شرایط لازم برای تغییر نظام سیاسی افغانستان فراهم نیست
(last modified Mon, 23 Jan 2017 07:26:34 GMT )
دلو 04, 1395 11:56 Asia/Kabul
  • شرایط لازم برای تغییر نظام سیاسی افغانستان فراهم نیست

در حال حاضر شرایط لازم برای تغییر نظام سیاسی افغانستان از ریاستی به پارلمانی فراهم نیست

استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه کابل تاکید کرد: در حال حاضر شرایط لازم برای تغییر نظام سیاسی افغانستان از ریاستی به پارلمانی فراهم نیست.

موسی فریور در گفت و گو با خبرنگار رادیو دری با اشاره به تاکید عبدالله عبدالله رئیس اجرایی حکومت وحدت ملی افغانستان به تغییر نظام این کشور از ریاستی به پارلمانی گفت: شرایط و زمینه های این تغییر هنوز بوجود نیامده است.

وی افزود: براساس قانون اساسی افغانستان نظام سیاسی این کشور یک نظام مختلط ریاستی-صدارتی است و تا زمانی که شرایط برای برگزاری لویه جرگه قانون اساسی فراهم نشود ایجاد تعدیل در آن ممکن نیست. حتی اگر این شرایط ایجاد شود و لویه جرگه تشکیل هم بشود مشخص نیست که آیا به تعدیل در قانون اساسی رای خواهد داد یا خیر.

به گفته این کارشناس سیاسی دو سال قبل زمانی که توافقنامه تشکیل حکومت وحدت ملی توسط عبدالله عبدالله و محمد اشرف غنی امضا شد شرط آن تغییر در نظام سیاسی بود که آن هم مستلزم تشکیل لویه جرگه قانون اساسی است که باید طی دو سال انجام می شد اما شرایط تشکیل آن هنوز فراهم نشده است.

موسی فریور عنوان کرد: اکنون این زمان گذشته و اظهارات دکتر عبدالله در مورد تغییر نظام سیاسی هم بیشتر به خاطر فشارهایی است که از سوی طرفداران وی برای عمل به مفاد توافقنامه حکومت وحدت ملی وارد می شود در حالیکه خود وی هم می داند تغییر در قانون اساسی افغانستان در شرایط فعلی امکان پذیر نیست.

این استاد دانشگاه در کابل یاد آور شد که از شرایط تشکیل لویه جرگه قانون اساسی وجود مجلس شورای ملی، شوراهای ولایتی و شوراهای ولسوالی ها (شهرستان ها) است که مخصوصاً شوراهای ولسوالی ها تاکنون تشکیل نشده و کمیسیون انتخابات هم تاکنون نتوانسته برنامه برگزاری انتخابات این نهادها را طراحی و اعلام کند.

فریور بیان داشت: گذشته از این مسایل حتی اگر لویه جرگه قانون اساسی برگزار شود و به تعدیل در قانون و تغییر نظام رای مثبت بدهد باز هم جای تردید وجود دارد که تغییر نظام بتواند کمکی به بهبود اوضاع در افغانستان بکند.

وی اضافه کرد: بصورت کلی تا زمانی که زمامداران افغانستان به استقلال کامل فکر نکرده و در این راستا تلاش نکنند و باهم همکاری نداشته باشند، پیگیری سایر مسایل نمی تواند به تامین صلح، ثبات و امنیت در این کشور کمک کند.

 

کلیدواژه