بررسی مطبوعات چاپ کابل 21 اسد 1399
(last modified Wed, 12 Aug 2020 13:23:50 GMT )
اسد 22, 1399 17:53 Asia/Kabul
  • بررسی مطبوعات چاپ کابل 21 اسد 1399

"چرخه ی کشتار را متوقف کنید" ، " چرا کارزار روایت زنانه مهم است" و" شرم کلان برای حکومت" ، مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

چرخه ی کشتار را متوقف کنید عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است :

سطح خشونت‌ها در کشور در آستانه شروع مذاکرات صلح کماکان بلند است. تلفات سنگین مردم ملکی، نیروهای دولتی و جنگ‌جویان طالبان در روزهای گذشته حکایت از سطح بلند این خشونت‌ها دارد. بر اساس آمار وزارت امور داخله، جنگ‌جویان طالبان در یک هفته گذشته در ولایات مختلف کشور، ۸۰ غیرنظامی را کشته‌اند. ۹۵ غیرنظامی دیگر در همین مدت توسط این جنگ‌جویان زخمی شده‌اند. علاوه بر این، روز دوشنبه در غور نیز هشت غیرنظامی کشته و شش غیرنظامی دیگر زخمی شده‌اند. عامل تلفات این افراد نیروهای دولتی معرفی شده‌اند. به این ترتیب، غیرنظامیان در شرایطی که دو طرف برای مذاکرات صلح آماده‌گی می‌گیرند، روزهای خونین و مرگ‌باری را پشت سر می‌گذارند.

هشت صبح می افزاید :

توقف کشتار برای موفقیت روند صلح بسیار مهم است. تقویت اعتماد متقابل با پرهیز از آتش‌افروزی بیش‌تر ممکن است. از این رو، دو طرف به جای تشدید خشونت‌ها و جنگ‌افروزی، بهتر است برای انجام مذاکرات سالم برنامه‌ریزی کنند. اما با ادامه کشتار و برنامه‌ریزی برای طولانی‌تر کردن جنگ، ممکن فرصت کنونی برای انجام مذاکرات سودمند از دست برود. این سناریوی ناخوش‌آیندی است که مردم دوست ندارند تکرار شود.

و چرا کارزار روایت زنانه مهم است عنوان سرمقاله ی روزنامه ی اطلاعات روز است که در آن چنین آمده است : اگر هدف از مذاکرات صلح، نه تسلیم‌شدن به طالبان که دستیابی به یک توافق سیاسی جامع و حراست از دستاوردهای اساسی افغانستان باشد، به هیچ صورتی نمی‌توان از الزام حفظ حقوق اساسی زنان افغانستان در مذاکرات بین‌الافغانی عبور کرد. اما نمی‌توان فراموش کرد که ایستادگی به پای این الزام و موفقیت در حفظ و تثبیت حقوق زنان افغانستان در مذاکره با طالبان، بسیار دشوار و نیازمند پایداری است. رخدادهایی مثل «کارزار روایت زنانه» در این زمانه، اگرچه عجالتا در حد یک کارزار کم‌رمق در شبکه‌های اجتماعی قامت راست کرده، اما در عمل یکی از مهم‌ترین و اساسی‌ترین مسایل منازعه و مصالحه‌ی افغانستان را برجسته و تبیین می‌کند.

اطلاعات روز می افزاید :

 اگر در مذاکره با طالبان و احیانا توافق سیاسی با این گروه، حقوق اساسی زنان افغانستان حفظ و تثبیت نشود، افغانستان پس از توافق صلح به معنای واقعی کلمه هویت سیاسی و اجتماعی را که در دو دهه‌ی گذشته به دست آورده بود از دست می‌دهد؛ حتا اگر در ظاهر عنوان جمهوریت، دموکراتیک و هر برجسپ خوش‌لحن دیگر را با خودش حمل کند. «کارزار روایت زنانه»، سعی می‌کند از بخش بزرگی از هویت افغانستان جدید در مذاکرات صلح، حراست و حمایت کند.

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی آرمان ملی که در سرمقاله ای تحت عنوان شرم کلان برای حکومت چنین نوشته است :

امروز که به اصطلاح حکومت مردم سالار و با شعار دموکراسي و تأمين حقوق بشر شکل گرفته است، بازهم هندوها و سيکهـ ها مورد ظلم و ستم و تجاوز قرار گرفته اند و حتا آنها نمي توانند در عبادتگاه هاي شان مراسم مذهبي شان را به گونه يي آرام و بدون دغدغه انجام بدهند.

چند سال پيش، محل آتش زدن اجساد شان در شهر کابل مورد منازعه و اعتراض برخي از باشنده گان آن منطقه واقع شد و آنها نمي دانستند که به کجا بروند تا مطابق دستور مذهب شان، اجساد شان را آتش بزنند.

در پایان آرمان ملی می افزاید :

حمله برنامه ریزی شده ی تروريستان به عبادت گاه هاي هندو و سيکهـ ها در شهرهای کابل و جلال آباد، نگراني آنها را بيشتر ساخت و خانواده هاي شان مجبور شدند که براي زنده ماندن کشور را ترک گويند.

حکومت آن گونه که لازم است، نتوانست امنيت عبادت گاه هاي اين اقليت مذهبي را تأمين کند و امروز آنها تصميم گرفته اند که زادگاه شان را ترک گويند که اين شرم کلان براي آن عده از رهبران حکومت است که دم از حقوق بشر مي زنند و براي آن ظاهراً گلو پاره مي کنند.