هفدهم اسد؛ یادبود شجاعت و ایثارگری خبرنگاران
هفدهم اسد سال 1377 کنسولگری ایران در شهر مزار شریف هدف حمله گروه طالبان قرار گرفت که در این حمله هشت تن از کارکنان کنسولگری از جمله خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی به شهادت رسیدند.
به گزارش رادیو دری؛ به همین مناسبت در 23 سالی که از این فاجعه گذشته است هر سال هفدهم اسد در ایران به عنوان روز خبرنگار گرامی داشته می شود؛ روزی که یادآور شجاعت و ایثارگری شهید محمود صارمی خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) در مزار شریف است.
شهید محمود صارمی هنگام شهادت 30 ساله بود و هفت سال از آغاز فعالیتش در کسوت خبرنگاری می گذشت که به دست گروه طالبان به اسارت گرفته شد و در نهایت مظلومیت در مزار شریف افغانستان به شهادت رسید و سال هاست این چند خط به عنوان آخرین خبری که از او که به تهران مخابره شد به یادگار مانده است.
«مزار شریف سقوط کرد. هفدهم مردادماه ۱۳۷۷، اینجا محل کنسولگری ایران در مزار شریف است، من محمود صارمی خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران هستم، گروه طالبان چند ساعت پیش وارد مزار شریف شدند. خبر فوری، فوری. مزار شریف به دست طالبان سقوط کرد، عدهای از افراد طالبان در محوطه کنسولگری دیده میشوند به من بگویید که چه وظیفهای دارم»
به همین مناسبت وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در بیانیه ای در آستانه هفدهم اسد سالروز حادثه تروریستی شهادت دیپلماتها و خبرنگار ایرانی در مزار شریف تاکید کرده است که همچنان روشن شدن ابعاد پنهان این قضیه را به عنوان یک مطالبه قطعی دولت و ملت ایران پیگیری می کند.
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در این بیانیه یادآور شده است که بیست و سه سال پیش، در چنین روزی دیپلمات ها و یک خبرنگار ایرانی برخلاف تمامی تعهدات داده شده، قوانین و معاهدات بین المللی و منطق اسلامی و انسانی، به شکل ناجوانمردانه ای در سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در شهر مزارشریف افغانستان به شهادت رسیدند.
در ادامه بیانیه تاکید شده است که مردم و دولت جمهوری اسلامی ایران همچون گذشته در کنار برادران و خواهران خود در افغانستان ایستاده اند و هر راه حلی که به پایان بیش از چهار دهه جنگ عافیت سوز و خانمان برانداز کمک و از دستاوردهای مردم افغانستان که ثمره خون هزاران شهید است، حراست کند حمایت می کنند.
هفدهم اسد و روز خبرنگار در ایران این روزها در حالی گرامی داشته می شود که افغانستان همچنان با گذشت بیش از دو دهه از این حادثه درگیر جنگ داخلی است .
20 سال حضور آمریکا در افغانستان جز ناامنی ، افزایش کشتار غیرنظامیان و بی ثباتی هیچ دستاوردی نداشته و امروز هم خروج غیرمسوولانه نیروهای نظامی آمریکایی از افغانستان به شعله های جنگ در این کشور دامن زده است.
در میان شعله های جنگ که هر روز بیش از پیش زبانه می کشد نقش خبرنگاران و اصحاب رسانه در انتقال واقعیت های جامعه افغانستان، رنجی که ملت افغان در این جنگ متحمل می شوند و ترسیم آثار اشغالگری آمریکا در این کشور برای جهانیان بسیار تاثیرگذار و قابل تامل است.
این در حالی است که افغانستان یکی از پرخطرترین کشورهای جهان برای خبرنگاران است و هر سال دهها خبرنگار بی دفاع در این کشور هنگام انجام وظیفه درجبهه اطلاع رسانی کشته می شوند.
گزارش سالانه مرکز خبرنگاران افغانستان نشان می دهد که در سال ۱۳۹۹ خورشیدی ۱۱ خبرنگار و کارمند رسانهای در نتیجه حملات هدفمند در افغانستان کشته شدند.
این شرایط توجه بیش از پیش مجامع بین المللی را به اوضاع امنیتی در افغانستان به ویژه امنیت خبرنگاران و فعالان رسانه ای ضرورت می بخشد تا این گروه اثر گذار بتوانند در بستری آرام تر وظایف خطیر خود را در جامعه افغانستان ایفا کنند.