سفر هیئت طالبان به روسیه
«عبدالسلام حنفی» معاون دولت طالبان در صدر هیئتی عازم مسکو ( پایتخت روسیه) شد.
در ترکیب هیات اعزامی طالبان به روسیه، «امیرخان متقی» سرپرست وزارت خارجه، «نورالدین عزیزی» وزیر تجارت، «دینمحمد حنیف» وزیر اقتصاد و «عبدالرشید» شهردار کابل حضور دارند.
نشست مسکو درباره افغانستان برای نخستین بار در سال 2017 و بر پایه مکانیسم شش طرفه با حضور نمایندگانی از روسیه، افغانستان، هند، ایران، چین و پاکستان تشکیل شده بود.
آخرین نشست مسکو برای حل مسائل افغانستان مارس 2021 به ریاست «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه برگزار شد.
پس از سقوط کابل توسط طالبان در 15 اوت گذشته/24اسد و برنامه ریزی این گروه برای تشکیل حکومت در افغانستان،مسئله همکاری با جامعه جهانی و ارتباط با دیگر کشورها در دستور مقامات ارشد طالبان قرار گرفت.
همکاری با روسیه و چین ازجمله اولویت های دولت طالبان در آینده سیاسی افغانستان است و در چند ماه اخیر برخی مقامات این گروه خواستار مشارکت پکن و مسکو در روند بازسازی این کشور شده اند.
به تازگی «ذبیح الله مجاهد» سخنگوی طالبان در مصاحبه ای با خبرگزاری تاس تاکید کرد، این گروه امیدوار است که روسیه در بازسازی افغانستان که دهههای گذشته متحمل خسارات فراوانی شده است، مشارکت جدی داشته باشد.
برغم آنکه جامعه افغانستان به دلیل یک دهه اشغال کشورشان توسط ارتش سرخ شوروی از 1979 تا 1989 سابقه ذهنی منفی از روس ها دارند اما در دو دهه گذشته و تا پیش از تسلط دوباره طالبان بر کابل (2021)، همکاری با مسکو در اولویت های دولت های مستقر در افغانستان بوده است.
در شرایط کنونی که طالبان قدرت را در افغانستان در اختیارگرفته است، مسئله جلب کمک وهمکاری روسیه با این گروه نیز در دستور مقامات طالبان قرار گرفته است .
در همین راستا هیاتی از طالبان به روسیه رفته تا مقامات این کشور را در گام نخست به پذیرش رسمی دولت این گروه در افغانستان متقاعد کند و در گام بعدی نیز دولت مسکو را به همکاری در روند بازسازی این کشور ترغیب کند.
این اهداف مورد نظر طالبان در ارتباط با روسیه در حالی دنبال می شود که مقامات این کشور ضمن پیگیری تحولات افغانستان، مسئله به رسمیت شناختن دولت طالبان در این کشور را به وسواس و حساسیت زیادی دنبال می کنند.
به خصوص آنکه سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه اعلام کرده موضوع به رسمیت شناختن حکومت طالبان در افغانستان فعلا در دستور کار جامعه بین المللی نیست که این مسئله می تواند برای این گروه نگران کننده باشد.
در چنین شرایطی، هدف اصلی سفر هیات طالبان به روسیه، گفتگو با مقامات این کشور و متقاعد کردن آنان به پذیرش رسمی حکومت این گروه در افغانستان است که البته بعید است این دور از مذاکرات دو طرف بتواند به نتیجه برسد و قطعا تحقق این خواست طالبان به رایزنی های بیشتر با مسکو و همچنین شکل گیری نوعی اراده و تصمیم در بین اعضای موثر جامعه جهانی برای به رسمیت شناختن طالبان بستگی دارد.
در حال حاضر هیچ یک از بازیگران مهم بین المللی از کشورهای غربی گرفته تا چین و روسیه حاضر نیستند در اقدامی شتابزده و بدون آنکه طالبان به قواعد دموکراسی از جمله برگزاری انتخابات و رعایت موازین حقوق بشری پایبند باشد،این گروه را به رسمیت بشناسند.