سایه روشن های اعتراضات و اغتشاشات در ایران
در چند روز اخیر برخی شهرها ی ایران در اعتراض به گرانی ؛ استمرار بیکاری و اوضاع بد معیشتی و نیز عدم رسیدگی به شکایات مال باختگان موسسات مالی شاهد تجمع هایی بوده اند.
این اعتراض ها در برخی مناطق به درگیری و تخریب اموال و اماکن منجر شده و مطابق گزارش های منتشرشده شماری کشته و مجروح نیز بدنبال داشته است .
این وقایع سوالات و گمانه های زیادی را در پی داشته است. بسیاری از شبکه های خبری و رسانه های بیگانه همگام با توئیتت های متناوب از سوی عناصر معلوم الحال در واشنگتن و ریاض تا کنون سعی کرده اند با سوار شدن بر موج این جریان آن را تا سطح یک حرکت براندازانه و مهندسی شده علیه اصل نظام پیش ببرند . استقبال دشمنان قسم خورده ملت ایران ،از گروهک منافقین تا صدور بیانیه از سوی کاخ سفید ،اوج خشنودی آن ها از این قضایا را نشان می دهد .
سوال مهم این است که به این حوادث چگونه و بر اساس چه فرضیه ای باید نگاه کرد . ایا شدت این اعتراضات به اندازه ای است که برخی محافل معاند نظام جمهوری اسلامی القاء می کنند و یا اینکه مطابق فرضیه دیگری مسئله را باید جریانی هدایت شده از بیرون دید که ربطی به مشکلات درونی در بعد اقتصادی و اجتماعی ندارد و این بار نیز همچون گذشته می شود از ان عبور کرد و بر ان فائق آمد .
اما فرض سوم این است که مسئله را نه "سیاه " و نه "سفید" دید ، بلکه باید لایه های خاکستری راهم دید. اظهارات دیروز علی شمخانی دبیر شورایعالی امنیت ملی ایران در گفتوگو با شبکه المیادین را می توان پاسخی به برخی از این شبهات و فرضیه ها دانست .
دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران روز دوشنبه در تحلیل این حوادث تاکید کرد؛ آنچه در اینترنت و فضای مجازی در روزهای اخیر علیه جمهوری اسلامی ایران رخ میدهد جنگ نیابتی علیه ملت ایران است که در قالب هشتگها و پیام مربوط به اوضاع ایران ، از امریکا، انگلیس، عربستان و دیگر کشورها هدایت می شوند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی گفت: هدف از دخالت خارجی سازمان یافته، جلوگیری از پیشرفت ایران است و لذا سعی دارند کشور را از داخل فرو بپاشند.
شمخانی البته در تحلیل علل و عوامل این اعتراضات به عدم رضایت مردم از اوضاع اقتصادی نیز اشاره کرد .
تجربه انقلاب اسلامی نشان می دهد تهدیدات خارجی و آسیبهای موجود در بخشهای غیراقتصادی فاقد قدرت تهدیدزایی موثر برای کشور است.در حالیکه حوزه اقتصاد و عدم توجه به بهبود فضای تولید واشتغال ؛ می تواند نقطه آسیب پذیری جامعه باشد.
شکی نیست که بیان نارسایی و مشکلات، در این زمینه ها حق مردم و نشان دهنده پویایی جامعه است . در این نکته نیز تردید نیست که در نظام جمهوری اسلامی ظرفیت ها و سازو کارهای قانونی برا ی بیان مشکلات و پیگیری مطالبات مردم بعنوان یک اصل مهم در قانون اساسی پیش بینی شده است . برگزاری تجمعات برای ابراز نارضایتی نیز از حقوق اساسی جامعه است و راهکار قانونی خود را دارد .
نکته مهم دیگر در این زمینه نحوه عملکرد قوه قضائیه در رسیدگی به مفاسد اقتصادی و نقش نمایندگان مردم در مجلس است که قاعدتا برای دفاع از حقوق مردم و رفع نگرانی ها و ارائه راهکار و تدوین قوانین مورد لزوم برای عبور از تنگناها درکنار قوه مجریه فعالیت می کنند . دراین زمینه نقش رسانه ها درانعکاس مشکلات و نقد کارشناسانه مسایل نیز می تواند گره گشای بسیاری از ابهامات و پاسخ به گمانه زنی های نادرست باشد . همه این عناصر کمک می کند تا راه درست ومسیر صحیح از بیراهه مشخص شود . با این حال در کنار همه این مولفه ها نباید از جریان های مخرب بیرونی غافل شد . یعنی همان جریانی که صحنه گردان اتفاقات تلخ پنج روز گذشته در برخی شهرهای ایران بوده است .
ازاینرو در تحلیل این رخداد ها و تشخیص سایه روشن های ان ، باید مرز بین مشکلات معیشتی و مطالبات واقعی مردم از دولت و مسوولان اجرایی و اهداف دشمنان ملت ایران را از یکدیگر تفکیک کرد .