه هشدارآمیز پلیس شهر کابل پایتخت افغانستان،خطی را نشان داد که ازعدم تحمل هرگونه تلاش برای تشکیل دولت موازی در این کشور حکایت داشت.
در این بیانیه بدون اشاره به معرفی چند استاندار جدید توسط عبدالله، تاکید شد که ایجاد مانع در روند کار نهادهای دولتی «خیانت ملی» و جرم محسوب شده و با آن برخوردی جدی و قانونی خواهد شد.
این گمانه مطرح است که این بیانیه درهماهنگی با ارگ ریاست جمهوری افغانستان تهیه شده است که هدف آن هشداری اولیه به عبدالله درباره ادامه اقدامات درچارچوب تشکیل دولت موازی است که می تواند در پی تداوم آن، اداره امنیت ملی به نیابت از دولت افغانستان به این مسئله ورود کند.
چنانچه برنامه عبدالله برای تشکیل دولت موازی در روزها و هفته های آتی روند جدی تری به خود بگیرد، اشرف غنی آنرا تحمل نمی کند و آنگونه که پلیس کابل گفته است، مانع تراشی در روند فعالیت نهادهای دولتی خیانت محسوب شده و بر اساس قانون با خائنین برخورد می شود.
در این شرایط، این احتمال وجود دارد که با عدم دست یابی به یک توافق بین عبدالله و غنی و ادامه فعالیت دولت موازی در افغانستان؛ با متهم شدن عبدالله به خیانت ازطریق مختل کردن روند کاری نهادهای دولتی، موجی از درگیری بین طرفداران آنان، شهرهای مختلف افغانستان را به صحنه درگیری های خشونت بار خیابانی تبدیل کند.
در چنین شرایطی است که همزمان با اعلام آمادگی رئیس مجلس نمایندگان افغانستان برای میانجی گری در تنش انتخاباتی بین عبدالله و غنی، آمریکا نیز خواستار تعویق زمان برگزاری مراسم تحلیف ریاست جمهوری آن کشور شده است.
به نظر میرسد، یکی از پیامدهای منفی ادامه این تنش ها بر روند صلح افغانستان است که آمریکا برای خروج از باتلاق شکست مبارزه با تروریسم در آن کشور بشدت به توافق با طالبان امید بسته است.