اعزام نیروهای نظامی آمریکا به عربستان سعودی/تحلیل
(last modified Sat, 20 Jul 2019 11:16:25 GMT )
سرطان 29, 1398 15:46 Asia/Kabul
  • اعزام نیروهای نظامی آمریکا به عربستان سعودی/تحلیل

اقدامات تحریک آمیز دولت ترامپ در منطقه به ویژه افزایش حضور و تحرکات نظامی در حوزه خلیج فارس با واکنش قاطع و موثر ایران مواجه شده است.با این حال روند اوضاع نشان می دهد که واشنگتن در راستای سیاست زورمدارانه خود قصد افزایش هرچه بیشتر نیروها و تجهیزات نظامی خود را در منطقه دارد.

در این راستا وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) بامداد شنبه 30 جوزا اعلام کرد "مارک اسپر" سرپرست این وزارتخانه مجوز اعزام نیرو و تجهیزات به عربستان را صادر کرده است. پنتاگون در این باره ادعا کرد استقرار نیروهای آمریکایی در عربستان می تواند قدرت بازدارندگی بیشتری را فراهم کند. اعزام نظامیان جدید آمریکایی به عربستان به معنای بازگشت آنان به این کشور پس از ۱۶ سال است. یک مسؤول در وزارت دفاع عربستان اعلام کرد ملک سلمان پادشاه این کشور با این خواسته واشنگتن موافقت کرده است. اعلام آمادگی ریاض برای پذیرش این نظامیان  پس از تصمیم آمریکا برای اعزام ۵۰۰ نظامی جدید به پایگاه هوایی "ملک سلطان" در شرق ریاض پایتخت عربستان صورت می گیرد. آمریکا ماه گذشته نیز اعلام کرد که 1000 نیروی نظامی به غرب آسیا اعزام می کند اما محل استقرار آنها را اعلام نکرد. یک مقام آمریکایی که نامش فاش نشده است، روز جمعه 19 ژوئیه گفت دولت آمریکا کنگره را از تصمیم خود برای اعزام نیروهای نظامی بیشتر به عربستان مطلع نکرده است. این مساله با توجه به مصوبه اخیر مجلس نمایندگان در مخالفت با فروش تسلیحاتی هنگفتی به عربستان و امارات، معنا پیدا می کند.

افزایش حضور نظامی آمریکا در منطقه به خصوص در حوزه خلیج فارس در ماه های اخیر پس از لغو معافیت های نفتی ایران و تشدید اقدامات آمریکا در زمینه جلوگیری از صادرات نفتی ایران تشدید شده است. آمریکا در راستای سیاست فشار حداکثری  علیه ایران، نه فقط تحریم های خود را علیه تهران به حد بی سابقه ای افزایش داده بلکه با افزایش حضور نظامی در خلیج فارس و آب های اطراف آن به بهانه مقابله با تهدیدات ایران، عملا زمینه افزایش بی ثباتی و ناامنی را در منطقه فراهم کرده است. تقابل ایران و آمریکا در ماه‌های اخیر و پس از وقوع چندین حادثه برای نفتکش‌ها در خلیج فارس و دریای عمان بالا گرفته است.

دولت ترامپ تهران را به دست داشتن در این حوادث متهم کرده است اما ایران قویا این اتهام را رد می‌کند. تنش‌ها بین دو کشور پس از سرنگونی پهپاد جاسوسی پیشرفته آمریکایی که به قلمرو هوایی ایران تجاوز کرده بود، به اوج رسید و حتی ترامپ ادعا کرد که دقایقی قبل از شروع حمله به مواضعی در ایران، دستور توقف این حملات را داده است. با این حال تهران معتقد است که توان نظامی بازدارنده ایران، مانع از هرگونه اقدام احتمالی واشنگتن برای حملات انتقامی به ایران شده است. در عین حال واشنگتن با ادعاها و خبرهای کذب تلاش می کند که به نحوی تنش های کنونی را تشدید کند.

در این راستا ترامپ پنجشنبه شب 27 تیر مدعی شد که یک ناو این کشور یک پهپاد ایرانی را در تنگه هرمز هدف قرار داده است. ترامپ مدعی شد که ناو آب- خاکی "یو اس اس باکسر" بعد از آن که یک پهپاد ایرانی با بی‌توجهی به چندین اخطار، خود را به 1000 یاردی (915 متری) این کشتی آمریکایی رساند، به وسیله این ناوجنگی ساقط شد. ایران با پخش تصاویری که پهپاد تجسسی خود از این شناور آمریکایی گرفته بود، این ادعای آمریکا را مردود دانست و بدین ترتیب دروغ دیگر آمریکایی‌ها افشا شد.

به نظر می رسد پس از ساقط شدن پهپاد گران قیمت گلوبال هاوک با اقدام ایران، ترامپ می کوشد با ایجاد جنگ روانی و ادعاهای گزافه، پرستیژ خود را در میان مردم آمریکا ترمیم کند. برخی خبرها حاکی است که پهپاد سرنگون شده مورد ادعای آمریکا، متعلق به امارات بوده است. در صورت صحت این خبر، نه فقط کارآیی نیروهای آمریکایی در شناخت تجهیزات دوست از دشمن زیر سئوال رفته، بلکه این ناکامی دیگری برای اماراتی ها و سعودی ها محسوب می شود که امیدوار بودند تقویت حضور نظامی آمریکا باعث افزایش امنیت آنها و موضع انفعالی ایران شود.

کلیدواژه