ویژه بیست و ششمین اجلاس سراسری نماز
بیست و ششمین اجلاس سراسری نماز با موضوع « نماز و فضای مجازی» ، سی ام قوس در ولایت هرمزگان/ایران برگزار شد.
نماز یکی از مهمترین عبادات سازنده در اسلام است . محتوای جملات و اذکار نماز ، فشرده ای از معارف مهم مربوط به توحید ، نبوت ، معاد و مسائل اجتماعی است که در متن اسلام وجود دارد . رسول خدا (ص) در آغاز رسالت خویش ، به انسان سازی و تحکیم پایه های نظام اسلامی پرداخت و ماموریت خود را با عبادت و آموزش نماز آغاز کرد . در برنامه های جهانی اسلام ، نماز ، نمونه ای بسیار روشن است . در قرآن کریم ، حدود 98 آیه با لفظ صلوة و یا مشتقات آن ذکر شده که بیانگر اهمیت نماز است است. در آیه 14 سوره طه خداوند در یک فراخوان عمومی اعلام می دارد: "من الله هستم ، معبودی جز من نیست . مرا پرستش کن و نماز را برای یاد من به پا دار ."
به دلیل اهمیت نماز در زندگی انسان ، اجلاس سراسری نماز از رویدادهای فرهنگی بسیار مهم در جمهوری اسلامی ایران است که هرسال با پیام مقام معظم رهبری در یکی از ولایتهای کشور برگزار میشود.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در بخشی از پیام خود به بیست و ششمین احلاس سراسری نماز بر دعوت به این عبادت زیبا تاکید کردند و فرمودند:
«دعوت به نماز، دعوت به زیباترین جلوههای زندگی است، زیرا نماز، فصلی از زندگی است که در آن انسان در برابر آفریننده و دارنده همه نیکی ها و زیبائی ها به عرض نیازی عاشقانه می پردازد و بر عیار زیبائی و نیکی روان و دل خویش میافزاید. این حجم عظیم و زبان مؤثرِ توصیه به ذکر و نماز در قرآن و حدیث ، نشانهی همین ویژگی در دعوت به نماز است . بندگان صالح و نیکوکار خداوند باید این را درسی برای خود بدانند و به نماز دعوت کنند . مسئولان مؤمن در نظام اسلامی باید امکانات گسترده خود را در خدمت این دعوت بگذارند. روحانی، معلّم ، مربّی ، مدیر و مسئول در همه جا، مخاطبان و دایره نفوذ خود را به این سو بکشانند و از آنان ، دعوتکننده به خدا و نماز بسازند.»
بیست و ششمین اجلاس سراسری نماز با موضوع نماز و فضای مجازی، سی ام قوس در ولایت هرمزگان برگزار شد. این اجلاس با هدف معرفی و شناساندن ابعاد مختلف فریضه زیبا و الهی نماز، تولید محتواهای متنوع در این زمینه و توزیع در میان مخاطبان با استفاده از ظرفیت فضای مجازی شکل گرفت .از همین رو سخنرانان درباره پیوند بین نماز و فضای مجازی ، نکاتی را مطرح کردند.
حجة الاسلام و المسلمین "وعد مرادبیگی"، امام جمعه موقت ایلام در خصوص اهمیت نماز گفت: «نماز در سازندگی انسان و تقویت ایمان او نقش موثری دارد نماز باعث ایجاد اطمینان و آرامشی می شود که انسان را به تعالی می رساند، جهان بینی انسان را گسترده ترمی سازد و پل ارتباطی میان مبدا و معاد است. طبق آیات قرآن ، دینداران و کسانی که دین را باور دارند، اولین کاری که انجام می دهند اقامه نماز است. این یعنی اینکه نماز میانبری بین سازندگی فرد و جامعه است.»
مرادبیگی یادآور شد که کنترل فرد درخلوت خود وهم در متن جامعه و نیزسازندگی جامعه، نیاز به مولفه ای دارد که در دین اسلام، این مهم نماز است، وی افزود: « طبق آیه قرآن، نماز از آلوده شدن انسان به فحشاء و منکر جلوگیری می کند . فحشاء ومنکر، ریشه بسیاری از معضلات ازجمله آلودگی، افسردگی، ایجاد ناامیدی و عدم نشاط است و روح تعالی را در فرد ازبین می برد و انسان آسیب پذیر می شود . اما نماز ، انسان را کنترل می کند که به گناه و فساد مبتلا نشود .»
امام جمعه موقت ایلام عنوان کرد: « ترویج فرهنگ نماز، باعث افزایش معنویت و سلامت وایجاد صلح و آرامش در جامعه خواهد شد و در این زمینه ، فضای مجازی نقش بسیار موثری دارد . ما برای میانبر زدن در سازندگی جامعه نباید از نماز غافل شویم بلکه باید از ابزار مهمی مانند فضای مجازی ، قبل از دشمن ، در مبحث ترویج نماز و اهمیت آن استفاده کنیم .»
امروزه که شبکه های ارتباطی به ویژه فضای مجازی ، پای ثابت اخبار و اثرگذاری در خانواده شده است ، می توان در فضای مجازی، اهمیت نماز و آثار معنوی و روحی آن را به زبان روز و زیبا بیان کرد و ارزش و عظمت و اثر گزاری نماز را شناساند . بی شک اگر داده های برگرفته از مبانی دینی ، در قالب های زیبای هنری در اختیار مردم سراسر جهان قرار گیرد ، مردم آگاهانه و عاشقانه جذب فرهنگ انسان ساز نماز خواهند شد . با اسلحه برنده ای به نام نماز و معنویت می توان ناهنجاری ها را در جامعه ریشه کن کرد.
اهمیت فضای مجازی و گستردگی آن در ابعاد مختلف حیات بشری بر کسی پوشیده نیست. آمار ضریب نفوذ اینترنت و میزان استفاده کاربران از این محیط ، حقیقتی انکار ناپذیر است. دامنه تاثیر گذاری و تاثیر پذیری در عرصه های گوناگون سیاسی ، اجتماعی ، فرهنگی و اقتصادی و شتاب فزاینده فن آوری های نوین عصر ارتباطات باعث شده است حاکمان ، اندیشمندان و نخبگان جوامع برای برخورد عالمانه و هوشمندانه با این پدیده ، چاره ای بیاندیشند و برای فرهنگ سازی در جامعه / تهدید ها و فرصت های پیش روی کاربران فضای مجازی را به شکل مدیریت شده ای، برنامه ریزی کنند. با توجه به اهمیت فضای مجازی و شبکه های اجتماعی و میزان نفوذ آن بر آحاد جامعه ، می توان از این بستر، سخن حق را به سرعت به افراد زیادی در جهان رساند و از فضای مجازی برای تبلیغ مفاهیم ارزشی ، آموزنده و آگاهی بخش ، به نحو شایسته ای بهره برد.
حجت الاسلام قرائتی، رئیس ستاد اقامه نماز کشوردر خصوص ضرورت استفاده مناسب از فضای مجازی می گوید : «قرآن به مومنان می فرماید: «وَ أَعِدُّوا لَهُم مَّااسْتَطَعْتُم مِّن قُوَّةٍ» (انفال/60) در مقابل دشمن هر چه میتوانید ابزار و امکانات آماده کنید. در حال حاضر دشمن از ابزار فضای مجازی برای نفوذ و سیطره و سلطه فرهنگی استفاده می کند ، ما هم باید از این فضا برای تبلیغ و ترویج فرهنگ و معارف قرآن و اهل بیت (علیهمالسلام) و نماز استفاده کنیم.» از اینرو می توان با استفاده از فضای مجازی به تبلیغ نماز پرداخت. همچنین اقامه واقعی نمازباعث می شود ، کاربر مومن و معتقد با ورود به دنیای دیجیتال ، از آسیب های این فضا در امان باشد و با امنیت کامل هم بهره ببرد و هم به دیگران بهره برساند . یکی از عواملی که می تواند باعث بهره وری و افزایش کارآمدی در فضای سایبری شود، اهتمام به نماز است .
مهندس آذری جهرمی وزیر ارتباطات ، در اجلاس سراسری نماز در بندرعباس ضمن اشاره به این موضوع که فضای مجازی ، دروازه ترویج دین است ، گفت : « باید در فضای مجازی موضع فعالانه داشته باشیم ، زیرا یکی از خصوصیات فضای مجازی که آن را از سایر پدیده ها متفاوت می کند ، سرعت در انتشار اطلاعات و اخبار در آن است . » مهندس آذری جهرمی با بیان این که پیام ها و واقعیت های نماز برای مردم ، جذاب و گیرا است افزود:« باید با به کار گیری ظرفیت فضای مجازی در شناساندن انقلاب و نماز بکوشیم . فضای مجازی امروز ، تک بعدی نیست بلکه تمامی ابعاد انسان را مشاهده میکند و این ابزار بینظیر امروز در اختیار ما است .»
برگزیدگان بیست و ششمین اجلاس سراسری نماز در بخش های تولید نرم افزار، آثار نمایشی، پادکست های صوتی، توزیع و نشر محتوای نمازی، طرح های گرافیکی و استیکرهای گرافیکی تجلیل شدند. در مجموع 2 هزار و 800 اثر به صورت فیلم و نرم افزار پیرامون نماز ، در حوزه فضای مجازی به ستاد مرکزی اجلاس سراسری نماز ارسال شده بود که از این میان / 20 اثر انتخاب و در این اجلاس معرفی شد . این آثار در زمینه های پویانمایی ، موشن گرافیک ، رئال ، طرح های گرافیکی، تابلو مقاله، پوستر، اینفوگرافیک، پادکست های صوتی، استیکرهای نمازی، بازی و سرگرمی، فرهنگی و آموزشی و چند رسانه ای است.
روح نماز، سازنده است و چون باز دارنده از زشتی و تباهی است، انسان را متحول می کند و به شخصیت او شکفتگی و انبساط می بخشد . انسانی که در برابر خالق مقتدر و مدبر هستی، به نماز می ایستد و به ستایش او و صفات زیبایش می پردازد، با تمام وجود با این ویژگیهای زیبا و پاک الهی همسو می شود. در اینجا خداوند نیز به یاری بشر می آید و جان و دل نمازگزار را اعتماد و اطمینانی می بخشد که شرط اصلی موفقیت در عرصه زندگی است. نماز، راهی بسوی کسب نور است و در صورتی که با اخلاص و خشوع به جای آورده شود ، موجب کامیابی و رستگاری است. از همین رو ، خداوند در قرآن از پیامبرگرامی اش می خواهد که نه تنها خود ، بلکه خانواده اش را نیز دعوت به نماز کند. می فرماید: « وَأْمُرْ أَهْلَکَ بِالصَّلَاةِ وَاصْطَبِرْ عَلَیْهَا : خانواده خود را به نماز فرمان بده و بر انجام آن شکیبا باش » ( سوره طه ، آیه132)
در پایان شما را با قطعه ای کوتاه به اقامه این فریضه زیبا و دل انگیز دعوت می کنیم :
برخیز که راه صبح را باز کنیم
تا شهر قشنگ نور ، پرواز کنیم
تا خون ننشسته بر بلندای شفق
برخیز که تا نماز آغاز کنیم