بررسی مطبوعات چاپ کابل 22سرطان 1399
(last modified Sun, 12 Jul 2020 10:55:14 GMT )
سرطان 22, 1399 15:25 Asia/Kabul
  • بررسی مطبوعات چاپ کابل 22سرطان 1399

"بیکاری کشنده" ، "چرخه فساد در گمرک هرات را متوقف سازید" و "دولت افغانستان سیاست واضح برای تامین صلح دارد" عناوین سرمقالات امروز چاپ کابل است.

روزنامه ی اطلاعات روز در سرمقاله ای تحت عنوان بیکاری کشنده چنین نوشته است :
پیامدهای اقتصادی بیماری کرونا در افغانستان زیاد است. نرخ بیکاری افزایش یافته است. براساس گزارش‌های رسمی چرخ بسیاری از تجارت‌های کوچک و بزرگ از کار افتاده که در نتیجه‌ی آن هزاران نفر در افغانستان بیکار شده‌اند. به‌عنوان مثال تنها به‌دلیل توقف استخراج سنگ مرمر در ولایت هرات و زیان میلیون‌ها دالری سرمایه‌گذاران، بیش از دو هزار نفر کارش را در این بخش از دست داده‌اند. این مشت نمونه خروار است. 
اطلاعات روز می افزاید: 
به تازگی بانک جهانی به هدف مبارزه با پیامدهای منفی اقتصادی بیماری کرونا، ۲۰۰ میلیون دالر به افغانستان کمک کرده است. هدف اصلی این کمک‌ها، حمایت از افراد آسیب‌پذیر و بخش خصوصی افغانستان است. شکی وجود ندارد که اگر این میزان کمک درست عملی شود، می‌تواند تأثیرات منفی اقتصادی کرونا را کم‌تر کند. بسیاری از تجارت‌ها را از ورشکستگی کامل نجات دهد و صدها هزار کارگر دوباره بر سر کار برگردند. اما نگرانی از مدیریت درست مصرف این کمک‌ها و فساد در بودجه کرونا بسیار زیاد است. تاکنون مدیریت حکومت ضعیف بوده است. مخصوصا در زمینه کمک به افراد آسیب‌پذیر از نظر اقتصادی طرح‌های حکومت ناکارآمد بوده است. کمک‌های اختصاص‌یافته در بیش‌تر موارد به دسترس افراد نیازمند قرار نگرفته است.


و چرخه فساد در گمرک هرات را متوقف سازید عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است:
یافته‌های دیده‌بان شفافیت افغانستان نشان می‌دهد که از مجموع عواید گمرک‌های کشور، حدود ۵۰ تا ۷۰ درصد آن حیف‌ومیل می‌شود و حکومت مرکزی، اراده‌ی قوی برای مهار فساد در گمرک‌ها ندارد. اخیراً نهادهای دولتی دیگری از جمله والی هرات فاش ساخته‌ که از میان هر ۱۰۰ موتر باربری‌ای که از گمرک هرات خارج می‌شوند، ۹۰ موتر محصول گمرکی پرداخت نمی‌کنند و به این ترتیب روزانه میلیون‌ها افغانی به جیب مافیا، افراد زورمند و کارمندان حکومتی می‌رود. گفته می‌‍شود که سال گذشته ۱۵ هزار موتر باربری بدون آن‌که محصول شوند، تنها از گمرک هرات خارج ساخته شده‌اند. در بخشی از یک گزارش دفتر والی هرات نیز آمده است که برخی کارمندان گمرک با تهدید کارد، تفنگچه و جنگ‌افزار «پی.کا» و راکت، از سوی زورمندان و مافیا مجبور می‌شوند اسناد غیرقانونی را امضا کنند. گمرک هرات به این ترتیب به عنوان یکی از بزرگ‌ترین گمرک‌های کشور، اخیراً به یکی از بزرگ‌ترین مراکز حیف‌ومیل پول بدل شده است.
هشت صبح می افزاید:
مقامات محلی هرات و حکومت افغانستان برای عبور از چنین وضعیتی باید برنامه‌های کوتاه‌مدت و درازمدتی را روی دست بگیرند. در برنامه‌ی کوتاه‌مدت، نصب ترازوهای دیجیتالی، برخورد با کسانی که مانع این کار می‌شوند و هم‌چنان برکناری افراد فاسد و تغییر و تبدیل بست‌های این اداره، ممکن است به کاهش میزان فساد کمک کند. در برنامه دراز‌مدت، حکومت افغانستان باید به حال این نهاد فکر اساسی کند. تمام کارمندان این اداره براساس یک مکانیزم شفاف برگزیده شوند. دست مافیا و مقامات حکومتی از عزل و نصب کارمندان در این نهاد کوتاه شود. سیستم‌های فرسوده و مکتوبی به سیستم‌های دیجیتالی بدل شوند. نظارت بر این نهاد افزایش یابد و در نهایت جلو حیف‌ومیل میلیون‌ها افغانی پولی که جزو سرمایه‌های مردم به شمار می‌رود، ‌گرفته شود.


و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی انیس که در سرمقاله ای  تحت عنوان دولت افغانستان سیاست واضح برای تامین صلح دارد چنین نوشته است :
هرچند تلاش های تسهیل کنندگان صلح افغانستان، منجر به امضای توافقنامه میان طالبان و امریکایی ها گردید و حکومت افغانستان نیز به خاطر تسریع روند صلح و تقویت فضای اعتماد میان طرف های درگیرجنگ، بیش از ۴۰۰۰ زندانی طالب را از زندان های حکومت افغانستان رها کرد، اما پیش شرط طالبان برای آغاز گفتگوهای صلح مبنی بر رهایی تمامی زندانیان شان از زندان های حکومت، افزایش خشونت های اخیر و بازگشت طالبان رها شده از زندان ها به میدان جنگ، مردم افغانستان را نگران ساخته است.
در پایان انیس می افزاید:
فضل هادی مسلمیار رئیس مشرانو جرگه اخیراً در نشستی با اظهاراتش به این مسئله پرداخته است و با اشاره به درگیری های اخیر میان گروه طالبان و نیروهای امنیتی در شماری از ولایت ها به ویژه ولایت لغمان گفته است که شماری از زندانیان رها شده یی طالبان با وصف تعهدات کتبی دوباره به میدان های جنگ برگشته اند، همچنان مسلمیار از ایالات متحده منحیث میانجی خواسته است که باید روی این موضوع تمرکز کند.

کلیدواژه