حضرت آیت الله حسن‌زاده آملی؛ فقیه بزرگ و علامه ذوالفنون
(last modified Sun, 26 Sep 2021 06:16:20 GMT )
میزان 04, 1400 10:46 Asia/Kabul
  • حضرت آیت الله حسن‌زاده آملی؛ فقیه بزرگ و علامه ذوالفنون
    حضرت آیت الله حسن‌زاده آملی؛ فقیه بزرگ و علامه ذوالفنون

 عارف، حکیم، فقیه معاصر است که در ادبیات، عرفان و علوم غریبه، ریاضی، هیئت و طب نیز تبحر داشت و به لحاظ تسلط به علوم مختلف در بین علمای معاصر، بی نظیر و به همین جهت ملقب به علامه ذوالفنون بود.

حسن حسن‌زاده، در اواخر سال ۱۳۰۷ش، در یکی از روستا‌های لاریجان آمل(ایرا) در استان مازندران متولد شد. در ۶ سالگی خواندن و نوشتن را در مکتب‌خانه آموخت و در سال ۱۳۲۳ش دروس حوزوی را آغاز کرد. ادبیات عربی و درس‌های مقدماتی را در آمل از محمد غروی، عزیزالله طبرسی، احمد اعتمادی، عبدالله اشراقی، ابوالقاسم رجائی، میرزا ابوالقاسم فرسی و دیگران آموخت. همزمان چند کتاب از درس‌های مقدمات حوزوی را تدریس کرد.

 آیت‌الله حسن‌زاده، همزمان با اتمام دروس مقدماتی حوزه، لباس روحانیت پوشید و در ۲۲ سالگی، در شهریور ۱۳۲۹ش برای ادامه تحصیل، وارد تهران شد. سید احمد لواسانی، یکی از اساتید او در تهران بوده وعلامه  حسن‌زاده، بخش‌هایی از کتاب‌های شرح لمعه و قوانین الاصول را از وی آموخت. حسن‌زاده، سال‌های طولانی در درس علامه شعرانی شرکت کرد و کتاب‌های بسیاری در علوم مختلف را از او آموخت.

علامه حسن‌زاده، ۱۱ سال نزد مهدی الهی قمشه‌ای، حکمت «منظومه» سبزواری، مبحث نفس اسفار و حدود نصف «شرح خواجه بر اشارات» ابن سینا را فرا گرفت. همچنین در جلسات تفسیر قرآن او حاضر شد. الهی قمشه‌ای، همچنین بر دیوان شعر علامه حسن‌زاده مقدمه نوشته است.

حسن حسن‌زاده، در اواخر سال ۱۳۰۷ش، در یکی از روستا‌های لاریجان آمل(ایرا) در استان مازندران متولد شد.

آیت‌الله محمدتقی آملی، استاد درس خارج فقه و اصول علامه حسن‌زاده در تهران بوده است.

علامه حسن‌زاده، شرح قیصری بر فصوص الحکم و قسمتی از اوائل طبیعیات شفای شیخ الرئیس را در درس شیخ محمدحسین فاضل تونی شرکت کرد. همچنین بخشی از شفای ابوعلی سینا را نزد میرزا احمد آشتیانی خواند.

علامه حسن‌زاده آملی در سال ۱۳۴۲ش از تهران به قم رفت و به مدت ۱۷ سال در دروس علامه طباطبایی، برادر علامه و سید محمدحسن الهی حاضر شد. در این مدت، بخش‌هایی از کتاب بحارالانوار محمدباقر مجلسی و تمهید القواعد را نزد علامه طباطبایی خواند. همچنین در دروس فلسفی و عرفانی سید محمدحسن الهی شرکت کرد. ایشان از این دوره به نیکی یاد کرده و بخش‌هایی از تأثیرپذیری اخلاقی را به این دوره نسبت داده است. استاد دیگر او سید مهدی قاضی طباطبایی، فرزند سید علی قاضی بود که در علوم غریبه و حکمت و عرفان، شهره بود.

الهی؛ کامم را به حلاوت تلاوت کلامت شیرین بدار

 

علامه حسن‌زاده پس از سکونت در قم، ۱۴ دوره شرح منظومه، ۴ دوره اشارات، یک دوره اسفار اربعه، و ۴ دوره شرح فصوص قیصری را تدریس کرده است. شرح تمهید و مصباح الانس نیز از جمله تدریس‌های اوست. ایشان همچنین حدود ۱۷ سال دروس ریاضیات، هیأت، وقت و قبله را درس داده که کتاب دروس «معرفة الوقت و القبلة» محصول آن درس‌هاست.

 در سالیان طولانی تدریس آیت‌الله حسن حسن‌زاده آملی تعداد فراوانی از دروس او بهره برده‌اند؛ از جمله: مهدی شب‌زنده‌دار، سید محمدرضا مدرسی یزدی، اسماعیل منصوری لاریجانی، داوود صمدی آملی، حسن رمضانی، مهدی احدی، سید یدالله یزدان پناه، نورالله طبرسی، سید حسن شجاعی کیاسری.

بوسه مهر

اندیشه‌ها و آثارعلامه، آثاری در زمینه‌های فقه، فلسفه، اخلاق، عرفان، حکمت دینی، کلام، ریاضیات، نجوم، ادبیات عربی و فارسی، علوم طبیعی، طب قدیم، علوم غریبه و باطنی نوشته، اما عمده آثار و اندیشه‌های ایشان بر محور قرآن، فلسفه و عرفان است.

علامه حسن زاده آملی صبح  دیروز سوم مهرماه به علت عارضه ریوی در بیمارستان امام رضا (ع) آمل بستری شدند و متاسفانه اواخر دیشب به علت بیماری و کهولت سن دارفانی را وداع کردند.

تشییع پیکر این عالم شهیر جهان اسلام، ساعت 10 صبح فردا دوشنبه 5 مهر مصادف با اربعین حسینی در شهر آمل برگزار می گردد.

روحش شاد و یادش گرامی باد