افغانستان در مسیر تکمیل کابینه جدید
نمایندگان پارلمان افغانستان به شش وزیر پیشنهادی و همچنین رئیس پیشنهادی اداره امنیت ملی این کشور رای اعتماد دادند.
نمایندگان پارلمان افغانستان به وزیران پیشنهادی کشاورزی، معادن و انرژی، مهاجرین، ترانسپورت، شهرسازی، فواید عامه و همچنین ریاست اداره امنیت ملی رای اعتماد دادند و نامزد های وزارتخانه های اطلاعات و فرهنگ و زنان رای اعتماد نگرفتند.
درجلسه بررسی صلاحیت اعضای پیشنهادی رئیس جمهوری افغانستان برای عضویت در کابینه،احمدضیا سراج با کسب 220 رای نمایندگان پارلمان به عنوان رئیس اداره امنیت ملی تعیین شد.تاکنون پارلمان نمایندگان افغانستان به 10 وزیر پیشنهادی کابینه رای اعتماد داده است.
برگزاری جلسات بررسی صلاحیت های وزیران پیشنهادی و برخی مقامات دولت افغانستان از جمله رئیس اداره امنیت ملی که برای عضویت در کابینه باید رای اعتماد پارلمان را کسب کنند،می تواند نوید بخش فصل تازه ای از کارکرد های موثر دولت کنونی این کشور باشد.
با توجه به گذشت بیش از 14 ماه از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری افغانستان ،تاخیر طولانی مدت در تشکیل کابینه مهمترین چالش محمد اشرف غنی رئیس جمهوری این کشورمحسوب می شود.
جنجال در نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال گذشته افغانستان واعتراض عبدالله عبدالله رقیب اشرف غنی به روند شمارش آرا و نتایج اعلامی تا ماهها این کشور را در بحران سیاسی فرو برد و در نهایت آنان موافقت کردند که به طور مشترک دولت تشکیل دهند که از آن به عنوان دولت مشارکت ملی در افغانستان نام برده می شود.
اگر چه در حال حاضر عبدالله تنها ریاست شورای عالی مصالحه ملی افغانستان را عهده دار است اما وی با اشرف غنی توافق کرده بود که در معرفی وزیران کابینه سهم داشته باشد .البته در روند معرفی نامزدهای پیشنهادی رئیس جمهوری افغانستان به پارلمان برای تصدی مسئولیت وزارتخانه ها،هنوزمشخص نشده است که کدامیک از آنان از سوی عبدالله انتخاب و معرفی شده است.
فارغ از آنکه معرفی وزیران پیشنهادی دولت افغانستان به پارلمان صرفا توسط اشرف غنی و یا با مشارکت عبدالله انجام شده است ،حرکت این کشور به سمت تشکیل کابینه با مجوز پارلمان این کشور نوید بخش،کارآمدسازی وزارتخانه هایی است که در بیش از یکسال گذشته با سرپرست اداره شده اند.
تجربه در همه کشورها از جمله در افغانستان نشان داده است که سرپرستان وزارتخانه ها به دلیل نداشتن اختیارات کافی و عدم انگیزه لازم برای پیش بردن ماموریت ها به دلیل عدم اطمینان از سپردن مسئولیت این وزارتخانه ها ،همواره نتوانسته اند این تکالیف را به موقع و با حداکثر اثربخشی به پیش ببرند.
با رای اعتماد پارلمان افغانستان به ده وزیر پیشنهادی اشرف غنی برای عضویت در کابینه این کشور که می تواند به سامان بخشی اجزای مختلف قوه مجریه و تکلیف پذیری بیشتر مسئولان ارشد وزارتخانه ها منجر شود،امید مردم افغانستان نیز به افزایش روند خدمات رسانی نهادها و دستگاه های مختلف اجرایی پررنگ تر می شود .
به خصوص آنکه در شرایط بازسازی، اداره وزارتخانه های افغانستان توسط سرپرستان موجب فرصت سوزی های گسترده از حیث اولویت بندی پروژه های حیاتی در این کشور می شود.
اهمیت دیگر تکمیل کابینه افغانستان به مسئله مذاکرات بین الافغانی در قطرارتباط دارد که برخورداری این کشور از یک کابینه قانونی و مقتدر می تواند آثار مثبتی بر این پروژه بزرگ ملی از نظر ایجاد وحدت و انسجام ملی و اتخاذ رویکردهای هوشمندانه مذاکراتی متاثرازخرد جمعی داشته باشد.