سخنان نواز شریف درباره بازنگری در روابط پاکستان و آمریکا
محمد نواز شریف نخست وزیر پاکستان از طرح دولت این کشور برای تجدید نظر در روابط اسلام آباد و واشنگتن،خبر داد.
وی پس از نشست با مقامات وزارت خارجه پاکستان گفت،اسلام آباد در نظر دارد ضمن تجدید نظر در روابط خود با آمریکا، گسترش روابط با پکن و مسکو را در دستور کار خود قرار دهد.
نواز شریف همچنین ضمن ابراز نگرانی از نقض حقوق بشر در منطقه کشمیر تحت کنترل ھند گفت،آمریکا چشم خود را برروی نقض حقوق بشر در این منطقه بسته است .
این برای اولین بار نیست که یک مقام ارشد پاکستان درباره بازنگری در مناسبات این کشور با آمریکا سخن گفته است.
پیشتر هم برخی مقامات پاکستان از جمله رئیس مجلس سنای این کشور بر لزوم تجدید نظر در روابط اسلام آباد و واشنگتن تاکید کرده بود.
تکرار مسئله بازنگری در همکاری های پاکستان و آمریکا توسط نواز شریف،نشان دهنده این است که اسلام آباد از روند موجود در روابط دو کشور در دوره دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا رضایت ندارد.
این در حالی است که حزب حاکم مسلم لیگ نواز پاکستان امید داشت که با اتمام دوره باراک اوباما رئیس جمهوری قبلی آمریکا و با روی کار آمدن ترامپ در کاخ سفید از ژانویه گذشته،ماهیت روابط اسلام آباد و واشنگتن از تنش و بی اعتمادی به ثبات و همکاری مبتنی بر اعتماد متقابل تغییرپیدا کند.
اما چندی پیش با بیانیه کاخ سفید مبنی بر این که کمک نظامی و مالی به برخی کشورها از جمله پاکستان کاهش یافته وبا تبدیل شدن به وام تحت شرایط خاص به این کشورها پرداخت خواهد شد،امید اسلام آباد به بهبود روابط با واشنگتن تا حد زیادی از بین رفت.
این تصمیم آمریکا که در دوره ترامپ اتخاذ شده است،نشان داد که بر خلاف انتظار پاکستان،تنش در روابط این کشور با آمریکا همچون دوره اوباما ادامه خواهد یافت.
از نظر پاکستان کاهش کمک آمریکا به آن کشور،در چارچوب سیاست غیر عادلانه کاخ سفید علیه اسلام آباد است.
به عقیده دولت و کنگره آمریکا،دولت پاکستان علیرغم آنکه در فهرست کشورهایی قرار دارد که بیشترین کمک های مالی سالانه از کاخ سفید دریافت می کند،اما با سیاست های واشنگتن همراهی نمی کند و حتی در برخی مواقع در تضاد با اهداف آمریکا در منطقه از جمله در افغانستان و مبارزه با طالبان گام برداشته است.
ژنرال "جان ام کین" معاون سابق رئیس ستاد ارتش آمریکا گفته است: ارتش پاکستان توسط کمکهای اطلاعاتی، ارائه آموزش و تدارکات به بهبود عملکرد عملیات مخالفان دولت کابل کمک کرده است.
این در حالی است که اسلام آباد با رد ادعای آمریکا در خصوص عدم همکاری شفاف و جدی پاکستان درمبارزه با تروریسم، خود را بزرگترین قربانی افراط گرایی در جهان معرفی می کند.
علاوه بر تنش در روابط آمریکا و پاکستان در خصوص مبارزه با تروریسم و مسئله جنگ و صلح در افغانستان وهمچنین قطع کمک های مالی و نظامی واشنگتن به اسلام آباد،توسعه همکاری راهبردی کاخ سفید با هند برای پاکستان بسیار نگران کننده است.درهمین راستا سکوت آمریکا در قبال نقض حقوق بشر در کشمیر تحت کنترل هند در چارچوب سیاست حمایتی آن کشور از دهلی نو ارزیابی شده است.
در چنین شرایطی،پاکستان برای آنکه نشان دهد در مواجهه با فشارهای سیاسی و مالی آمریکا گزینه های جایگزین دارد،توسعه روابط راهبردی با مسکو و پکن را در دستور کار قرار داده است که البته می تواند برای کاخ سفید نگران کننده باشد.
عبدالغفور لیوال کارشناس مسائل منطقه می گوید،هدف پاکستان این است که به آمریکا نشان دهد که اگر شما با ما سازش ندارید ونیازمندی های مارا برآورده نمی سازید مامجبور هستیم با حریفان شما دوستی کنیم.