موضع روسیه درباره به رسمیت شناختن حاکمیت طالبان در افغانستان
نماینده ویژه روسیه در امور افغانستان از احتمال به رسمیت شناختن دولت طالبان در افغانستان خبر داد.
به گزارش رادیو دری؛ «ضمیر کابلوف» نماینده ویژه روسیه در امور افغانستان گفت: مسکو ممکن است دولت طالبان را در افغانستان به رسمیت بشناسد، اما نخستین گام برای به رسمیت شناختن آن ، تشکیل یک حکومت سیاسی فراگیر است.
کابلوف افزود،روسیه در خصوص موضوع به رسمیت شاختن دولت طالبان در افغانستان از آمریکا و کشورهای دیگر پیروی نخواهد کرد .
در همین حال همزمان با این، بلاول بوتو زرداری، وزیر خارجه پاکستان در سفر به ایران در نشست خبری مشترک با همتای ایرانیاش در تهران گفت: دولت طالبان در افغانستان باید به سوی فراگیر شدن برود.
مسئله به رسمیت شناختن حاکمیت طالبان در افغانستان پس از ساقط شدن دولت محمد اشرف غنی رئیس جمهوری قبلی این کشور در تابستان گذشته،مهمترین موضوع پیش روی جامعه جهانی در قبال افغانستان است.
دولت طالبان در نزدیک به ده ماه اخیر بارها از جامعه جهانی خواسته با شناسایی رسمی حاکمیت این گروه در افغانستان،زمینه را برای کاستن از مشکلات متنوع مردم افغانستان فراهم کند.
به رسمیت نشناختن طالبان به عنوان حاکمیت جدید افغانستان موجب شده تا این گروه نتواند مراودات عادی بین المللی داشته باشد و این کشور در شرایط دشوار کنونی تنها از کمک های بشر دوستانه شمارمحدودی از کشورها برای تامین معیشت و نیازهای اولیه مردم برخوردار باشد.
با توجه به وجود انبوهی از مشکلات در افغانستان از جمله کمبود مواد غذایی و دارو و همچنین افزایش تورم در این کشور،در حال حاضر هم بار مهاجرت از افغانستان همچون چند دهه گذشته بر دوش برخی همسایگان از جمله ایران و پاکستان فشار مضاعف وارد می کند.
درچنین شرایطی است که دولت سابق پاکستان بارها از جامعه جهانی خواسته بود برای جلوگیری از بروز یک بحران بزرگ در افغانستان،حاکمیت طالبان در این کشور را به رسمیت بشناسند که ازاد شدن دارایی های افغانستان توسط امریکا نیز بخش دیگری از این مطالبه بود.
با وجود درخواست های مکرر دولت طالبان برای شناسایی رسمی این گروه توسط کشورهای مختلف اما جامعه جهانی فعلا تمایلی به ارائه پاسخ مثبت به این درخواست ندارد.
این گمانه وجود دارد که چنانچه تا قبل از برپایی دولتی فراگیر در افغانستان با مشارکت همه اقوام و ارائه ضمانت های لازم برای محترم شمردن حقوق و آزادی های فردی و اجتماعی به خصوص در مورد زنان ،حاکمیت طالبان در افغانستان به رسمیت شناخته شود،سیاست های محدود کننده طالبان در این کشور گسترش خواهد یافت و جمهوریت بیش از گذشته در این کشور کمرنگ می شود.
برغم آنکه روسیه موضعی منعطف تر در قبال طالبان در افغانستان دارد و حتی سفارت این کشور در مسکو را به این گروه سپرده است اما همچنان در خصوص به رسمیت شناختن حاکمیت طالبان شرط تشکیل دولت فراگیر را مورد تاکید قرار میدهد.
سخنان ضمیر کابلوف نماینده ویژه روسیه در امور افغانستان نشان می دهد که روسیه نیز بنا به ملاحظات ملی و بین المللی،حاضر به شناسایی رسمی حاکمیت طالبان دراین کشور تا قبل شکل گیری حکومتی فراگیر در افغانستان نیست.
با وجود آنکه بی میلی درباره عدم شناسایی رسمی حاکمیت طالبان در افغانستان موضعی واحد در سطح جهانی است اما کابلوف دراظهاراتش تاکید کرده که سیاست روسیه درخصوص به رسمیت نشناختن طالبان متاثر از رویکرد آمریکا نیست و مسکو مستقلانه در این زمینه تصمیم گیری می کند.