بررسی مطبوعات چاپ کابل 28دلو 1398
(last modified Mon, 17 Feb 2020 06:23:43 GMT )
دلو 28, 1398 10:53 Asia/Kabul
  • بررسی مطبوعات چاپ کابل 28دلو 1398

"هفته ی امتحان آزمایشی طرح کاهش خشونت" ، "حوزه ی جمهوری باید طرح و موقف واحد داشته باشد" و "بی نظمی در کار کمیسیون های انتخاباتی" ، مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

هفته ی امتحان آزمایشی طرح کاهش خشونت عنوان سرمقاله ی روزنامه ی افغانستان ما است که در آن چنین آمده است:

سرانجام گفت‌وگوهای صلح میان ایالات متحده امریکا و گروه طالبان به محل حساس خود رسیده است. طبق گزارش‌ها، دو طرف مذاکره کننده قرار است تا آخر ماه جاری میلادی به توافقی دست یابند که با تکیه بر آن مراحل بعدی گفت‌وگوهای صلح از جمله گفت‌وگوهای بین الافغانی آغاز شود. قبل از امضای توافقنامه قرار بر این است که طالبان طرح کاهش خشونت را به مرحله اجرا بگذارند. طرح کاهش خشونت که قبلا از سوی طالبان مطرح شده بود، باید در روزهای آینده و قبل از امضای توافقنامه برای یک هفته به اجرا گذاشته شود. به اجرا گذاشتن طرح «کاهش چشمگیر خشونت‌ها» در واقع امتحان آزمایشی است که ایالات متحده از رهبران طالبان می‌گیرند. امتحانی که به نظر می‌رسد در موقع نامناسب گرفته می‌شود و با شتاب و عجله همراه است. 

نویسنده می افزاید:

طرح کاهش چشمگیر خشونت‌ها قرار بود که در هفته جاری به اجرا گذاشته شود ولی از درگیری‌های که در این دو روز هفته میان نیروهای دولتی و گروه طالبان اتفاق می‌افتد، پیداست که این طرح در حالت اجرایی قرار ندارد و ممکن است در روزها یا هفته آینده به اجرا گذاشته شود.

 

و حوزه ی جمهوری باید طرح و موقف واحد داشته باشد عنوان سر مقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است:

ریاست جمهوری می‌گوید که هفته‌ی بعدی مشورت‌ها را با تمام اقشار جامعه در مورد مذاکره با طالبان آغاز می‌کند. مشورت امر قابل ستایش است، ولی ارگ باید تعهد کند که این مشورت‌ها فراگیر باشد. ارگ باید با تمام اقشار جامعه و سیاست‌مداران در مورد مذاکره با طالبان به توافق برسد. اگر ریاست جمهوری از طرح واحد برای مذاکره با طالبان حمایت کند، این کار شدنی است. در حال حاضر برخی از سیاسیون و پژوهشکده‌ها طرح‌هایی را برای مذاکره با طالبان و نظم پس از مصالحه بیرون می‌دهند. برخی از سیاسیون به اشاره‌ی برخی از دیپلمات‌های خارجی و یا به ابتکار خودشان تلاش دارند که طرحی واحد برای مذاکره با طالبان و وضعیت پس از صلح آماده کنند.

هشت  صبح می افزاید:

حوزه‌ی جمهوری باید به میز مذاکره برود. افغانستان به عنوان یک دولت به جهان تعهد داده است که مذاکره و حل سیاسی را جدی می‌گیرد. مردم افغانستان هم خواستار مذاکره هستند و می‌خواهند که به صلح شانس داده شود. به همین دلیل رفتن به میز مذاکره هیچ ایرادی ندارد. ولی باید حوزه‌ی جمهوری و قانون اساسی در میز مذاکره موقف و طرح واحد داشته باشد. اگر طرح و موقف واحد وجود نداشته باشد، منافع حوزه‌ی جمهوری تامین نمی‌شود. 

 

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی اطلاعات روز که در سرمقاله ای تحت عنوان بی نظمی در کار کمیسیون های انتخاباتی چنین نوشته است:

  بارها کار کمیسیون انتخابات با بی‌نظمی روبه‌رو بوده است. قرار بود دیروز روند بازشماری و تفتیش ویژه‌ی ۳۰۰ هزار را جنجالی در کمیسیون انتخابات و دفترهای ولایتی آن آغاز شود. اما تفتیش ویژه به‌دلیل حاضرنشدن ناظران کمیسیون شکایات انتخاباتی آغاز نشد. این کار حکایت از این دارد که گره ‌کار باز نشده و به‌نظر می‌رسد که تطبیق فیصله‌های کمیسیون شکایات انتخاباتی جنجالی شده است.

در پایان اطلاعات روز می افزاید:

کمیسیون‌های انتخاباتی باید مسئولیت تاریخی خود را درک کند. افغانستان در شرایط بسیار شکننده‌ قرار دارد. تصمیم‌ درست نهادهای انتخاباتی می‌تواند ثبات سیاسی را در افغانستان حفظ کند. هر نوع کوتاهی در انجام مسئولیت و وظایف نهادهای انتخابات دلیل می‌شود برای ادامه‌ وضعیت شکننده‌ی کنونی. تنها بی‌طرفی، حفظ استقلالیت و مراجعه به قانون می‌تواند کلید عبور از جنجال انتخاباتی باشد. اگر کار با همین شیوه پیش رود، طبیعی است که روند طولانی خواهد شد.

کلیدواژه