رد مذاکره بدون پیش شرط با دولت افغانستان از سوی طالبان
گروه طالبان،پیشنهاد شورای عالی صلح افغانستان برای مذاکره مستقیم و بدون پیششرط با کابل را رد کرد.
طالبان در نشست بین المللی صلح افغانستان صلح در مسکو، مذاکره صلح با دولت افغانستان را در گرو خروج نظامیان خارجی به فرماندهی آمریکا از افغانستان دانست و تاکید کرد پیش از خروج اشغالگران از این کشور گفتوگو درباره صلح با دولت کابل امکان پذیر نیست .
هیات طالبان در این نشست، حذف رهبران این گروه از فهرست تحریمهای سازمان ملل، آزادی زندانیان این گروه و به رسمیت شناختن دفتر سیاسی طالبان در دوحه قطر را خواستار شد.
در نشست بین المللی صلح افغانستان که روزگذشته (جمعه) به میزبانی روسیه در مسکو برگزار شد،علاوه بر شماری از کشورهای منطقه، نمایندگان دفتر سیاسی طالبان در قطر و هیاتی از شورای عالی صلح افغانستان نیز حضور داشتند.
پاسخ منفی طالبان به درخواست شورای عالی صلح افغانستان برای برگزاری مذاکرات بدون پیش شرط با دولت این کشور،در چارچوب رویکردی است که در سال های گذشته این گروه در مواجهه با طرح گفتگوهای صلح با دولت کابل آنرا در دستور کار قرار داده است.
گروه طالبان دراین سالها همواره با درخواست دولت افغانستان برای مذاکرات صلح در این کشور مخالفت کرده و تغییر در این تصمیم را به خروج نیروهای خارجی از افغانستان مشروط کرده است.
به رغم آنکه طالبان طرح مذاکرات بدون پیش شرط دولت افغانستان را بارها رد کرده اند،اما این گروه با الزامی خواندن خروج آمریکا و ناتو از آن کشور برای گفتگوهای صلح با دولت کابل پیش شرط تعیین می کند.
موضع طالبان دراعلام پیش شرط برای گفتگو با دولت افغانستان در حالی است که این گروه پیش شرط کابل برای توقف جنگ و آتش بس برای انجام مذاکرات را رد می کند.
حاکم بودن این شرایط بر فضای طرح مذاکرات صلح طالبان با دولت افغانستان موجب شده تا برغم برخی تحرکات از جمله برگزاری نشست های بین المللی یا منطقه ای برای استقرار صلح در افغانستان،همه طرح های مربوط به گفتگوهای صلح به نتیجه نرسد.
براساس موضع دائمی طالبان در خصوص لزوم خروج نیروهای خارجی از افغانستان که پیش شرطی برای گفتگوهای صلح است،این گروه متهم به کارشکنی و ایجاد مانع فرا روی مذاکرات برای پایان همیشگی جنگ در این کشور است.
البته دولت افغانستان چند ماه پیش برای نشان دادن حسن نیت خود اعلام کرد حاضر است بدون طرح پیش شرطی با طالبان مذاکره کند که البته مورد توجه این گروه قرار نگرفت اما این طرح محمد اشرف غنی رئیس جمهوری این کشوربا مخالفت هایی در داخل مواجه شد.
«نورآقا روئین» کارشناس مسائل سیاسی درافغانستان می گوید:"حکومت افغانستان و شورای عالی صلح این کشور بدون درنظر داشتن ظلم های صورت گرفته به مردم این کشور از سوی طالبان و سایر مخالفان مسلح ،با آنان امتیازدهی می کنند."
این درحالی است که از نظر دولت افغانستان و به خصوص محمد اشرف غنی برای استقرار ثبات و آرامش و رهایی مردم این کشور از سال ها جنگ و خشونت که بزرگترین مطالبه ملی محسوب می شود باید از همه ابزارها در این زمینه استفاده کرد.