انتقاد از رویکرد ریاکارانه پمپئو
دونالد ترامپ رئیس جمهور کنونی و نامزد جمهوری خواه انتخابات ریاست جمهوری نوامبر 2020 با فاسد خواندن نظام انتخاباتی آمریکا و وقوع تقلب گسترده در این انتخابات موجب بروز بحران سیاسی بی سابقه ای شده و دموکراسی در آمریکا را زیر سئوال برده است.این در حالی است که مقامات دولت وی ، دیگر کشورها را در باره رعایت دموکراسی موعظه می کنند.
برنی سندرز سناتور آمریکایی از ریاکاری «مایک پمپئو»وزیر خارجه کشورش درباره موعظه سایر کشورها در خصوص احترام به دموکراسی در بحبوحه بحران انتخابات ریاستجمهوری آمریکا انتقاد کرد.وی هم چنین از این ادعای پمپئو که گفته بود قدرت یکبار دیگر به «دونالد ترامپ» منتقل خواهد شد انتقاد کرد. سندرز روز پنجشنبه در واکنش به این اظهارات پمپئو در توئیتر نوشت: «نه، آقای پمپئو. خبری از انتقال قدرت به دولت دوم ترامپ نخواهد بود. این رقابت به پایان رسیده و جو بایدن رئیسجمهور بعدی ما خواهد بود. چطور میتوانید سایر دولتها را موعظه کنید به دموکراسی و اراده مردمشان احترام بگذارند وقتی خودتان نجابت انجام همین کار را ندارید؟»
اشاره این سناتور آمریکایی به رویکرد دوگانه ترامپ و دولت وی در قبال مساله دموکراسی و انتخابات است. ترامپ در صفحه توییتر و همچنین در مقابل دوربین تلویزیون ها مدعی شد که «دموکرات ها رای های او را دزدیده اند.»اگر این امر واقعیت داشته باشد و بتوان به آسانی آرای مردم را در نظام انتخاباتی آمریکا از میان برد یا جا به جا کرد ، پس اصولا شالوده و بنیان های دموکراسی آمریکایی لرزان وپوشالی است. بدین ترتیب ترامپ در اقدامی بی سابقه نه فقط نتیجه انتخابات ریاست جمهوری 2020 یعنی پیروزی جو بایدن رقیب دموکرات خود را نپذیرفته بلکه از مانع از روند انتقال قدرت به وی شده و حتی از دادن پیام های تبریک روسای دیگر کشورها به بایدن ممانعت کرده و اصرار بر بازشماری آرا دارد و بدین ترتیب بی اعتنایی خود به خواسته مردم این کشور را نشان داده است. این در حالی است که ترامپ و دولتش در چهارسال گذشته بارها در امور داخلی دیگر کشورها از جمله انتخابات آنها مداخله جویی کرده و به امر و نهی پرداخته اند. این رویه نه فقط در باره کشورهای رقیب یا مخالف آمریکا بلکه حتی درمورد کشورهای متحد آن مانند بریتانیا رخ داده است. ترامپ در جریان انتخابات پارلمانی بریتانیا در دسامبر 2019 آشکارا به حمایت از حزب محافظه کار و رهبر آن یعنی بوریس جانسون پرداخت و در مقابل جرمی کوربین رهبر وقت حزب کارگر و رقیب جانسون را مورد انتقاد شدید قرار داد.این رویکرد ترامپ با اصل اساسی دموکراسی یعنی احترام به آرای مردم و خودداری از سوگیری به سود برخی رهبران سیاسی آن هم درباره یک کشور دیگر در تعارض است.
اکنون ترامپ و دولت وی مدام بر طبل تقلب در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا کوبیده و حتی پمپئو در موضع گیری که می توان آن را چاپلوسانه وبرای اثبات خوش خدمتی به ترامپ و حفظ مقام خود دانست ، مدعی شده که انتقال قدرت صورت خواهد گرفت اما این امر در مورد دولت دوم ترامپ خواهد بود. بدین ترتیب وی به عنوان وزیر خارجه آمریکا نه فقط بر خلاف رویه های قانونی موضع گرفته ، بلکه در عمل در راستای مدعای اثبات نشده ترامپ یعنی تقلب در انتخابات آمریکا ، ادعای پیروزی ترامپ و تداوم زمامداری وی و تشکیل دولت بعدی توسط ترامپ را نموده است. این در حالی است که آژانس امنیت سایبری و زیرساختهای آمریکا وابسته به وزارت امنیت داخلی، و شورای هماهنگی انتخابات این کشور در بیانیه ای تاکید کردند که هیچگونه سندی دال بر دستکاری نتایج انتخابات 3نوامبر وجود ندارد.این مساله به معنی آن است که ترامپ نامزد شکست خورده و دولت وی به جای پذیرش ناکامی خود بر خلاف همه اصول دموکراتیک بر ماندن در قدرت آن هم بر خلاف اراده مردم و حتی موازین حقوقی و قانونی اصرار می ورزند. باراک اوباما رئیس جمهوری سابق آمریکا، همراهی برخی جمهوریخواهان با ادعای تقلب انتخاباتی ترامپ را برای دموکراسی این کشور خطرناک دانست و گفت: این یک گام دیگر در مشروعیتزدایی نه تنها از دولت بایدن بلکه به طور کلی از دموکراسی است و این یک مسیر خطرناک است.
سئوال اینجاست که دولت و مقاماتی که خود بدیهی ترین اصول دموکراسی را آشکارا و در راستای منافع خود زیر پا می گذارند ، آیا حق دارند که در باره انتخابات دیگر کشورها موضع گیری کرده و به ویژه در باره کشورهای مخالف و رقیب آمریکا انتخابات آنها را زیر سئوال ببرند ؟