تظاهرات زنان افغان درواکنش به محدودیت های طالبان
-
تظاهرات زنان در کابل درواکنش به محدودیت های طالبان
گروهی از زنان در اعتراض به تضییع حقوقشان به خیابانهای کابل پایتخت افغانستان آمدند.
تعدادی از زنان کابل در اعتراض به ضایع شدن حقوقشان از دولت طالبان خواستند، به حقوق آنها در زمینه اشتغال، آموزش و ورزش رسیدگی شود.
یکی از زنان معترض گفت: این اعتراض برای دفاع از حقوق زنان به صورت مسالمت آمیز بود اما توسط طالبان با گاز اشک آور سرکوب شد.
محروم ماندن زنان و دختران از آموزش و نداشتن حق کار در دولت طالبان همواره از نکات قابل بحث در افغانستان و نشستهای منطقه ای و جهانی پس از به قدرت رسیدن این گروه در 15 اوت گذشته/24اسد بوده است.
مسئله تامین حقوق زنان در افغانستان مطابق با عرف پذیرفته شده بین المللی از جمله مطالبات جامعه زنان این کشور از دولت طالبان است.
در پنج ماه گذشته در شهرهای مختلف افغانستان از جمله در شهر کابل تظاهرات متعددی در اعتراض به اعمال محدودیت ها علیه جامعه زنان این کشور برگزار شده است و معترضان، رفع محدودیت ها ازآموزش، تحصیل و کار را برای زنان از سوی دولت طالبان خواستار شده اند.
به رغم وجود این گونه اعتراض ها در افغانستان، چندی پیش انتشار خبری درباره دستور دولت طالبان مبنی بر ضرورت همراهی یکی از محارم برای زنان این کشور در سفرهای داخلی به شدت جنجال برانگیز شد و نهادهای مختلف حقوق بشری به خصوص تشکل های صنفی زنان در افغانستان به آن اعتراض کردند.
حتی این مسئله سبب شد تا وزیر اطلاع رسانی پاکستان موضع تندی علیه دولت طالبان بگیرد و این گروه را رژیمی افراطی بخواند.
«فواد چوهدری» وزیر اطلاع رسانی پاکستان تصریح کرد، اینکه از نظر طالبان زنان در افغانستان نمیتوانند به تنهایی سفر کنند یا به مدارس و دانشگاه بروند، تفکری عقبگرایانه است که تبعات آن فقط محدود به افغانستان نخواهد بود و تفکر عقبگرایانه طالبان خطری برای پاکستان است.
اعتراض های داخلی در افغانستان به سیاست های طالبان در قبال جامعه زنان در کنار واکنش های خارجی به این سیاست ها نشان می دهند که تخطی طالبان از محترم شمردن حقوق اقشار مختلف به خصوص زنان در افغانستان به هیچ وجه پذیرفتنی نیست و این گروه باید در این زمینه تجدید نظر کند.
دولت طالبان که در حال حاضر با بحران بزرگ عدم شناسایی رسمی حاکمیت این گروه در افغانستان از سوی جامعه جهانی مواجه است در دو راهی اعتماد سازی داخلی - بین المللی یا بایکوت از سوی کشورها و نهادهای مختلف منطقه ای و بین المللی قرار گرفته است.
دولت طالبان برای آنکه بتواند نظر جامعه جهانی برای به رسمیت شناختن این گروه را جلب کند، باید از اعمال سیاست های محدود کننده برای اقشار مختلف مردم افغانستان از جمله زنان و همچنین رسانه ها در این کشور دست بردارد و با باز کردن فضای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی در افغانستان امکان نقش آفرینی مردم در عرصه های مختلف را فراهم کند.
آنچه که در حال حاضر جامعه جهانی بر آن تمرکز کرده، تشکیل دولت فراگیر در افغانستان با مشارکت همه اقوام این کشور است که طالبان تاکنون به آن پاسخ مثبتی نداده اند.
به نظر میرسد، ادامه اعتراض ها در افغانستان از سوی گروه های مختلف مردمی از جمله جامعه زنان این کشور نشانه ای از عدم تلاش طالبان برای اعتماد سازی داخلی و بین المللی است که می تواند چالش های فرا روی این گروه را تشدید کند.