تاکید پاکستان و ازبکستان بر لزوم تعامل جامعه جهانی با طالبان
-
تاکید پاکستان و ازبکستان بر لزوم تعامل جامعه جهانی با طالبان
"عمران خان" نخست وزیر پاکستان و «شوکت میرضیایف»ریس جمهوری ازبکستان در دیدار با یکدیگر در اسلام آباد، ضمن بررسی راهکارهای توسعه همکاریهای دوجانبه در خصوص مسائل مهم منطقهای و بین المللی بویژه موضوع افغانستان رایزنی کردند.
دو طرف در این دیدار ضمن تاکید بر لزوم آزادسازی تمام دارایی های مالی افغانستان در آمریکا ،بر ادامه همکاریهای دوجانبه تاشکند و اسلام آباد برای ترغیب جامعه جهانی به حل مسائل افغانستان و تعامل با طالبان تاکید کردند .
پاکستان که تحول سیاسی در افغانستان را گامی مهم برای تقویت حضور اقتصادی و تجاری اسلام آباد در حوزه آسیای مرکزی می داند از توسعه همکاری های همه جانبه با کشورهای این منطقه از جمله ازبکستان استقبال می کند. با این حال این ارتباطات از دیدگاه اسلام اباد، بایستی از طریق افغانستان صورت گیرد چه در زمینه های انرژی و ترانزیت و تجاری .
رویی صفت کارشناس مسایل منطقه در این باره می گوید :
"با توجه به رقابت های پاکستان و هند که به آسیای مرکزی نیز کشیده شده است ، تقویت حضور پاکستان در ازبکستان بخصوص از طریق افغانستان برای اسلام اباد بسیار اهمیت دارد .به همین دلیل مهمترین موضوع مساله مشترک میان پاکستان و ازبکستان تلاش برای بهبود شرایط اقتصادی و سیاسی افغانستان است"
این در حالی است که به رغم انتظارات دولت پاکستان حاکمیت مجدد طالبان در افغانستان مورد تایید و شناسایی جامعه بین المللی قرار نگرفته است و به همین دلیل عملا برنامه های پاکستان در مورد افغانستان نتیجه بخش نبوده است.این کشور انتظار دارد با همکاری کشورهایی مانند ازبکستان که درصدد استفاده از ظرفیتهای افغانستان برای تقویت حضور تجاری و اقتصادیشان در شبه قاره هند از طریق افغانستان هستند بتواند محافل منطقه ای و بین المللی را برای ترغیب جامعه جهانی جهت تعامل با طالبان ترغیب کند.
دکتر شریفی پور کارشناس مسایل افغانستان در این باره می گوید:
"اگر شرایط اقتصادی و سیاسی در افغانستان مطابق میل پاکستان پیش برود قطعا انتظار این کشور این است که در توسعه مناسبات میان شبه قاره هند و اسیای مرکزی نقش اساسی ایفا کند. این در حالی است که مساله طالبان و نحوه ادامه حاکمیت این گروه بر افغانستان به مهمترین چالش پاکستان و کشورهای این حوزه تبدیل شده است "
در هر حال، سفر ریس جمهوری ازبکستان به پاکستان نشان می دهد که این کشور به راهبرد همکاری های منطقه ای و استفاده از ظرفیتهای افغانستان در این خصوص با هدف کمک به تثبیت صلح و امنیت منطقه ای باور دارد .
امضا ۹ توافقنامه همکاری از جمله قرارداد تجارت ترجیحی در سفر شوکت میرضیایف به پاکستان در همین راستا قابل توجه و تامل است. هر چند اسلام اباد ایفای نقش خود در آسیای مرکزی را منوط به تثبیت شرایط سیاسی در افغانستان می داند.