مذاکرات صلح قطر توسط خارجی ها مدیرت می شود
(last modified Sat, 10 Oct 2020 06:12:58 GMT )
میزان 19, 1399 10:42 Asia/Kabul

کارشناس سیاسی افغان گفت: مذاکرات صلح قطر اگر توسط خود افغان ها مدیریت شود، می تواند ثمر بخش باشد ولی آن چه که در حال حاضر مشهود است دخالت هایی است که در این مذاکرات وجود دارد و تلاش می شود که منافع کشور های خاص مورد توجه قرار بگیرد و این منافع متعارض، مذاکرات را با چالش جدی مواجه کرده است.

عبدالطیف نظری کارشناس مسائل سیاسی افغانستان در گفت و گو با خبرنگار رادیو دری، در باره تاخیر آغاز رسمی مذاکرات میان دولت افغانستان و طالبان گفت: علت تاخیر مذاکرات قطر این است که هیات دولت جمهوری اسلامی افغانستان پا فشاری می کند که ارزش های دو دهه گذشته و ارزش هایی که در قبال آزادی بیان، مطبوعات، حقوق زنان، نهاد های مدنی و روند های دموکراتیک و مردم سالار داشته، نباید نابود یا معامله شود، از طرف دیگر طالبان روی مبنا قرار گرفتن توافق با آمریکا اصرار و تاکید دارند تا به امتیازات خود برسند.

وی تصریح کرد: دولت افغانستان و طالبان در سطح اعلامیه های عمومی خواستار این هستند که مذاکرات صرفا بین الافغانی باشد که اگر این رویکرد پذیرفته شود می تواند به نفع افغانستان باشد و امیدی به پیشرفت در روند مذاکرات وجود خواهد داشت اما اگر کشور خارجی مداخله کند بی شک منافع ملی افغانستان مورد توجه قرار نخواهد گرفت.

کارشناس مسائل سیاسی افغانستان خاطر نشان ساخت: درک طالبان، از مذاکراتی که قبلا با آمریکایی ها داشتند و نتیجه آن به توافق دوحه منجر شد این است که اگر توافق آمریکا و طالبان مبنا قرار بگیرد، طالبان می توانند امتیاز هایی را به دست آورند چون در آن توافقنامه، طالبان به عنوان امارت اسلامی پذیرفه شده است.

این کارشناس افغان یادآور شد: مذاکره اگر توسط خود افغا ها مدیریت شود، می تواند ثمر بخش باشد ولی آن چه که در حال حاضر مشهود است دخالت هایی است که در این مذاکرات وجود دارد و تلاش می شود که منافع کشور های خاص مورد توجه قرار بگیرد و این منافع متعارض، مذاکرات را با چالش جدی مواجه کرده است.

وی افزود: دراین نشست اگردولت افغانستان و طالبان بتوانند روی مکانیزم مذاکرات به توافق برسند، این می تواند یک دستاورد به منظور ایجاد تمهیدات برای نشست های بعدی باشد به همین جهت  طولانی شدن مذاکرات نگران کننده نخواهد بود و بسیاری از مباحث لازمه هر مذاکره و یک اصل مسلم در مذاکرات است.

این آگاه امور اظهار داشت: آنچه که بحران افغانستان را پیچیده تر می سازد مداخلات کشورهای خارجی است و زمان آن رسیده که برای همیشه مداخله خارجی ها در افغانستان قطع شود زیرا در نبود مداخله دیگر کشورها مردم افغانستان با همه ی گرایش های مختلف قومی و مذهبی و سیاسی که دارند می توانند در کنار یکدیگر زندگی مسالمت آمیز و آرامی را داشته باشند.