حمل 20, 1396 15:17 Asia/Kabul
  •  بررسی مطبوعات چاپ کابل 20 حمل 1396

"بحث دیورند آب ریختن درخانه ی مورچگان"،"افغانستان و جستجوی راه های بدیل تجارتی"و "جنگ تریاک درافغانستان جریان دارد" عناوین مطالب مهم نشریات امروز چاپ کابل است که در ادامه می خوانید:

"بحث دیورند آب ریختن درخانه ی مورچگان" عنوان مطلبی از روزنامه ی ماندگار است که در آن چنین آمده است :

این روزها خط مرزی دیورند میان افغانستان و پاکستان یک بارِ دیگر به بحثِ داغِ جامعۀ افغانستان تبدیل شده است. گفت‌وگو و بحث در این خصوص، یکی از اولویت‌های جامعۀ ماست که باید به‌ صورتِ منطقی و به دور از عقده‌گشایی‌ها و تعصب انجام پذیرد.
ما همان‌گونه که در همۀ مباحثِ کشور به گفت‌وگو نیازمندیم، در مورد خط دیورند به صورت ویژه، فوری و همه‌جانبه به چنین بحثی احساسِ نیاز می‌کنیم. متأسفانه جامعۀ افغانستان و به‌ویژه حلقه‌های فکری و سازمانی آن، چندان به گفت‌وگو در مسایل کلانِ جامعه روی خوش نشان نداده است.

ماندگار می افزاید :

گره اصلیِ کار در دستِ کسانی‌ست که از این معضل برداشت‌های حداکثری دارند و می‌خواهند به عنوان زخم خونین از آن استفاده ببرند. اما مهم در این خصوص این است که واقعاً سیاسیون، روشن‌فکران و جناح‌های مختلف در این مورد بیایند و حرف بزنند.

بگذاریم که در این‌باره واقعاً گفت‌وگویی سازنده و راه‌گشا شکل گیرد.

"افغانستان و جستجوی راه های بدیل تجارتی" عنوان سرمقاله ی روزنامه ی افغانستان است که درآن چنین آمده است :
افغانستان برای وارد کردن کالاهای مورد نیاز خود همواره با چالش مواجه بوده است.

وابستگی بیش از حد کشور به مرزهای پاکستان و تنش در روابط سیاسی دو کشور، بر این چالشها افزوده است. افغانستان برای عبور از این چالش ها نیازمند است که روابط تجاری خود را توسعه دهد و کشورهای آسیای میانه می تواند برای افغانستان بدیل مناسب باشد.
افغانستان مدتها است که در جستجوی راههای بدیل تجارتی است.

در واقع با تیره شدن روابط سیاسی افغانستان و پاکستان، مقامات افغانستان در تلاش هستند تا روابط تجاری و اقتصادی خود با پاکستان را کاهش بدهد.
وابستگی تجاری افغانستان به پاکستان، زمینه سوء استفاده سیاسی این کشور را فراهم کرده است.

پاکستان بارها مرزهای خود با افغانستان را به بهانه های گوناگون بسته است و تلاش کرده است به اموال تجارتی تاجران افغان اجازه عبور ندهد.

نویسنده می افزاید: بازارهای افغانستان اکنون از ثباتلازم برخودار نیست وعوامل گوناگون سیاسی و اقتصادی وضعیت بازار را تغییر می دهد؛گسترش روابط تجاری با کشورهای دیگر منطقه و از جمله آسیای میانه می تواند تا حدی زیادی از نوسانات بازار جلوگیری کند.
افغانستان با گسترش روابط تجاری خود با کشورهای آسیای میانه زمینه دسترسی خود به بازار روسیه و چین را فراهم می کند.

دسترسی به این بازارها می تواند بازارهای افغانستان را متحول کند و تاجران افغانستان را قادر بسازد که مارکیت های بیشتری برای مبادله کالاهای تجاری خود در اختیار داشته باشند.
و به سراغ روزنامه ی آرمان ملی می رویم که در سرمقاله ای تحت عنوان "جنگ تریاک درافغانستان جریان دارد" چنین نوشته است :

هلمند یکی از ولایت هایی است که در کشت کوکنار، تولید تریاک و هیرویین و ترافیک آن به مناطق مختلف بسیار شهرت دارد. همه ساله از این ولایت ده ها تن هیرویین بدست آمده به کشور های منطقه قاچاق  می شود.

این روز ها جنگ در هلمند فروکش کرده است. دلیل این امر آن است که در این ماه است که کوکنار ها آماده می شوند  دهقانان با استخدام افراد به نشتر زنی غوزه های کوکنار می پردازند و به تعبیر دیگر فصل جمع آوری تریاک است و طالبان در محلات شان متوقف شده اند و همه هم و غم شان متوجه این امر مهم شده است.

اما آنگونه که روشن است دولت تا به حال در امر مبارزه با کشت کوکنار در زمین های مساعد جنوب و جا های دیگر افغانستان ناکام بوده است و از این رو ما همچنان از کشت کننده گان و تولید کننده گان درجه اول مواد مخدر در دنیا هستیم.

در پایان انصار می افزاید :

نابودی کشتزارهای تریاک در این فصل اقدامی است که می تواند این سرچشمه های عایداتی طالبان را بخشکاند که متأسفانه ما شاهد آن نیستیم و از این است که جنگ همچنان بنیاد های اقتصادی و فرهنگی مارا نشانه گرفته است و هر روز مصیبت و فاجعه به بار می آورد.