مطبوعات کابل 22قوس: جلو خبرنگارکشی را بگیرید
(last modified Sat, 12 Dec 2020 06:41:56 GMT )
قوس 22, 1399 11:11 Asia/Kabul
  • مطبوعات کابل 22قوس: جلو خبرنگارکشی را بگیرید
    مطبوعات کابل 22قوس: جلو خبرنگارکشی را بگیرید

"جلو خبرنگارکشی را بگیرید" ، "افغانستان برای مبارزه با امارت نیاز به حمایت جهانی دارد" و "آیا حکومت برای حوادث طبیعی در فصل زمستان آماده است"، مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

روزنامه ی هشت صبح در سرمقاله ای تحت عنوان جلوخبرنگار کشی را بگیرید چنین نوشته است:

موج تازه‌ای از خبرنگارکشی در کشور به راه افتاده است. این موج روان بسیاری از خبرنگاران و نهادهای رسانه‌ای را ناآرام و آشفته کرده است. معلوم نیست پشت این چرخه کشتار چه اهداف و نیاتی پنهان است. با این وصف، بیم آن می‌رود که صحنه فعالیت برای رسانه‌ها نسبت به گذشته ناهموارتر و تنگ‌تر شود.ترورهای اخیر باعث گسترش فضای رعب و وحشت در بین خبرنگاران و نهادهای رسانه‌ای شده است. بعضی از خبرنگاران در ولایات به خاطر آن‌که انگشت‌نشان نشوند، به مستعارنویسی و سانسور روی آورده‌اند. با ادامه این وضعیت، ممکن است این کار به یک رویه عمومی تبدیل شود.

هشت صبح می افزاید:

دولت نباید ترور خبرنگاران و فعالان رسانه‌ای را دست‌کم بگیرد. این ترورها می‌تواند فضا را برای فعالیت آزاد رسانه‌ها تنگ‌تر کند. بدیهی است که با تنگ‌تر شدن فضا برای فعالیت رسانه‌ها، وضعیت عمومی نیز در مسیر منفی تغییر خواهد کرد. بنابراین، دولت باید مکلفیت‌هایش در برابر خبرنگاران و نهادهای رسانه‌ای را بدون کم‌ترین کوتاهی انجام دهد و برای حفظ این دست‌آورد بزرگ از هیچ تلاشی دریغ نورزد.

 

و افغانستان برای مبارزه با امارت نیاز به حمایت جهانی دارد عنوان سرمقاله ی روزنامه ی صبح کابل است که در آن چنین آمده است:

یکی از نیازهای مردم افغانستان و نهادهای مردمی و مدنی برای به چالش کشاندن نیروهای منفی فعال در جامعه؛ گروه‌های تروریستی، افکار افراطی، افراد مفسد و آنانی که پیشرفت‌های اجتماعی را با مشکل مواجه می‌کنند، هم‌آوایی و رساندن یک صدای مشترک به جهان است.
صدایی که هم‌سان با اتحاد شکل‌یافته در افغانستان، بیرون از کشور نیز شبیه به خود، تشکلی را به وجود بیاورد تا بتواند به حیث مدافعان فعال در خارج از افغانستان و سازمان‌های جهانی از مردم دفاع کند.

صبح کابل می افزاید:
ترس ما از حضور دوباره‌ی طالبان با همین نام و امارتی است که سال‌ها پیش، سبب شده بود کشور را به بحران‌های مختلف فرو ببرد. می‌خواهیم این ترس، فقط مربوط به ما نباشد و همکاران مان را در بیرون از افغانستان نیز متوجه تاوان سنگین آن بسازیم. پس لازم است تا ارزش‌های چندساله‌ی خود را که ارزش‌های مشترک افغانستان نو و جهانیان است، اصل پنداشته و تخطی از آن را خطری برای همه، اعلام کنیم.
ما این‌کار را کرده‌ایم و اکنون صداهایی را در حمایت از آن می‌شنویم اما؛ می‌خواهیم، نگرانی‌های ما برای کشورمان و افکاری که با جهان در آن مشترک استیم، بیشتر از این‌ها مورد توجه قرار بگیرد.

 

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی اطلاعات روز می رویم که در سرمقاله ای تحت عنوان آیا حکومت برای حوادث طبیعی در فصل زمستان آماده است چنین نوشته است:

چندی قبل وزارت دولت در امور رسیده‌گی به حوادث هشدار داده بود امسال افغانستان، بی‌پیشنه‌ترین زمستان را از نظر شدت سرما و بارنده‌گی‌ تجربه خواهد کرد. جغرافیای سخت و خشن افغانستان باعث می‌شود همه‌ساله حوادث طبیعی جانِ شماری زیاد شهروندان کشور را بگیرد و خسارات سنگنینی مالی روی دست شهروندان بگذارد. پیش‌بینی نهادهای مسئول این است‌که زمستان سختی در انتظار مردم افغانستان است. میزان آسیب‌پذیری مردم نسبت به سال‌های گذشته جدی‌تر به‌نظر می‌رسد. بر مبنای گزارش‌های رسمی بحران بی‌جاشده‌گان داخلی در کشور یک پدیده‌ی رو به افزایش است. به دلیل بحران کرونا، فقر و بیکاری در کشور بیشتر شده است. هر دوی این مشکل از عوامل اصلی افزایش قربانیان انسانی حوادث طبیعی است.

اطلاعات روزمی افزاید :

همه ساله قربانیان حوادث طبیعی در افغانستان چشم‌گیر است. سیلاب، برف‌باری، آب‌خیزی، خشک‌سالی و زلزله مهم‌ترین حوادثی طبیعی است که سالانه از شهروندان قربانی می‌گیرد یا زندگی را برای مردم افغانستان دشوارتر می‌کند. افغانستان در جهان جایگاه بیست و دوم را از نظر خشک‌سالی دارد و بیست‌وچهارمین کشور سیل‌خیز درجهان است. براساس برآورد رسمی، ۲۱ ولایت از ۳۴ ولایت کشور در مقابل سیلاب و رانش زمین آسیب‌پذیر است. بنابراین، ضرورت داریم که نهادهایی ملی مبارزه با حوادث طبیعی  آمادگی مبارزه با حوادث را به لحاظ امکانات، زیربناها، تشکیلات و بودجه‌ داشته باشند، و آمادگی مستلزم تجهیز است. نباید هر ساله  تلفات و آسیب‌های ناشی از حوادث طبیعی از شهروندان قربانی بگیرد.

واقعیت دیگر این است‌که حکومت افغانستان به تنهایی قادر نیست از عهده مبارزه با حوادث طبیعی برآید. انتظار مردم افغانستان از مؤسسه‌ها و نهاد‌های دیگر نیز این است‌که در مبارزه با حوادث طبیعی دست یاری دهند. سازمان ملل‌ متحد، مؤسسه‌های خصوصی بین‌المللی و ملی که هر کدام نظر به توانایی‌ها و امکانات‌شان در گذشته با حکومت افغانستان در مبارزه با حوادث طبیعی فعالیت داشته اند، در نظر داشته باشند که امسال این همکاری نیازمند سهم‌گیری برجسته‌تری است.

کلیدواژه