هشدار درباره افزایش کشت خشخاش در افغانستان
سازمان ملل درباره افزایش کشت خشخاش در افغانستان، هشدار داد .
دفتر مبارزه با جرم و جنایت و قاچاق مواد مخدر سازمان ملل اعلام کرد، تحقیقات سالانه درباره کشت خشخاش در افغانستان نشان می دهد میزان کل اراضی زیرکشت خشخاش در این کشور در سال 2016 با ده درصد افزایش به بیش از 200 هزار هکتار رسیده است .
مقابله با کشت خشخاش و قاچاق مواد مخدر از جمله دغدغه های دولت افغانستان و حتی از جمله مسائل مورد توجه در سیاست اعلانی برخی کشورهای غربی و نهادهای بین المللی است . با استقرار دولت انتقالی در افغانستان در سال 2004 مبارزه با کشت خشخاش و مراکز تولید مواد مخدر و قاچاق آن در دستور کار دولت قرار گرفت. از آن زمان تاکنون با وجود ادعای کشورهای غربی به ویژه آمریکا و انگلیس در کمک به مبارزه با مواد مخدر در افغانستان ، سیاست ها در این زمینه نتایج معکوسی داشت و سازمان ملل هم در همین زمینه هشدار داده است.
سازمان ملل در گزارش خود ، با اشاره به افزایش ده درصدی کشت خشخاش ، مزارع زیر کشت را 200 هزار هکتار اعلام کرده است ، اما برخی منابع افغان ، اراضی زیر کشت خشخاش را 220 هزار هکتار می دانند.
گزارشهای سالهای اخیر نشان می دهد میزان تولید خشخاش در افغانستان رو به رشد است . در سال 2013 میزان تولید مواد مخدر در این کشور حدود 5500 تن بود ، اما تولید مواد مخدر در سال 2014 به 6400 تن رسید.
کارشناسان در خصوص افزایش اراضی تحت کشت خشخاش ،افزایش تولید مواد مخدر در افغانستان و ناکامی سیاست مقابله با آن دلایل مختلفی را مطرح می کنند. سود بالای کشت خشخاش برای کشاورزان افغانستان در مقایسه با کشت دیگر محصولات ، یکی از مهمترین دلایلی است که کشاورزان افغان در مقابل سیاست تغییر کشت و استفاده از کشت های جایگزین مقاومت کنند.
علاوه بر آن،در حدود بیش از ده سال اخیر دولت افغانستان نتوانسته است کشت جایگزینی به کشاورزان این کشور معرفی کند که موجب ایجاد اعتماد برای آنان درباره تضمین درآمد فعلی آنها باشد. علاوه بر این سیاست های دو گانه آمریکا و ناتو موجب افزایش کشت خشخاش و تولید مخدر در افغانستان شده است.
هلمند بزرگترین ولایت تولید خشخاش و تولید مواد مخدر در افغانستان است و نظامیان انگلیسی هم قبل از اتمام ماموریت رزمی خود در ان کشور مدعی مبارزه با مواد مخدر بودند ، اما روند کشت خشخاش و تولید مخدر در هلمند صعودی بوده است.
علاوه براین،با توجه به امکانات محدود قاچاقچیان داخلی در افغانستان برای انتقال مواد مخدر به خارج از این کشور به خصوص اروپا ، گزارش هایی وجود دارد که نشان می دهد هواپیماهای نظامی خارجی که بدون نظارت و بازرسی دولت افغانستان به کشور وارد و خارج می شوند، برای انتقال کالاهای غیرقانونی از جمله مواد مخدر مورد استفاده قرار می گیرند.
البته باید توجه داشت که در برخی سال ها از جمله در سال 2015 به دلیل شرایط نامساعد آب و هوایی و تغییرات اقلیمی ، تولید مواد مخدر به حدود 4000 هزار تن کاهش یافت اما تا پایان سال 2016 این میزان به دلیل افزایش اراضی تحت کشت و آب و هوای مناسب ، افزایش خواهد یافت
به دلیل اینکه مواد مخدر تجارتی غیرقانونی است ، آمار دقیقی هم در این زمینه در افغانستان وجود ندارد و آماری که مطرح می شود تخمینی است.