ایجاد کشتارگاه های صنعتی برای افغانستان یک ضرورت است
رئیس سابق تنظیفات شهرداری کابل و کارشناس محیط زیست گفت: کشتن دام در محیط های غیر بهداشتی خطرات بسیار مهمی دارد و پس مانده های یک ذبح می تواند میکروب هایی را ایجاد کند که هم باعث تخریب محیط زیست می شود و هم برای سلامتی افراد جامعه خطرناک است.
نثاراحمد غوری رئیس سابق تنظیفات شهرداری کابل و کارشناس محیط زیست در گفت و گو با خبرنگار رادیو دری، با اشاره به تاسیس دو کشتارگاه استاندارد در کابل و هرات برای تهیه گوشت بهداشتی گفت: این کشتارگاه ها با استانداردهای بینالمللی در سطح منطقه ساخته شده و دارای لابراتوار مجهز، سردخانه با سیستمهای پیشرفته میباشد و ایجاد چنین گشتارگاه های نیاز حیاتی افغانستان است.
وی تصریح کرد: افتتاح این کشتارگاه ها یک اقدام نیک و پسندیده است اما فرهنگ استفاده از کشتارگاه تا هنوز در افغانستان وجود ندارد و باید در این راستا فرهنگ سازی شود تا مردم برای تهیه گوشت و کشتن دام حتما به گشتارگاه ها مراجعه کنند و این اقدام کمک خوبی به محیط زیست خواهد بود.
نثاراحمد غوری در رابطه با خطرات ذبح دام ها در محیط های غیر بهداشتی و سنتی برای محیط زیست گفت: کشتن دام در محیط های غیر بهداشتی خطرات بسیار مهمی دارد از جمله این که کشتار در مقابل مردم یک فرهنگی ناپسند بوده که باعث ایجاد ترس و وحشت در کودکان می شود و علاوه بر آن پس مانده های یک ذبح می تواند میکروب هایی را ایجاد کند که هم باعث تخریب محیط زیست می شود و هم برای سلامتی افراد جامعه خطرناک است.
او تاکید کرد: برای سالم ماندن محیط زیست باید فرهنگ کشتار دام که در بازار ها و معابر عمومی به شکل سنتی انجام می شود، تغییر داده شود و در گام اول نیاز است که وزارت صحت و شهرداری ها که در این زمینه مسولیت دارند، فرهنگ سازی کنند.
غوری بیان داشت: رسانه های افغانستان با کمک سایر نهاد های مسئول وظیفه دارند که در این زمنیه اطلاع رسانی کنند وبه مردم آموزش دهند و با آگاهی بخشی به مردم، آن ها را از عواقب خطرناک کشتن دام در محیط های غیر از گشتارگاه آگاه کنند.
ردیس سابق تنظیفات شهرداری کابل تاکید کرد: اگر ادارات دولتی که در این زمینه مسئولیت دارند در یک اقدام هماهنگ برنامه های آموزشی را از طریق رسانه ها منتشر کنند بسیار موثر خواهد بود و به تدریج این فرهنگ که کشتار دام فقط در گشتارگاه انجام بگیرد در میان افراد جامعه نهادینه خواهد شد.
وی بیان داشت: در افغانستان قوانین بسیار خوبی وجود دارد ولی تا هنوز قانون پذیری در میان مردم شکل نگرفته است و البته فشاری هم از طرف نهادی مسئول برای تطبیق قانون وجود ندارد.
لازم به ذکر است که در روزهای گذشته دو کشتارگاه برای ذبح دام در کابل و هرات بهمنظور تهیۀ گوشت با کیفیت بهداشتی به بهرهبرداری رسید.
کشتارگاه والسوالی شکر دره کابل با هزینۀ ۶ میلیون دالر از کمکهای بانک توسعهیی آسیایی ساخته شدهاست.
کشتارگاه هرات نیز با دستگاههای مدرن روز و با معیارهای جهانی در 25 هکتار زمین با هزینه 6 میلیون دلار از کمکهای بانک توسعه آسیایی ساخته شده است.
مسوولان افغانستان، ساخت این گشتارگاه ها را برای جذب سرمایهگذاریها در بخش دامداری در افغانستان مهم میدانند و میگویند که افغانستان جذب سه میلیارد دالر سرمایهگذاریها را در بخش دامداری دارد.
مسؤولان وزارت زراعت وآبیاری افغانستان میگویند که امسال ۵۳ پروژه خدمات همهگانی با هزینه بیش از ۳۰۰ میلیون افغانی در ولسوالیهای کابل، عملی خواهند شد.