سازمان ملل متحد اکنون نهادی برای همه مردم جهان نیست
کارشناس مسائل سیاسی گفت سازمان ملل متحد باید خانه همه مردم جهان باشد اما در عمل، کشورهای قدرتمند با احاطه بر این سازمان تصمیمهای کلان را اتخاذ می کنند.
سید اشرف سادات تحلیلگر و کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به 24 اکتبر روز جهانی ملل متحد گفت: سالها پیش زمانی که کشتار و جنگهای خانمانسوز به اوج خود رسیده بود، دولتها به نمایندگی از ملل مختلف یک ساختار واحد را شکل دادند تا این ساختار بتواند در منازعات بین المللی نقش سازنده ای ایفا کند و از بسیاری از بحرانها و چالشهای جهانی پیشگیری نماید.
او افزود: این ساختار واحد خود شامل بخشهای مختلف از جمله شورای امنیت، مجمع عمومی، شورای اجتماعی، علمی، فرهنگی، اقتصادی و... بود که فعالیت های مختلفی را دنبال می کردند اما از آنجا که نقش سازمان ملل متحد در بسیاری از موارد منفعلانه بوده است، بسیاری از کشورها ایرادهای بسیار جدی به ساختار و نوع فعالیت این سازمان ملل متحد وارد کردند و نقش و فعالیت آن را زیر سوال بردند. آنها عملا به دنبال این بودند تا تغییرات بنیادین در ساختار، اهداف و عملکرد سازمان ملل متحد از جمله شورای امنیت این سازمان ایجاد کنند تا بتواند بتواند از قدرت بازدارندگی بیشتری در بسیاری از بحرانهای جهانی برخوردار گردد.
این کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به باورها و انتظارات مردم جهان از سازمان ملل متحد گفت: این سازمان با توجه به نامش باید خانهی تمام مردم جهان باشد و تمامی کشورها در تصمیم گیریها و برنامه های این سازمان از نقش یکسانی برخوردا باشند اما متاسفانه در عمل اینگونه نیست و بسیاری از کشورهای قدرتمند با احاطه بر آن در بسیاری از تصمیمگیریهای کلان نقش موثر دارند. از همین رو، قدرتهای نوظهور به دنبال تغییرات بنیادین در ساختار سازمان ملل متحد هستند و امیدواریم که به نتایج خوبی برسند تا این نهاد بین المللی بتواند از خلق بحرانهای جدید و شدید در جهان جلوگیری کند و به نحوی حامی و پشتیبان مردم مظلوم جهان باشد.
سید اشرف سادات در ادامه با اشاره به نقش موثر و مفید سازمان ملل متحد در برخی رویدادهای جهانی یادآور شد: سازمان ملل متحد نهادی بوده که به طور کل نمی توان نقش و جایگاه آن را نادیده یا کم رنگ انگاشت. این نهاد بین المللی در بسیاری از موراد وموضوعات جهانی از جمله در بحث آموزش ، بهداشت و اقتصاد و... توانسته نقش شایان توجهی بازی کند اما امروزه هر چه رو به جلو حرکت می کنیم متاسفانه نقش و عملکرد سازمان ملل متحد در بحرانهای جهانی رنگ می بازد و از آنجا که قطبهای اصلی تصمیم گیرنده در سازمان ملل متحد که از حق وتو هم برخوردارند همفکر و همصدا نیستند، این سازمان نتوانسته آنگونه که مورد انتظار است نقش بی بدیل خویش را در عرصه جهانی به عهده بگیرد.
این کارشناس مسائل سیاسی در پایان ابراز امیدواری کرد که روزی شاهد تغییرات گسترده در ساختار و عملکرد سازمان ملل متحد باشیم و این سازمان بتواند در مسائل کلان جهانی نقشی موثر و کارآمد ایفا کند.