نخستین گامهای ترامپ در عرصه سیاست خارجی و دفاعی
کاخ سفید روز جمعه با صدور بیانیهای اصول سیاست خارجی دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری جدید آمریکا را تشریح کرد. در این بیانیه اعلام شد که دولت ترامپ متعهد به یک سیاست خارجی متمرکز بر منافع آمریکا و امنیت ملی این کشور است. دولت جدید آمریکا در بیانیهای نیز اعلام کرد که سامانه ضد موشکی پیشرفتهای را برای حفاظت در برابر حملات موشکی و درچارچوب تضمین امنیت آمریکا عملیاتی خواهد کرد.
هم چنین روز جمعه با تایید نهایی سنا ، جیمز ماتیس ژنرال بازنشسته آمریکایی فعالیت خود به عنوان وزیر دفاع جدید آمریکا را آغاز کرد.
با برگزاری مراسم تحلیف دونالد ترامپ رئیس جمهوری جدید آمریکا ، وی بلافاصه در راستای عملی کردن وعده های خود در زمینه داخلی و خارجی ، اقدامات مشخصی را آغاز کرد.
اعلام اصول سیاست خارجی در کناراعلام توسعه سامانه های ضد موشکی و آغاز فعالیت ماتیس به عنوان وزیر دفاع جدید همگی حاکی از شروع دورانی نوین در عرصه سیاست خارجی و نیز سیاست دفاعی و نظامی این کشور است. نقطه کانونی سیاست خارجی ترامپ ، اصل دستیابی به صلح از طریق اعمال قدرت است .
در واقع ترامپ رویکردی رئالیستی را در قبال سیاست خارجی در پیش گرفته که اساس آن بر محور اعمال قدرت در صحنه بین المللی برای رسیدن به اهداف مورد نظر دولت جدید آمریکا استوار است. این مساله را می توان به معنای نظامی شدن سیاست خارجی آمریکا دانست، بویژه اینکه وزیر دفاع جدید یعنی جیمز ماتیس نیز به داشتن رویکردی سخت گیرانه در باره درگیری های کنونی آمریکا در نقاط مختلف معروف است. درعین حال در این چارچوب جدید برای سیاست خارجی اشاره به مبارزه با تروریسم بویژه تروریسم داعشی شده است.
در این راستا تاکید شده که آمریکا با هدف شکست دادن این گروهها، در صورت لزوم عملیات نظامی مشترک و در قالب ائتلافهای نظامی را پیگیری خواهد کرد.بدین ترتیب می توان تصور کرد که همان گونه که ترامپ قبلا نیز اعلام کرده بود ، تمرکز آمریکا در سوریه بیشتر معطوف به مبارزه با داعش به جای سرنگونی دولت قانونی سوریه خواهد بود .
این مساله در صورت درست بودن آن امکان همکاری واشنگتن و مسکو در سوریه برای مبارزه مشترک با داعش را بیشتر می کند .اما در دیگر عرصه های متمرکز در سیاست خارجی و دفاعی آمریکا در واقع محل مناقشه آمریکا با دیگر قدرت های بین المللی بویژه روسیه و چین است . در این باره باید به طور مشخص به مساله تقویت سامانه های ضد موشکی اشاره کرد که به ادعای واشنگتن برای مقابله با تهدیدات موشکی احتمالی از جانب کشورهایی مانند کره شمالی است.با این حال مشخص است که رویکرد اصلی دولت جدیدآمریکا در این زمینه بیشتر متوجه قدرتهای هسته ای بزرگ بویژه روسیه و چین است .
از نظر مسکو ، هدف واشنگتن این است که با استقرار این گونه سامانه ها چه در اروپای شرقی ، چه در شرق آسیا ، در صورت وقوع یک جنگ هسته ای ، به نحوی امکان حمله موشک های هسته ای قاره پیمای روسیه و چین به آمریکا را خنثی یا کم اثر کند .
طبیعتا این مساله موجب افزایش اختلافات کنونی در این زمینه بین روسیه و آمریکا خواهد شد .نباید فراموش کرد که یکی از اختلافات اصلی مسکو با دولت اوباما رئیس جمهوری قبلی آمریکا ، مساله استقرار سامانه های ضد موشکی در اروپای شرقی بود.به طور کلی می توان گفت که شواهد کنونی از اعلام سیاست خارجی و عملیاتی کردن سامانه ضد موشکی جدید تا انتصاب فردی دارای گرایشات جنگ طلبانه به عنوان وزیر دفاع جدید ، حاکی از رویکرد ستیزه جویانه دولت ترامپ در عرصه خارجی خواهد بود.