هشدار فرمانده ارشد آمریکایی درباره وقوع جنگ داخلی در افغانستان
-
هشدار فرمانده ارشد آمریکایی درباره وقوع جنگ داخلی در افغانستان
ژنرال «آستین اسکات میلر»، فرمانده نیروهای آمریکایی و ناتو در افغانستان در یک کنفرانس خبری در روز سه شنبه درباره بدتر شدن شرایط امنیتی در افغانستان و احتمال وقوع جنگ داخلی در این کشور هشدار داد. به گفته وی، اگر رهبران این کشور نتوانند بعد از خروج نیروهای بین المللی متحد شوند باید انتظار "شرایط خیلی سختی" را داشت.
میلر تاکید کرد، "اوضاع امنیتی در حال حاضر خوب نیست.. اگر وضعیت به همین شکل ادامه یابد، وقوع جنگ داخلی مسلما دور از تصور نیست. این باید مایه نگرانی جهان باشد."
او طالبان را به کوتاهی در کاهش خشونت ها در راستای توافقی که سال گذشته با آمریکا امضا کرد، متهم کرد.
این اظهارات در حالی مطرح میشود که نظامیان آمریکایی و اعضای ناتو که در افغانستان حضور دارند در حال خروج از این کشور هستند. ارتش آلمان شامگاه سه شنبه اعلام کرد که آخرین نظامیان خود را از افغانستان خارج کرده و به این ترتیب ماموریت 20 ساله این کشور در خاک افغانستان پایان یافته است.
از زمان خروج نیروهای آمریکایی و ناتو از افغانستان در مه 2021 تاکنون طالبان بر شدت تحرکات و عملیات خود در بسیاری از نقاط افغانستان افزوده و مناطقی را به تصرف درآورده است.
"دبورا لایونز"، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور افغانستان 7 روز قبل اعلام کرد که طالبان بیش از 50 ولسوالی از 370 ولسوالی افغانستان را طی حدودا دو ماه اخیر گرفته، بسیاری شهرها را احاظه کرده و درحال نزدیک شدن به کابل است.
طالبان اخیرا مدعی تسخیر بیش از 100 ولسوالی در این کشور شده است، وضعیتی که به گفته کارشناسان ناشی از فقدان حمایت هوایی آمریکا از نیروهای ارتش افغانستان است.
پیش از این نیز برخی از مقامهای آمریکایی هشدار دادهاند کابل ممکن است ظرف چند ماه بعد از خروج نیروهای آمریکایی سقوط کرده و به دست نیروهای طالبان بیفتد. ارتش آمریکا تا به حال بیش از نیمی از نظامیان مستقر در افغانستان و بخشی از تجهیزاتش را از این کشور خارج کرده و قرار است تا 11 سپتامبر/20سنبله فرایند خروج آمریکاییها تکمیل شود.
به نظر می رسد وضعیت امنیتی وخیم افغانستان که با پیشروی های طالبان و اکنون هشدار درباره وقوع جنگ داخلی دو چندان شده است، اساسا به دلیل خروج غیر مسئولانه آمریکا و متحدانش در ناتو از این کشور است.
آمریکا پس از حادثه 11 سپتامبر 2001 به بهانه مبارزه با تروریسم و سرنگون کردن حکومت طالبان در افغانستان که آن را متهم به همدستی با القاعده کرده بود به این کشور حمله و رژیم طالبان را سرنگون کرد. در این اشغالگری نظامی که غیر از ایجاد ناامنی هرچه بیشتر و ویرانی ثمره ای در برنداشت، هزاران غیرنظامی افغان جان خود را از دست دادند.
"جو بایدن" رئیس جمهور آمریکا چندی قبل وعده داده که خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان را تا 11 سپتامبر 2021 تکمیل کند. وی تاکید کرد که زمان پایان طولانیترین جنگی که آمریکا درگیر آن بوده فرا رسیده است. این در حالی است که کارشناسان و برخی مقامات ارشد افغانستان درباره ایجاد خلاء قدرت در این کشور پس از خروج نیروهای آمریکایی و ناتو و سوء استفاده طالبان از این مساله برای گسترش جنگ داخلی در افغانستان هشدار داده اند.
روزنامه والاستریتژورنال درگزارشی نوشت، جدیدترین دیدگاه تحلیلگران اطلاعاتی و مقامهای نظامی آمریکا این است که دولت افغانستان و پایتخت این کشور، کابل، ممکن است بین 6 تا 12 ماه بعد از خروج نیروهای آمریکا سقوط کنند. هر چند اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان پافشاری می کند که نیروهای امنیتی این کشور کاملا توانایی عقب راندن و شکست طالبان را دارند، اما برخی کارشناسان با توجه به روند نظامی و امنیتی کنونی و پیشروی های طالبان در نقاط مختلف افغانستان بر این باورند که با خروج نیروهای خارجی از این کشور و به ویژه فقدان پشتیبانی هوایی، اکنون خطر اینکه افغانستان به دست طالبان بیفتد دو چندان شده است.
بایدن در دیدار اخیر خود با اشرف غنی قول داد که آمریکا بعد از خروج نیروهایش همچنان از افغانستان حمایت خواهد کرد اما "نه حمایت نظامی".
این بدان معنی است که آمریکا در میانه وضعیت وخیم امنیتی کنونی قصدی برای پشتیبانی جدی نظامی از دولت افغانستان ندارد.
«محمدرضا فرقانی» کارشناس مسائل افغانستان می گوید: دولت مرکزی افغانستان نمیتواند به حمایت عملی و میدانی آمریکا چشم امید داشته باشد. به عبارت دیگر، آمریکا، اشرف غنی را مایوس و امید حمله به مواضع طالبان را منتفی کرد.