دیدار تاریخی «اسماعیل هنیه» و «محمود عباس» پس از 15 سال
اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) و محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین پس از سال ها قطعی روابط دوجانبه با هم دیدار کردند.
روابط حماس و تشکیلات خودگردان فلسطین از سال 2007 تاکنون با شکاف و اختلافهای جدی مواجه بود. به دنبال پیروزی جنبش حماس در انتخابات پارلمانی 2006 که توانست با کسب 74 کرسی، حزب حاکم پارلمان را تشکیل دهد، جنبش فتح به ریاست محمود عباس در ابتدا نتایج انتخابات را قبول کرد ولی بعد از مخالفت آمریکا و اروپا با نتایج انتخابات به این بهانه که حماس گروهی تروریستی است، از پذیرش نتایج سرباز زد. جنبش حماس این حوادث را غیر قابل قبول دانست و اعلام کرد دولتش به فعالیت خود در باریکه غزه ادامه خواهد داد زیرا این دولت با عزم ملت و از طریق صندوقهای رأی بر سر کار آمده است. از آن سال تاکنون تنش و اختلاف در روابط حماس و تشکیلات خودگردان فلسطین حاکم شد.
برنده اصلی این تنش میان حماس و تشکیلات خودگردان فلسطین، رژیم صهیونیستی بود. این رژیم توانست از این شکاف برای خشونت بیشتر و فشار علیه فلسطینیها بهره گیرد. رژیم صهیونیستی در حالی که مسیر سازش و مذاکره با تشکیلات خودگردان فلسطین را در پیش گرفت راه جنگ و درگیری را نیز علیه حماس و باریکه غزه اتخاذ کرد و در همین راستا، باریکه غزه تحت محاصره همهجانبه این رژیم قرار گرفته و امروز بزرگترین زندان روباز جهان است و مردم باریکه نیز با شرایط فاجعهبار انسانی مواجه هستند. علاوه بر این، رژیم صهیونیستی در این سالها 6 جنگ را در سالهای 2008، 2012، 2014، 2018، 2019 و 2021 بر فلسطینیها تحمیل کرد که بر اثر این جنگها بیش از ۳ هزار فلسطینی شهید و هزاران نفر زخمی شدند و دهها هزار خانه مسکونی هم ویران شد. رژیم صهیونیستی همواره از تفرقه و شکاف میان حماس و تشکیلات خودگردان بهره گرفته و حتی اگر در برهههایی مثل سالهای اخیر که در مسیر کاهش تنش حرکت کردند نیز تلاش کرد مانع این موضوع شود و اختلاف جدیدی میان طرفین ایجاد کند.
دیدار اخیر میان هنیه و عباس در الجزایر رخ داد.
«عبدالمجید تبون»، رئیس جمهوری الجزایر شامگاه سه شنبه در حاشیه شرکت هیئتهای فلسطینی در جشنهای شصتمین سالگرد استقلال الجزایر از فرانسه دیداری با حضور محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین و اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی (حماس) برگزار کرده است. تلویزیون الجزایر ضمن پخش تصاویری از این دیدار، دیدار دو طرف پس از چند سال سردی روابط را تاریخی توصیف کرد. جنبش حماس نیز با انتشار بیانیه کوتاهی در وبسایت خود، این دیدار را برادرانه توصیف کرد. الجزایر در حالی موفق شد زمینه دیدار اسماعیل هنیه و محمود عباس را فراهم کند که تاکنون مصر در چند نوبت این تلاش را انجام داده بود، اما موفقیتی نداشت.
دیدار تاریخی هنیه و عباس در آستانه سفر جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا به منطقه غرب آسیا و همچنین تنها چند روز پس از فروپاشی کابینه نفتالی بنت در اراضی اشغالی انجام شد. نکته مهم این است که دیدار هنیه و عباس زمانی اهمیت بیشتری پیدا میکند که طرفین با حل اختلافها و رفع موانع در جهت تحقق آشتی ملی و ایجاد دولت وحدت ملی گام بر دارند.