قوس 11, 1399 10:47 Asia/Kabul
  • مطبوعات کابل 11 قوس: دروغ بزرگ در گلوی کابل
    مطبوعات کابل 11 قوس: دروغ بزرگ در گلوی کابل

"دروغ بزرگ در گلوی کابل" ، " تصمیم در امور صلح باید جمعی باشد" و " گفتگوهای صلح تاثیری بر امنیت مردم ندارد" ، مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

روزنامه ی اطلاعات روز در سر مقاله ای تحت عنوان دروغ بزرگ در گلوی کابل چنین نوشته است:
آلودگی این روزهای کابل می‌تواند نمادی از وضعیت آشفته‌ی افغانستان باشد. نه به‌خاطر تأثیر آلودگی بر سلامت، روح و روان و زندگی شهروندان، بلکه به ‌خاطر ناکاراآمدی و بی‌برنامگی نهادهای مسئول حکومتی. یک سال دیگر گذشت و دوباره کابوس زمستان آلوده‌ی کابل از راه رسید، اما حکومت در عمل ‌برنامه‌ای برای جلوگیری از آلودگی هوای کابل ندارد. این شب‌وروزها آلودگی هوا برای بسیاری با بیماری و خطر جانی همراه بوده است. آلودگی هوا سالانه در کابل جان صدها شهروند را می‌گیرد، در حدی که این آلودگی مرگبارتر از جنگ توصیف می‌شود. این وضعیت با همزمانی بحران کرونا تیره‌تر به‌نظر می‌رسد.
اطلاعات روز می افزاید:

 مهم‌ترین کاری که باید تا حالا حکومت و کمیسیون عالی مبارزه با آلودگی هوا انجام می‌داد، ارائه سوخت جایگزین و بدیل برای شهروندان بود. زیرا راهکار اساسی برای کاهش آلودگی هوای پایتخت، برق‌رسانی مداوم و توزیع گاز ارزان به شهروندان است. کمیسیون عالی مبارزه با آلودگی هوا با تمام طول و عرضش تنها کاری که کرده تلاش برای نصب فلتر در بلندمنزل‌ها بوده است. همین اقدام هم به‌درستی اجرا نشده و نمی‌تواند مشکل هوای آلوده‌ی پایتخت در زمستان را حل کند. زیرا بخش کلانی از آلودگی هوای کابل از سوخت زغال سنگ در خانه‌های عادی و مسکونی ناشی می‌شود.

و تصمیم در امور صلح باید جمعی باشد عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است:

براساس توافق‌نامه‌ی سیاسی که این حکومت و شورای عالی مصالحه بر اساس آن به وجود آمده است، تمام صلاحیت‌های تصمیم‌گیری در مورد صلح، به شورای عالی مصالحه مربوط می‌شود. رییس جمهور تنها نقش مشورتی در تصامیم دارد؛ اما تحولات اخیر نشان می‌دهد که رییس جمهور به جای مجمع عمومی که قرار بود متشکل از نماینده‌گانی از تمام گرایش‌های سیاسی و فکری جامعه باشد، تصمیم می‌گیرد.اگر مجمع عمومی و کمیته‌ی رهبری شورای مصالحه که می‌تواند از بخش‌های گوناگون جامعه‌ی سیاسی افغانستان نماینده‌گی کند، وارد تصمیم‌گیری درباره‌ی صلح نشود، هیأت مذاکره‌کننده که به گونه‌ی شکلی از چنین تنوعی نمایندگی می‌کند، می‌تواند دچار اختلاف نظر شود.

هشت صبح می افزاید:

هرگاه رییس جمهور بر تصامیم نهایی درباره‌ی فیصله‌های مذاکرات دوحه تأکید کند، شماری از اعضای هیأت مذاکره‌کننده که به اردوگاه منتقد حکومت کنونی تعلق دارند، در برابر این تصامیم خواهند ایستاد و این همان سناریویی است که نباید محقق شود.

اختلاف در میان هیأت مذاکره‌کننده عملاً مذاکرات دوحه را با بحران‌های جدی رو‌به‌رو می‌کند. پس ایجاب می‌کند تا از تصامیم فردی که می‌تواند میان هیأت مذاکره‌کننده اختلاف نظر ایجاد کند، پرهیز شود.

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی صبح کابل که در سر مقاله ای تحت عنوان گفتگوهای صلح تاثیری بر امنیت مردم ندارد چنین نوشته است:

افزایش حمله‌های تروریستی در شهرهای افغانستان، بیان‌گر فاصله‌ی گفت‌وگوهای دوحه با میدان جنگ است. امیدواری‌ها بر این بود که با شکست بن‌بست‌های پیش‌آمده در دوحه، امکان گفت‌وگو بر سر کاهش خشونت‌ها به میان بیاید و تاثیری روی زندگی مردم و امنیت کشور داشته باشد.با این که مدتی است از شکست بن‌بست‌ها در دوحه خبر داده می‌شود؛ اما هنوز معلوم نیست که توافق‌ دو طرف بیش‌تر بر چه نکته‌هایی انجام شده است.

در پایان صبح کابل می افزاید :

اکنون که حکومت افغانستان هیئت خود را به دوحه فرستاده است، بیش از همه به این می‌ماند که این هیئت به مقر سیاسی آن‌ها احضار شده باشد. هیئت افغانستان باید امتیازدادن به طالبان را از سر ناکارآمدی خود به پایان رسانده، شفایت در کارش را پیش بگیرد. در غیر این صورت، نه فقط گفت‌وگوها که حتا توافق صلح با طالبان بی‌اهمیت خواهد بود.

کلیدواژه