آغاز به کار ششمین کابینه نتانیاهو با شرایط متشنج اراضی اشغالی
بنیامین نتانیاهو توانست با کسب رأی اعتماد از نمایندگان کنست، بار دیگر در رأس کابینه اسرائیل قرار گیرد.
نتانیاهو توانست از میان ۱۲۰ عضو کنست، ۶۳ رأی مثبت دریافت کند. این در حالی است که نتانیاهو و متحدانش در انتخابات یکم نوامبر کنست 64 کرسی را به دست آورده بودند. این ششمین کابینه نتانیاهو از سال ۲۰۰۹ به این سو است.
کابینه نتانیاهو در حالی آغاز به کار کرد که این متفاوتترین کابینه وی است. نتانیاهو پیش از این 15 سال نخست وزیر اسرائیل بود، اما این تندروترین کابینه تاریخ رژیم صهیونیستی است. به همین دلیل نیز آغاز جلسه کنست برای رأی اعتماد به کابینه با اعتراض مردمی مواجه بود و همزمان با جلسه سخنرانی نتانیاهو در کنست، شرایط داخلی و بیرونی پارلمان متشنج بود و صدها نفر در محوطه بیرونی دست به تجمع علیه وی زده بودند.
به نظر میرسد نتانیاهو در دور جدید نخست وزیری خود در مقایسه با دورههای قبلی، شرایط سختتری داشته باشد. وی از یک طرف با پروندههای فساد مواجه است که یکی از دلایل اعتراضها علیه وی نیز به همین دلیل است. از طرف دیگر، نتانیاهو در کابینه جدید با افرادی که در کارنامه آنها دزدی، فساد، نژادپرستی و اقدامات تروریستی درج شده، ائتلاف کرده و صدای مخالفان در داخل و خارج در آمده است.
در حالی که برخی از تحلیلگران معتقد هستند شرکای نتانیاهو پاشنه آشیل کابینه جدید وی محسوب میشوند، عدهای نیز خود نتانیاهو را مشکل اصلی میدانند زیرا برای رسیدن به قدرت با افراطگرایان ائتلاف کرده است. در همین راستا، «یوسی وارتر» تحلیلگر مسائل حزبی در روزنامه عبری هاآرتص نوشت: «کابینه جدید، بسیار متعصب، تاریک اندیش و خطرناک است و برای اثبات این موضوع میتوان به دستاوردهایی که شرکای تندروی این کابینه که در آن قدرت زیادی دارند و نیز شهرکنشینانی که به دنبال دامن زدن به مشکلات و اختلافات و نژادپرستی هستند، اشاره کرد اما داستان و مشکل اصلی این نیست بلکه تنها یک مشکل فرعی به حساب میآید. خطر حقیقی از جانب نخستوزیر است که از تمامی مرزهای ممکن عبور کرده و تمام ارزشها و قوانین را زیر پا گذاشته است.»
علاوه بر این، نتانیاهو در شرایطی ششمین کابینه خود را تشکیل داد که رژیم صهیونیستی در 4 سال اخیر شاهد نابسامانیها و درگیریهای سیاسی زیادی بود به نحوی که عمر پارلمان در اراضی اشغالی حتی به یک سال هم نرسیده و در کمتر از 4 سال، 5 انتخابات پارلمانی برگزار شد. اگرچه کابینه نتانیاهو آسانتر از دورههای قبلی تشکیل شد، اما ائتلاف وی با افراطگرایان سبب شد رقبای نتانیاهو امیدواری بیشتری برای فروپاشی زودهنگام کابینه داشته باشند. بنابراین، نمیتوان شاهد کابینه پایدار و قوی در اراضی اشغالی بود.
با وجود این شرایط، اما نتانیاهو در جلسه کنست بار دیگر ادعاهای ضد ایرانی را مطرح کرد. نتانیاهو در نشست کنست در سخنانی مدعی شد که ایران به دنبال ساخت بمب هستهای است و اولویت کابینه او مقابله با این موضوع خواهد بود. به نظر میرسد این ادعای نتانیاهو نیز بیارتباط با شکنندگی کابینه جدید وی نباشد و نتانیاهو درصدد است با طرح موضوع ایران، افکار عمومی و همچنین رقبای خود را در اراضی اشغالی به سمت موضوعاتی غیر از نابسامانیهای سیاسی و شکنندگی کابینه منحرف کند.