یمن در آستانه قحطی
(last modified Sat, 17 Dec 2016 09:10:17 GMT )
قوس 27, 1395 13:40 Asia/Kabul
  • یمن در آستانه قحطی

«جیمی مک گلدریک» ، هماهنگ کننده بشردوستانه سازمان ملل در امور یمن هشدار داد که با ادامه محاصره و کمبود مواد غذایی ، یمن به مرحله قحطی نزدیک شده است.

بیست و یک ماه از حمله عربستان سعودی به یمن می گذرد. اما آل  سعود  به هدف اصلی خود ، بازگرداندن منصورهادی به قدرت نرسیده است ، عربستان با حمایت قدرت های غربی و انفعال سازمان ملل متحد همچنان به بمباران مناطق مختلف یمن ادامه می دهد. نتیجه این جنگ تاکنون از بین رفتن سامان و ثبات سیاسی در جمهوری عربی یمن ، بروز خشونت و ناامنی های گسترده ، اشغال بخش هایی از یمن توسط تروریستها و از همه مهمتر قرار گرفتن این کشور در وضعیت اضطراری انسانی است .

دهها هزار یمنی در این جنگ کشته و زخمی و میلیون ها یمنی نیز آواره شده اند. 80 درصد زیرساخت های شهری یمن از بین رفته است. از جمعیت 24 میلیونی یمن بیش از 21 میلیون نفر به کمک های بشردوستانه نیاز دارند . بیش از 14 میلیون یمنی نیز با نبود امنیت غذایی مواجه هستند. در این میان وضعیت کودکان یمنی وخیم تر است. طبق گفته هماهنگ کننده بشردوستانه سازمان ملل در امور یمن هفت میلیون کودک یمنی با گرسنگی مفرط مواجه و از هر 10 کودک یمنی 8 کودک دچار سوء تغذیه هستند.

سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد در سپتامبر 2016 با انتشار گزارشی اعلام کرده بود که در یمن 14.1 میلیون نفر معادل بیش از 50 درصد جمعیت این کشور با ناامنی غذایی مواجه هستند که 35 درصد از زمان آغاز جنگ عربستان علیه این کشور افزایش داشته است. در گزارش این سازمان آمده بود که دست‏کم 7 میلیون یمنی در وضعیت اضطراری که بدترین مرحله ناامنی غذایی است و 7.1 میلیون نفر نیز در مرحله بحرانی ناامنی غذایی که یک مرحله پائین تر از وضعیت اضطراری است، زندگی می‏کنند. با توجه به این وضعیت وخیم است که اکنون «جیمی مک گلدریک» ، هماهنگ کننده بشردوستانه سازمان ملل در امور یمن از نزدیک شدن یمن مرحله قحطی خبر داده است. قحطی در یمن می تواند سبب شود که تلفات انسانی در این کشور همچنان روند افزایشی داشته باشد.

اما نکته ای که در اظهارات «جیمی واردی» مورد توجه قرار نگرفته و پیش از این برخی نهادهای دیگر وابسته به سازمان ملل متحد بر آن تاکید کرده بودند ، مربوط به گسترش بیماری های واگیر در یمن است. در واقع؛ بیماری های واگیر به خصوص وبا نیز به معضل دیگری برای مردم یمنی تبدیل شده است. علت اصلی بیماری های واگیر آب های آلوده و از بین رفتن نظام بهداشتی در یمن است. در همین خصوص ، وزارت بهداشت یمن روز 8 دسامبر از شیوع بیماری های واگیردر 15 استان یمن خبر داد. «عبدالحیکم الکحلانی» ، مدیر مبارزه با بیماری های واگیر در وزارت بهداشت یمن، در دسامبر 2016 اعلام کرد که در حال حاضر 138 فرد مبتلا به وبا در 15 استان یمن شناسایی شده اند. شیوع این بیماری های واگیر در حالی است که طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی در ماه اوت 2016 تنها 45 درصد اماکن بهداشتی یمن به طور کامل کار می ‏کنند که شامل تنها 37 درصد بیمارستان‏ها است.

موضوع مهم این است که با وجود ابراز نگرانی ها و هشدارهایی که برخی اشخاص و نهادهای وابسته به سازمان ملل متحد درباره بحران یمن می دهند اما این سازمان تاکنون هیچ اقدام جدی برای متوقف کردن بحران یمن انجام نداد. می توان گفت سازمان ملل منفعلانه ترین رفتار خود در دست کم یک دهه اخیر را در بحران یمن داشته است.

کلیدواژه