واگذاری استخراج بزرگترین معدن مس افغانستان به چین
(last modified Fri, 26 Aug 2022 07:26:45 GMT )
سنبله 04, 1401 11:56 Asia/Kabul
  • واگذاری استخراج بزرگترین معدن مس افغانستان به چین
    واگذاری استخراج بزرگترین معدن مس افغانستان به چین

چین استخراج بزرگترین معدن مس افغانستان را به‌زودی آغاز می‌کند .

 «وانگ یو»، سفیر چین در کابل در دیدار با «شهاب‌الدین دلاور»، سرپرست وزارت معادن و نفت دولت  طالبان گفت:  اکتشاف و استخراج معدن مس عینک ولسوالی محمد آغه ولایت لوگر به‌زودی از طرف پکن آغاز می‌شود. در این دیدار درباره رفع مشکلات آغاز استخراج پروژه مس عینک  گفتگو شد.

قرارداد بهره‌برداری از مس معدن عینک در سال ۲۰۰۸ و در زمان ریاست‌ جمهوری حامد کرزی بین وزارت معدن و نفت افغانستان و شرکت چینی MCC  به امضا رسیده بود.

از زمان انعقاد قرارداد استخراج  معدم مس عینک بین چین و افغانستان تا کنون ،امکان اجرایی شدن قرارداد استخراج این معدن مهیا نشده است.تداوم جنگ و خشونت در افغانستان مهمترین علت تاخیر در اغازعملیات استخراح معدن مس عینک در این کشور بوده است.

شاکر یعقوبی ، کارشناس مسائل اقتصادی در افغانستان می گوید؛

 نفوذ سیاسی و اقتصادی آمریکا که باعث تضعیف نقش اقتصادی چین شد از عمده‌ترین عوامل تاخیر کار استخراج پروژه مس عینک است.

معدن مس عینک افغانستان،دومین معدن مس درسطح جهان به لحاظ منابع است که می تواند درآمد قابل توجهی برای این کشور به همراه داشته باشد.

گزارشی چند سال گذشته منتشر شد که ارزش معادن افغانستان را بیش از سه هزار میلیارد دلار ارزیابی کرد که این مسئله از ضرورت  برنامه ریزی جدی دولت طالبان برای بهره برداری ازمعادن این کشور برای تامین منابع مالی مورد نیاز برای اجرای برنامه های توسعه ای دربخش های مختلف ازجمله عمرانی،آموزشی و حمل و نقل استفاده کند.

افغانستان که درچند دهه گذشته درگیر جنگ داخلی و اشغال خارجی بوده است، ضمن مواجهه با نابودی زیرساخت ها در عرصه های گوناگون،هیچ برنامه توسعه ای نیزنداشته است که این مسائل موجب شده تا این کشور در فهرست کشورهای عقب مانده از روند توسعه قرار بگیرد.

با حاکمیت مجدد طالبان بر افغانستان بار دیگر این نگرانی مطرح شده است  که به دلیل رویکردهای جزم اندیشانه و مخالفت های این گروه با جلوه های مختلف مدرنیسم ،این کشور در دوره حکومت طالبان بیش از گذشته در مسیرعقب ماندگی به لحاظ برخورداری از ابزارهای مدرن قرار گیرد.

برغم وجود چنین دیدگاهی از چشم انداز حاکمیت طالبان در افغانستان ،اما انتشار برخی خبرها درباره افتتاح برخی پروژه های توسعه ای و از جمله آغاز عملیات استخراج معدن مس عینک می تواند بارقه های امید را در بین مردم این کشور زنده نگه دارد که با بهره مندی صحیح از منابع زیر زمینی، تامین مالی پروژه های توسعه ای در افغانستان انجام شود.  

ژو یونگ بیائو،رئیس‌ مرکز مطالعات افغانستان در چین می گوید؛

"همکاری در چارچوب بزرگ‌ترین معدن مس عینک طولانی مدت است، به توسعه صنایع مرتبط، بهبود زیرساخت‌های حمل و نقل و کمک به ساخت نیروگاه‌ها خواهد کرد. این پروژه می‌تواند سایر سرمایه‌گذاری های بین‌المللی را نیز تشویق کند"     

پیش بینی ها درباره ارزش سه هزار میلیارد دلاری معادن افغانستان،این گمانه را مطرح است که چنانچه در فرایند امضای قرار داد با شرکت های خارجی برای استخراج  و استحصال منابع زیر زمینی در این کشور منافع حداکثری این کشور رعایت نشود،این منابع نیز نمی تواند گرهی از مشکلات متعدد اقتصادی افغانستان باز کند.