ضرورت حمایت بین المللی از ایران برای کمک به مهاجران افغانستانی
معاون وزیر کشور ایران از عمل نکردن کشورهای اروپایی و نهادهای بین المللی در کمک به ایران برای پذیرش پناهجویان افغانستان انتقاد کرد.
"سید مجید میراحمدی" معاون وزیر کشور ایران روز شنبه در تهران در دیدار "ولیسلاوا پترووا" معاون وزیر امور خارجه بلغارستان، به موج آوارگان افغانستان پس از تحولات اخیر در این کشور اشاره کرد و گفت: بیش از پنج میلیون مهاجر افغانستانی در ایران اقامت دارند و جمهوری اسلامی ایران در اقدامی بشردوستانه و برخلاف بسیاری از کشورهای مدعی حقوق بشر، پذیرای این مهاجران است.
جمهوری اسلامی ایران بیش از چهل سال است که میزبان مهاجران افغانستانی است؛ تحولات اخیر در این کشور نیز موجب شده است موج جدیدی از اتباع افغانستانی به سمت ایران راهی شوند و جمهوری اسلامی ایران با وجود مشکلات اقتصادی ناشی از تحریم های ظالمانه و همچنین بدون کمک های بین المللی، هیچ مانعی برای ورود آنان ایجاد نکرده است .
این در حالی است که کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد کمتر از یک هزارم هزینه ای که ایران برای پناهندگان افغانستانی متحمل شده پرداخته است و برخی کشورها با داشتن پناهندگان کمتر، بودجه بیشتری از این نهادهای بین المللی دریافت می کنند.
"ایوو فریسن" رییس دفتر کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان در ایران پیشتر با اذعان به اینکه در حال حاضر میزان کمکهای سازمانهای بین المللی برای رسیدگی به نیازهای مهاجران افغانستانی در ایران اندک است، گفت: بیشتر حمایتها توسط دولت و مردم ایران انجام میشود و کاهش حمایتهای سازمانهای بینالمللی برای رسیدگی به مشکلات این مهاجران باید به کشورهای عضو سازمان ملل متحد منتقل شود تا در این خصوص تصمیمگیری های لازم صورت گیرد.
ایران بهعنوان کشور همسایه افغانستان و دارای مرز طولانی با این کشور اسلامی، توجه ویژه به تحولات افغانستان دارد و بر خلاف برخی از بازیگران منطقه ای و بین المللی صحنه افغانستان، صلح و ثبات در این کشور مسلمان را مساوی و مترادف صلح و ثبات در خاک خود می داند؛ مهاجران افغانستانی نیز که قرابت های فرهنگی، تاریخی و دینی با مردم ایران دارند تاکنون همانند شهروندان ایرانی از همه امکانات و خدمات ارائه شده از سوی دولت در ایران استفاده کرده اند.
بر همین اساس جمهوری اسلامی ایران خواهان مسئولیت پذیری کشورهای اروپایی و جوامع بینالمللی همچون سازمان ملل متحد در تخصیص بیشتر منابع مالی و حمایتهای همه جانبه از دولت جمهوری اسلامی ایران در رسیدگی به مشکلات پناهندگان ساکن در ایران است .
آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد در پایگاه اینترنتی خود اذعان کرده براساس سیاستهای دولتی ایران، به پناهندگان امکان دسترسی به آموزش، بهداشت و معیشت داده شده است. در گزارشی دیگر، تخمین زده شده که ۹۶ درصد از پناهندگان در ایران، در شهرها و روستاها، کنار جامعه میزبان ایرانی زندگی میکنند در حالیکه فقط ۴ درصدشان در ۲۰ مهمانشهر اقامت دارند.
"حسین امیرعبداللهیان" وزیر امور خارجه ایران، دسامبر 2021 در هفدهمین نشست اضطراری وزرای خارجه سازمان همکاری اسلامی، مهاجران و آوارگان را حاصل تجاوز و اشغالگری آمریکا دانست که علاوه بر ناامنی و تروریسم، بحران مالی و اقتصادی، موجب موج مهاجرت از افغانستان به ایران شده است.
بدیهی است جذب پناهجویان بیشتر برای ایران با توجه به منابع محدود آن، ناپایدار خواهد بود و ضروری است جامعه بین المللی و به ویژه امریکا و اعضای غربی ناتو که به دلیل اشغال 20 ساله افغانستان از عوامل اصلی بحران کنونی در این کشور محسوب می شوند باید نسبت به ارائه کمک های مالی برای رسیدگی به مشکلات پناهنجویان اقدام و به تعهدات بین المللی خود عمل کنند.
"دینا یولیانتی سلیمان" مدیر مرکز مطالعات غرب آسیا اندونزی در این باره می گوید: ایران به علت آموزه برادری در اسلام، نسبت به پناهجویان افغان دلسوز است، با این حال، میزبانی از میلیونها پناهنده و ارائه خدمات مشابه شهروندان ایران، باری سنگین بر دوش اقتصاد آن کشور محسوب می شود.
انتقاد ایران از بی تعهدی نهادهای بین المللی در قبال پناهجویان افغانستان