موضع منفی طالبان درباره تشکیل دولت موقت در افغانستان
(last modified Sun, 07 Mar 2021 09:47:01 GMT )
حوت 17, 1399 14:17 Asia/Kabul
  • موضع منفی طالبان درباره تشکیل دولت موقت در افغانستان
    موضع منفی طالبان درباره تشکیل دولت موقت در افغانستان

سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر ، طرح ایجاد دولت موقت برای حل بحران افغانستان را رد کرد.

«محمد نعیم» گفت، به جای  تکرار تجربه‌ های تلخ گذشته باید تلاش کرد تا مذاکرات صلح افغانستان تسریع شود زیرا دولت‌ های موقت طی 40 سال گذشته مشکلات این کشور را حل نکرده ، بلکه آنها را تشدید کرده اند.

سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر همچنین در توئیتی از دیدار «ملا عبدالغنی برادر» معاون سیاسی رهبر طالبان و «عبدالحکیم حقانی» رئیس تیم مذاکراتی این گروه با زلمی  خلیلزاد و ژنرال «اسکات میلر» فرمانده نیروهای آمریکایی و ناتو در افغانستان خبر داد.

سخنگوی دفتر سیاسی طالبان گفت که در این نشست دو طرف تعهد خویش به توافقنامه قطر را ابراز نموده و درباره اجرای کامل آن گفت‌وگو کردند.

موضع سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر درباره آنکه تشکیل دولت موقت راه حل بحران افغانستان نیست می تواند نشانه ای از شکست طرح آمریکا در این زمینه و هدف اصلی این گروه برای تصاحب انحصاری قدرت در ان کشور باشد. 

طرح تشکیل دولت موقت در افغانستان در بیش از یکسال گذشته چند بار توسط زلمی  خلیل زاد نماینده ویژه آمریکا مطرح شده است که این طرح با مخالفت های جدی در افغانستان روبرو است.

مخالفین می گوید طرح تشکیل دولت موقت در افغانستان در تضاد با قانون اساسی این کشور است و هر گونه انتقال قدرت باید از طریق مراجعه به آرای عمومی انجام شود. 

اگر چه برخی گروه های یا شخصیت های سیاسی جنجالی افغانستان که خواهان پایان زود هنگام دوره ریاست جمهوری  محمداشرف غنی هستند با طرح تشکیل دولت موقت در این کشور موافقند، اما مردم و بیشتر احزاب و شخصیت ها در افغانستان با این طرح مخالفند. 

موضع سخنگوی طالبان که نشان می دهد که این گروه حاضر به پذیرش الزامات ورود به عرصه قدرت در چارچوب روند دموکراتیک نیست و درصدد است در ذیل مدل مورد نظر حکومتی خود تحت عنوان امارت اسلامی ، قدرت سیاسی در افغانستان را به طور انحصاری در اختیار بگیرد.

به خصوص آنکه مقامات ارشد طالبان نیز بارها با رد اصل جمهوریت در افغانستان، بر موضع خود در نفی نقش مردم در حکومت تاکید کرده اند که این مسئله موجب بروز نگرانی های جدی در این کشور درباره از دست رفتن قانون اساسی و اصول حیاتی آن از جمله اصل جمهوریت شده است.

فارغ از آنکه طرح تشکیل دولت موقت در افغانستان با واکنش منفی طالبان روبروشده است اما نوع مواجهه دولت امریکا با مسئله صلح در آن کشور گویای سیاست اشتباه و مخرب کاخ سفید درقبال خاتمه جنگ و برقراری ثبات در افغانستان است.

این دیدگاه وجود که  راهبرد دولت آمریکا در قبال افغانستان در ابعاد مختلف از جمله امضای  توافقنامه صلح با طالبان و همچنین ارائه طرح تشکیل دولت موقت که  در تضاد با حاکمیت ملی  و قانون اساسی این کشور قرار دارد، موجب شده تا مسئله صلح و روند گفتگوهای مربوط به ان با بن بست مواجه شود.

تعهد آمریکا به آزادی همه زندانیان طالبان بدون هماهنگی با دولت افغانستان که اشرف غنی اجرای این تعهد را اخیرا در اثر فشارآمریکا اعلام کرد از جمله مداخلات مخرب این کشور در امور افغانستان بوده است که موجبات زیاده خواهی های طالبان در روند مذاکرات صلح را فراهم کرده است.

در چنین شرایطی به نظر میرسد، تنها راه خروج از بن بست کنونی در روند صلح افغانستان، کمک به تقویت دولت این کشوردر اعمال حاکمیت بر مذاکرات با طالبان و توقف دخالت های امریکا در این عرصه است.