راهکار جدید برای خروج از بن بست در روند صلح افغانستان
(last modified Sat, 31 Mar 2018 07:06:36 GMT )
حمل 11, 1397 11:36 Asia/Kabul
  • راهکار جدید برای خروج  از بن بست در روند صلح افغانستان

شورای عالی صلح افغانستان در راستای خروج از بن بست در روند صلح این کشور، پیشنهاد خروج نظامیان خارجی از افغانستان همزمان با آغاز مذاکرات صلح با گروه طالبان را ارائه کرد.

«محمد اکرم اخپلواک» دبیرشورای عالی صلح افغانستان دیروز جمعه اعلام کرد،  با آغاز مذاکرات صلح میان دولت افغانستان و گروه طالبان،جدول زمانی خروج نظامیان خارجی از این کشور تهیه خواهد شد.

«محمد اکرم اخپلواک» افزود، افغانها خواهان حضور نظامیان خارجی نیستند اما جنگ سبب شده است که این نیرو ها به حضور خود در افغانستان ادامه دهند.

این راهکاردر شرایطی ارائه شد که دربیانیه پایانی نشست اخیر بین المللی «تامین امنیت در افغانستان و همکاری منطقه ای» در شهر تاشکند پایتخت ازبکستان گذشته بر لزوم آغاز مذاکرات دولت کابل و گروه طالبان تاکید شد.

طرح جدید  شورای عالی صلح افغانستان مبنی برآغاز تنظیم جدول زمانی خروج نظامیان خارجی از افغانستان همزمان با شروع گفتگوهای صلح دولت این کشور با گروه طالبان،می تواند گزینه ای عملی و قابل بررسی به منظور خروج از بن بست موجود در روند صلح افغانستان باشد.

با توجه به این که گروه طالبان ازسال 2001 و پس ازحضور نظامیان خارجی بویژه آمریکایها درافغانستان تاکنون،هر گونه مذاکرات با دولت این کشور را به خروج نیروهای آمریکایی  و ناتو مشروط کرده است،راهکار جدید شورای عالی صلح افغانستان می تواند موجب فراهم شدن زمینه برای حضور احتمالی طالبان در مذاکرات صلح با دولت کابل باشد.    

این دیدگاه وجود دارد که طرح جدید  شورای عالی صلح افغانستان راهکارعملیاتی برای تحقق شرط طالبان برای ورود به گفتگوهای صلح است و چنانچه پاسخ این گروه به این راهکار پیشنهادی منفی باشد،می توان گفت که طالبان برای پایان دادن به خشونت و جنگ در افغانستان اراده ندارد و در راستای تداوم افراط گرایی در این کشوربهانه تراشی می کند.

 موضع صریح دبیر شورای عالی صلح افغانستان مبنی بر آنکه مردم این کشور خواهان حضور نیروهای خارجی نیستند،نشان می دهد که دولت کابل ازشرایط موجود مبتنی بر حضور آمریکاو ناتو در افغانستان راضی نیست وبدنبال آنست  با پیوند دادن راهبرد کلان استقرار صلح با گفتگوگروه طالبان،آمریکا و همپیمانانش را به خروج از افغانستان وادار کند.

چنانچه گروه طالبان به راهکار پیشنهادی شورای عالی صلح افغانستان پاسخ مثبت بدهد،این واکنش می تواند زمینه ای برای راستی آزمایی شعارهای آمریکا برای خروج از افغانستان پس از استقرار صلح و پایان یافتن جنگ در این کشور باشد.

البته باید توجه داشت که اگرچه نام پاکستان درفهرست بازیگران موثر بر روند صلح افغانستان قرار دارد،اما با عنایت به فراز و نشیب در سیاست های اعمالی اسلام آباد در مواجهه به دوگانه  جنگ و صلح در این کشور،دولت کابل باید زمینه ای فراهم کند تا گفتگوها با طالبان به طوردو جانبه (بین الافغانی) برگزار شود و مدیریت مذاکرات و ابتکار عمل در این زمینه تنها در اختیاردولت افغانستان باشد.

"عبدالباقى امین"کارشناس مسائل سیاسی در افغانستان می گوید، پاکستان اراده براى تامین صلح درافغانستان ندارد وباید مقامات کابل راه هاى دیگرى رابراى گفتگوهاى مستقیم باطالبان جستجو کنند.

به نظر میرسد،راهکار پیشنهادی شورای عالی صلح افغانستان برای تنظیم جدول خروج نظامیان خارجی از این کشورهمزمان با شروع گفتگوهای صلح دولت کابل با گروه طالبان،طرحی است که گفتگوهای مستقیم با طالبان را بدون دخالت دیگر بازیگران تحقق می بخشد و نیازافغانستان به کمک پاکستان در این زمینه، درصورت تحقق این راهکار جدید ، به شدت کاسته خواهد شد.  

             

کلیدواژه