رای عدم اعتماد پارلمان پاکستان به "عمران خان"
(last modified Sun, 10 Apr 2022 06:47:01 GMT )
حمل 21, 1401 11:17 Asia/Kabul
  • رای عدم اعتماد پارلمان پاکستان به

پس از هفته‌ها کشمکش سیاسی در پاکستان، سرانجام نمایندگان مخالف حزب حاکم در پارلمان این کشور موفق به تصویب طرح رای عدم اعتماد به دولت "عمران‌خان" نحست وزیر پاکستان شدند.

جلسه رأی‌گیری برای طرح رای  عدم اعتماد به نخست وزیر پاکستان که روز شنبه در پارلمان پاکستان آغاز شده بود، سرانجام با چندین بار به تعویق افتادن، دقایق اولیه بامداد یکشنبه برگزار شد.

نمایندگان جبهه مشترک اپوزیسیون پاکستان متشکل از احزاب مسلم لیگ شاخه نواز، حزب مردم، جمعیت علمای اسلام، حزب عوامی بلوچستان، حزب جمهوری وطن و حزب ملی عوام  به طرح  عدم اعتماد به عمران خان نخست وزیر این کشور رای مثبت دادند. 

در این رای گیری، 174 نماینده به  طرح عدم اعتماد به نخست وزیر پاکستان رای مثبت و 110 نماینده نیز رای منفی دادند.

با رای عدم اعتماد پارلمان پاکستان به عمران خان که وی منشاء انرا دسیسه ای خارجی با محوریت آمریکا برای درهم شکستن  سیاست مستقلانه اسلام آباد می داند آن کشور می تواند درهفته های وماه های پیش رو ابستن تحولات سیاسی و حتی ناآرامی های اجتماعی باشد.   

 از نظر عمران خان و مقامات ارشد جزب تحریک انصاف، دولت وی قربانی توافق نانوشته ای بین احزاب مخالف و کاخ سفید و برخی کشورهای منطقه به  دلیل مخالفت با زیاده خواهی های کاخ سفید از جمله عدم واگذاری تعدادی پایگاه نظامی پاکستان به آمریکا پس از خروج  از افغانستان و همچنین سفر اخیرعمران خان به روسیه در بحبوحه جنگ در اوکراین است.

برخلاف ادوار گذشته در طی سال های 2001 تا 2018، پاکستان  در دوره عمران خان(2018-2022) همکاری محتطاطانه ای با آمریکا  در جنگ افغانستان داشت و تلاش کرد تا از موضعی مستقل و با در نظر گرفتن منافع ملی پاکستان روابط این کشور با کاخ سفید را تنظیم کند.

برخلاف گذشته که مقامات وقت پاکستان همکاری نزدیکی با آمریکا در روند جنگ افغانستان داشتند اما عمران خان از زمان بدست گرفتن قدرت در پاکستان حاضر نشد کشورش را به محیطی برای جنگ اطلاعاتی کاخ سفید علیه کشورهای منطقه و همسایگان تبدیل کند.

اوج کینه توزی آمریکا با عمران خان پس از آن بود که وی با درخواست این کشور برای واگذاری تعدادی از پایگاه های نظامی پاکستان به کاخ سفید بعد از خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان مخالفت کرد.

در  شرایطی که بخشی از  برنامه های  آمریکا همانند گذشته در منطقه توسط پاکستان در دوره حزب حاکم تحریک انصاف  اجرایی نشد، پیش بینی میشد که کاخ سفید سناریویی برای برکناری عمران خان طراحی و آنرا به کمک احزاب مخالف وی اجرا کند. 

به خصوص آنکه  عربستان نیز به عنوان متحد منطقه ای آمریکا، حضور عمران خان درعرصه قدرت سیاسی در پاکستان  را در تضاد با منافع ارزیابی کرد و همین مسئله سبب شد تا ریاض به متحدان سنتی خود در داخل پاکستان برای کنار زدن عمران خان کمک کند.

این دیدگاه مطرح است که پاکستان پس از برکناری عمران خان در برخی از بخش ها با چرخش در برخی سیاست گذاری های قبلی در دوره  عمران خان روبرو می شود که توسعه روابط  با آمریکا و عربستان به لحاظ سیاسی، فاصله گرفتن از روسیه، تغییر رویکرد در نحوه تعامل با طالبان و حتی نحوه مواجهه با همسایگان از جمله آنهاست.

با توجه به شروع تظاهرات هواداران عمران خان در شهرهای مختلف پاکستای در مخالفت با دخالت خارجی در رای عدم اعتماد به وی  این احتمال وجود دارد که این کشور در هفته ها و ماه های آینده با ناآرامی های مدنی روبروشود. به ویژه آنکه عمران خان  یکسال باقیمانده تا برگزاری انتخابات پارلمانی را فرصتی برای بازیابی اقبال عمومی و افشاگری درباره نقش عوامل خارجی در سقوط دولتش می داند که با  رای  مردم پاکستان به قدرت رسیده بود.   

عمران خان برکنار شد